Förenade som aldrig förr

Bilden som kommer att stanna kvar på min näthinna efter EM-fotbollen; den isländske lagkaptenen Aron Gunnarsson frontar sin trupp framför fansen som rest till Nice, sensationen är ett faktum, 2-1 mot England, och den 27-årige Cardiff-spelaren ställer hela sin vikinga-look till förfogande när han klappar igång den där speciella hälsningen till Europa som blivit Islands.
Det handfasta, långdraget rytmiska klappandet, det nästan hotfulla vrålet, varningen till Europa: nu har vi druckit vårt mjöd och satt oss i båtarna, nu är vi på väg. Spänn era pilbågar om ni vill vara med och leka.
Respekt hos alla
Den s k Vulkanen har under VM-veckorna bankat in respekten för Island i varenda TV-tittande europé. En liten, bortglömd nation långt ute i havet har på sitt speciella vis påmint om sin existens. Och fått massor av kärlek tillbaka. Det har berört oss alla.
Vulkaner är ingenting att leka med. Minns april 2010 när Island röt så det hördes senast och hela Europa stannade upp. Vulkanen Eyjafjallajökull fick väl nog av allt krisande och ekonomiskt fiffel på ön och spydde ur sig allt vad den hade, askan spreds över stora delar av Europa, flygtrafiken fick ställas in på många platser, i tjugosex länder blev det luftrumsrestriktioner på grund av faran för aska i flygmotorerna.
Så vulkaner är ingenting att leka med.
Leif och Lars...
Askan nöjde sig med att nå 10 000 meters höjd, den svenske härföraren Lasse Lagerbäck fick det isländska fotbollslandslaget att skjuta upp hela nationen till sjunde himlen.
Inte vet jag vad det betyder för ett land, i djupare mening, med en framgång som den Island svarat för under EM i fotboll, det löser väl inte alla ekonomiska kriser, men jag har sett det ett antal gånger, på varierande platser; människor kommer ut, sträcker på sig, går samman, känner stolthet och jag tror inte man skall underskatta - politiker bör i varje fall inte göra det - fenomen som enar i en söndrig tid, samhällsföreteelser som får folk att må bra, att det system de tror på och jobbar för ger resultat.
Jovisst, Lasse Lagerbäck har en stor del i Islands framgångssaga, han kommer för evigt att vara en ikon på ön, han får kanske en staty han också. Varför inte framför Hallgrimskyrkan bredvid Leif Eriksson, Islands store sjöfarare och upptäcktsresande, han som steg iland i Amerika 500 år före Columbus. Leif och Lars, två isländska hjältar och sagofigurer.
Men glöm inte att ur karga klimat, motvind och lågtryck och avlägsenhet och djävulskap föds stora idéer om hur man förbättrar livsbetingelserna. Idrott är något ursprungligt på Island. Själva ordet kommer därifrån. Längtan bort, drömmen om bättre liv, utmaningen att betvinga det svåra; det är ur sådana miljöer som mängder av idrottshjältar föds. Så har det alltid varit. I fattigområdena i Sydamerika, i de brittiska gruvdistrikten, i de kommunistiska diktaturerna i det förra Europa.
Verkligheten kom i kapp
Island har skaffat sig förutsättningar. Och efter det här kommer väl alla att börja spela fotboll. Konstgräsplaner och andra "hjälpmedel" har redan skapats.
Island har kunnat dra nytta av sin litenhet, sina svårigheter, sin underdog-belägenhet. Hur går det nu? När Vulkanen spritt ut sina varningssignaler till hela Europa. Det blir svårare nu. Lagerbäck har gjort sensation och skapat respekt för Islands fotboll men det betyder också att laget inte längre slår ur underläge i alla matcher.
Det kunde förstås slutat roligare. Men allt är inte vackert i sagornas värld och ingen undgår att verkligheten till slut jagar ifatt oss.
Frankrike har varit en av favoriterna i sitt eget EM, Frankrike kan vinna (precis som när landet arrangerade VM 1998) och till skillnad från Roy Hodgson i England hade Didier Deschamps gjort sin läxa: lågmäld och lugn start, tvinga islänningarna att ha bollen, förflytta sig framåt, komma ur positionerna och så rycka i låsen, glänta på dörren och kila in som vesslor i springorna och käka upp hela bytet. Island hade gjort sitt. Hjärnorna var trötta, skärpan lite trubbigare, vaksamheten sämre.
Stoppade förnedringen
Det var så gott som över på tjugo minuter efter Pogbas nickskott på hörna. 3-0 och 4-0 gjorde bara ont och till och med framför storbildsskärmen i Reykjavik började folk ge upp.
Men så var det ju en gång; alla vikingar kom inte hem helskinnade, många inte alls.
Det visade i alla fall kvaliteten på de här kämparna, att de reste sig i andra halvleken och vann den med 2-1, satte stopp för den totala förnedringen.
Bragden var redan gjord. Och det sägs att alla islänningar utom 600 (och de som rest till Frankrike förstås) såg matchen mot England på TV.
Det rekordet kommer väl aldrig att kunna slås.
Lagerbäck stänger inga dörrar
Lars Lagerbäck hyllas nu så till den grad, att han säkert känner sig obekväm. Han är ju egentligen lite för blyg för de stora orden, de svulstiga hyllningarna, de stora scenerna.
Men han lämnar Island och efterträds av en tjänstledig tandläkare. Lagerbäck säger, att han njutit av varenda minut under sina fyra och ett halvt år på Island. Ja, utom de 45 första minuterna mot Frankrike. Han har verkat så avspänd och humoristisk och godmodig under de här mästerskapen. Han tackade till och med journalisterna på sin sista presskonferens.
Nu kommer anbuden att hagla över honom. Han har inte stängt några dörrar. Han kan naturligtvis bli konsult i försvarsfrågor i vilket land som helst. Varför inte i Sverige. Det tycks ju behövas.
Tack Island för att ni fick oss att glömma att vi också var med i den här turneringen en gång.
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.
Jörgen Olsson (inte verifierad)
tis, 2016-07-05 13:32
1. Em-fotboll via SVT
Härligt med ISLAND. Men det har varit en prövning att följa skeendet via SVT En bit in i matcherna har jag varit tvungen att koppla över till sändningarna i dansk tv. Detta på grund av den bisittande kommentatorns osannolika svada matcherna igenom. Kommentatorn analyserar varje spark ner på varje spark utan att andas emellan. Är han rädd att bli avbruten? Underhållningen/dramatiken skall finnas på planen inte i kommentatorshytten ?!