Stora planer, men litet resultat

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Tonårstjejer slutar alldeles för tidigt, andelen kvinnliga beslutsfattare och tränare är fortfarande på tok för liten. Ambitioner om en förändring i genusfrågan inte kan infrias.
Fler kvinnor, och dessutom skulle de få mer att säga till om. Jo,jo, det blir inte så mycket av den ambitionen. Foto: TT

 

Det här är Nina Wennerström

Ett av de största problemen inom ungdomsidrotten är att så många flickor  lägger av när de är 13-16 år. 

Hur blev det så här?

= Var målen för högt satta?

= Var tidsmarginalen för snävt tilltagen?

= Finns det inte tillräckligt många kvinnor som duger?

På de två första frågorna svarar jag bestämt nej och på den tredje ett lika bestämt jo.

Ingen utveckling alls

Jag sneglar på det jämställdhetsarbetet som har stannat helt och hållet. Det är bara att titta på fakta, det finns inte fler kvinnor i beslutande positioner i dag jämfört med för fyra år sedan. 

Det är bara ett exempel på hur delmålen från Riksidrottsförbundets (RF) stämma 2011 inte kan uppnås till nästa stämma 2017. 

Se här på fakta:

• Målet: Kvinnor och män i alla beslutande och rådgivande organ är representerade med minst 40 procent.

RF-statistiken: Bara 27 av de 71 specialförbunden når målet. Sammantaget utgörs specialförbundens styrelser av 65 procent män och 35 procent kvinnor. Egentligen samma skillnad i könsfördelningen som för fyra år sedan.

• Målet: Andelen kvinnor respektive män på högre befattningar, till exempel generalsekreterare/förbunds chef, sport-/utbildnings-/utvecklingschef eller liknande, inom idrottens olika organisationer uppgår till minst 40 procent. 

RF-statistiken: förhållandet är 70–30.

• Målet: Valberedningar på alla nivåer, utöver ordförande, består av lika antal kvinnor och män.

RF-statistiken: endast 16 av 71 specialförbund når målet. I två specialförbund utgörs valberedningen av enbart män.

• Målet: Andelen kvinnliga och manliga tränare inom respektive idrott och i bland annat SF:s landslagsverksamhet uppgår till minst 40 procent.

RF-statistiken: I seniorlandslagen är 72 procent av landslagstränarna (eller motsvarande) män och 28 procent kvinnor.

Det finns kandidater

Ambitionen från stämman 2011 var inte för hög och tidsmarginalen på sex år borde ha varit fullt tillräcklig i en folkrörelse där genusfrågan lyftes på 1970-talet och på 90-talet hade en framskjuten placering på agendan.

Även om vi sett ett antal forskningsrapporter och studier som visar att kvinnor är underrepresenterade har ansträngningarna för att skapa balans varit sällsynta.

Den som hävdar motsatsen säger indirekt att det inte finns tillräckligt många kvinnor som platsar i en styrelse för att skapa åtminstone 60–40-förhållande men det gör det naturligtvis.

Som grundare och vd i ett sportmanagement-bolag och i min egenskap som turneringsdirektör för WTA-turneringen, Ericsson Open i Båstad, kommer jag dagligen i kontakt med kvinnor som på olika sätt kan inspirera och bidra till att stärka och utveckla svensk idrott.

Visst finns kandidaterna till olika sysslor!

Män söker män

Det handlar nog inte om någon medveten könsdiskriminering och är förmodligen inte heller uttryck för en syn att kvinnor generellt inte skulle duga. Istället bottnar det i homosocialitet. Den är inte specifik för idrotten utan vi ser följderna av den i rekryteringen av chefer och till styrelseposter även på en rad andra områden. 

Män söker män. Det är inget nytt. 

Att män har fler män än kvinnor i sitt nätverk är lika naturligt som det omvända men skapar lika fullt ett problem då männen är i kraftig majoritet i valberedningarna.

En del hävdar att homosocialitet kan brytas endast genom kvotering. Jag är ingen vän av kvotering. Utom just då det gäller valberedningarna.

Där har vi nyckelpersonerna.

Ska väljas efter kompetens

Med en större jämvikt i valberedningarna är jag övertygad om att saken skulle få en naturlig lösning. Då skulle valberedningens kvinnliga ledamöter plocka fram starka styrelsekandidater i sina nätverk. Med fler kvinnliga styrelseledamöter i klubbarna ökar möjligheten för de kvinnliga tränarna/ledarna att bli sedda. Det samma gäller inom landslag och förbund. 

”Nina, vi behöver en kvinna i styrelsen. Har du lust att ställa upp?”.

Tack, men nej tack, hade mitt svar varit. Att kvinnor ska kvoteras in för att sedan visa sin kompetens är fel väg. Var och en, oavsett kön, vill känna tillit och uppmuntran via sin kunskap. Inte efter kön!

Det är inget självändamål att en styrelse till minst 40 procent ska bestå av kvinnor. Det är inte siffran i sig som är det viktiga utan allt positivt som uppstår. Och det skulle utveckla svensk idrott.

Vill ha en kvinnlig förebild

Män och kvinnor har ofta skilda erfarenheter med sig från sin egen aktiva tid. 

Ett av de största problemen är att så många flickor slutar i åldern 13-16 år. Det gäller även pojkar, men tappet av tjejer är betydligt större. Att idrottandet i den åldern ofta blir mer tävlingsinriktat är en förklaring. Att lag splittras och nya tränare tillkommer är en annan.

Att det finns alltför få kvinnliga tränare har också stor betydelse. För flickor 13–16 år är det viktigt att ha just en kvinnlig förebild. I synnerhet om de har en egen erfarenhet av problemen i tonåren.. 

Att Emma, Alice, Maja och alla de andra fortsätter med tennis, fotboll, innebandy eller vilken sport det än må gälla är en fråga som berör inte bara idrotten. 

Naturligt att stanna i idrotten

I grunden handlar det om en till stor del outnyttjad möjlighet att stärka folkhälsan. Det om något borde ligga i idrottsrörelsens intresse.

Hur många som blir proffs eller når stora framgångar i sin idrott är därför av underordnat intresse. Dessutom, ju längre upp i åldern flickorna stimuleras att fortsätta med sin idrott desto större är möjligheten att de en dag ser det som naturligt att stanna i sporten. Det kan vara som ledare, tränare eller i någon annan roll.

Jag är en i mängden av kvinnor som under junioråren var ett löfte (tennis) men inte lyckades förverkliga proffsdrömmen.

Ändå lever jag i dag min dröm via sporten. Den möjligheten kan långt fler få. 

Nina Wennerström

Annika (inte verifierad)

fre, 2016-06-03 09:58

1. Tyvärr så har media en stor

Tyvärr så har media en stor del i att tjejer inte hittar framgångsrika förebilder. Missade EM-kvalmatchen igår och tänkte läsa om den idag. På Aftonbladets första sida på nätet finns inte en rubrik om matchen... Går in på "Sport" - och får bläddra långt ner för att hitta något. Likadant var det på lokaltidningens hemsida!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.