Förenade som aldrig förr

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Den s k Vulkanen har under EM bankat in respekten för Island i varenda TV-tittande europé. En liten, bortglömd nation långt ute i havet har på påmint om sin existens.
I Reykjavik samlades omkring folket för att följa kvartsfinalen i EM. Och trots förlusten mot Frankrike var många stolta som kanske aldrig förr. Foto: Brynjar Gunnarsson, TT

 

Bilden som kommer att stanna kvar på min näthinna efter EM-fotbollen; den isländske lagkaptenen Aron Gunnarsson frontar sin trupp framför fansen som rest till Nice, sensationen är ett faktum, 2-1 mot England, och den 27-årige Cardiff-spelaren ställer hela sin vikinga-look till förfogande när han klappar igång den där speciella hälsningen till Europa som blivit Islands. 

Det handfasta, långdraget rytmiska klappandet, det nästan hotfulla vrålet, varningen till Europa: nu har vi druckit vårt mjöd och satt oss i båtarna, nu är vi på väg. Spänn era pilbågar om ni vill vara med och leka. 

Respekt hos alla

Den s k Vulkanen har under VM-veckorna bankat in respekten för Island i varenda TV-tittande europé. En liten, bortglömd nation långt ute i havet har på sitt speciella vis påmint om sin existens. Och fått massor av kärlek tillbaka. Det har berört oss alla.

Vulkaner är ingenting att leka med. Minns april 2010 när Island röt så det hördes senast och hela Europa stannade upp. Vulkanen Eyjafjallajökull fick väl nog av allt krisande och ekonomiskt fiffel på ön och spydde ur sig allt vad den hade, askan spreds över stora delar av Europa, flygtrafiken fick ställas in på många platser, i tjugosex länder blev det luftrumsrestriktioner på grund av faran för aska i flygmotorerna.

Så vulkaner är ingenting att leka med.

Leif och Lars...

Askan nöjde sig med att nå 10 000 meters höjd, den svenske härföraren Lasse Lagerbäck fick det isländska fotbollslandslaget att skjuta upp hela nationen till sjunde himlen.

Inte vet jag vad det betyder för ett land, i djupare mening, med en framgång som den Island svarat för under EM i fotboll, det löser väl inte alla ekonomiska kriser, men jag har sett det ett antal gånger, på varierande platser; människor kommer ut, sträcker på sig, går samman, känner stolthet och jag tror inte man skall underskatta - politiker bör i varje fall inte göra det - fenomen som enar i en söndrig tid, samhällsföreteelser som får folk att må bra, att det system de tror på och jobbar för ger resultat.

Jovisst, Lasse Lagerbäck har en stor del i Islands framgångssaga, han kommer för evigt att vara en ikon på ön, han får kanske en staty han också. Varför inte framför Hallgrimskyrkan bredvid Leif Eriksson, Islands store sjöfarare och upptäcktsresande, han som steg iland i Amerika 500 år före Columbus. Leif och Lars, två isländska hjältar och sagofigurer.

Men glöm inte att ur karga klimat, motvind och lågtryck och avlägsenhet och djävulskap föds stora idéer om hur man förbättrar livsbetingelserna. Idrott är något ursprungligt på Island. Själva ordet kommer därifrån. Längtan bort, drömmen om bättre liv, utmaningen att betvinga det svåra; det är ur sådana miljöer som mängder av idrottshjältar föds. Så har det alltid varit. I fattigområdena i Sydamerika, i de brittiska gruvdistrikten, i de kommunistiska diktaturerna i det förra Europa.

Verkligheten kom i kapp

Island har skaffat sig förutsättningar. Och efter det här kommer väl alla att börja spela fotboll. Konstgräsplaner och andra "hjälpmedel" har redan skapats. 

Island har kunnat dra nytta av sin litenhet, sina svårigheter, sin underdog-belägenhet. Hur går det nu? När Vulkanen spritt ut sina varningssignaler till hela Europa. Det blir svårare nu. Lagerbäck har gjort sensation och skapat respekt för Islands fotboll men det betyder också att laget inte längre slår ur underläge i alla matcher.

Det kunde förstås slutat roligare. Men allt är inte vackert i sagornas värld och ingen undgår att verkligheten till slut jagar ifatt oss. 

Frankrike har varit en av favoriterna i sitt eget EM, Frankrike kan vinna (precis som när landet arrangerade VM 1998) och till skillnad från Roy Hodgson i England hade Didier Deschamps gjort sin läxa: lågmäld och lugn start, tvinga islänningarna att ha bollen, förflytta sig framåt, komma ur positionerna och så rycka i låsen, glänta på dörren och kila in som vesslor i springorna och käka upp hela bytet. Island hade gjort sitt. Hjärnorna var trötta, skärpan lite trubbigare, vaksamheten sämre. 

Stoppade förnedringen

Det var så gott som över på tjugo minuter efter Pogbas nickskott på hörna. 3-0 och 4-0 gjorde bara ont och till och med framför storbildsskärmen i Reykjavik började folk ge upp. 

Men så var det ju en gång; alla vikingar kom inte hem helskinnade, många inte alls.

Det visade i alla fall kvaliteten på de här kämparna, att de reste sig i andra halvleken och vann den med 2-1, satte stopp för den totala förnedringen.

Bragden var redan gjord. Och det sägs att alla islänningar utom 600 (och de som rest till Frankrike förstås) såg matchen mot England på TV.

Det rekordet kommer väl aldrig att kunna slås.

Lagerbäck stänger inga dörrar

Lars Lagerbäck hyllas nu så till den grad, att han säkert känner sig obekväm. Han är ju egentligen lite för blyg för de stora orden, de svulstiga hyllningarna, de stora scenerna. 

Men han lämnar Island och efterträds av en tjänstledig tandläkare. Lagerbäck säger, att han njutit av varenda minut under sina fyra och ett halvt år på Island. Ja, utom de 45 första minuterna mot Frankrike. Han har verkat så avspänd och humoristisk och godmodig under de här mästerskapen. Han tackade till och med journalisterna på sin sista presskonferens. 

Nu kommer anbuden att hagla över honom. Han har inte stängt några dörrar. Han kan naturligtvis bli konsult i försvarsfrågor i vilket land som helst. Varför inte i Sverige. Det tycks ju behövas.

Tack Island för att ni fick oss att glömma att vi också var med i den här turneringen en gång.

Jörgen Olsson (inte verifierad)

tis, 2016-07-05 12:32

1. Em-fotboll via SVT

Härligt med ISLAND. Men det har varit en prövning att följa skeendet via SVT En bit in i matcherna har jag varit tvungen att koppla över till sändningarna i dansk tv. Detta på grund av den bisittande kommentatorns osannolika svada matcherna igenom. Kommentatorn analyserar varje spark ner på varje spark utan att andas emellan. Är han rädd att bli avbruten? Underhållningen/dramatiken skall finnas på planen inte i kommentatorshytten ?!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.