Vidare vyer och bättre disciplin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Malmö FF är Sveriges rikaste fotbollsklubb. Kanske också den mest välorganiserade. Med stor återanvändning av f d spelare i organisationen (Daniel Andersson, Per Ågren, Jens Fjällström, Olof Persson, Jonny Fedel, Staffan Tapper m fl), med rejäl bredd och ett stort samhällsengagemang.
almös lagkapten Markus Rosenberg och övriga laget firar SM-guldet med bucklan efter sista omgången i allsvenskan mellan Malmö FF och Hammarby IF på Swedbank Arena i Malmö. Foto: Emil Langvad, TT

 

Med sin position i Sveriges starkast växande region de senaste decennierna, och inte så hårt konkurrensutsatt, har klubben en särställning som kanske ingen annan i idrotts-Sverige. 

Lennart "på plats"

Mot bakgrunden av två års medverkan i Champions Leagues slutspel blev laget storfavorit till SM-guldet 2016 efter ett fiasko (femma) fjol.

Nu är ”Lennart” på plats i MFF:s digra prisskåp.

Sensationer är alltid tilltalande men jag är extra förtjust i favoriter som håller. Det krävs alltid en särskild styrka och ett extra påslag ambition i den klubbs alla led som vill står upp för favoritskapet.

Malmö FF leder nu Maratontabellen, har flest SM-guld och allsvenska seriesegrar och många storhetstider bakom sig. Dock ingen tränarepok på senare tid. Gulden under 2000-talet har vunnits av fem olika tränare: Tom Prahl (2004), Roland Nilsson (2010), Rikard Norlind (2013), Åge Hareide (2014), Allan Kuhn (2016).

Allsvenskan 2016 avslutades lite i en gäspning med guldet klart två omgångar från slutet efter en säsong med segrar mot de bästa, svaga insatser mot de sämre lagen och ett återfall i ”Malmösjukan”; oskärpta, viljelösa insatser i bl a cupspelet som innebär en vår utan tävlingsmatcher samt ännu ett år med alldeles för många (onödiga) varningar. 

Siffror ljuger inte

Malmö FF är i allt en gedigen, imponerande storhet i svensk idrott men behäftad med detta irriterande disciplinproblem också bland dem som skall föregå med gott exempel med kaptensbindeln på.

Dock; siffror ljuger inte. MFF gjorde flest mål, släppte in minst antal, vann flest matcher. Publiksnittet 17 841 en imponerande (prismässigt helt odopad) siffra.

MFF har de ekonomiska musklerna att vidga vyerna. Där finns en klok styrelse med stort ekonomiskt kunnande och ansvar. Knappast någon risk för sådana vansinnesaffärer som AIK och Helsingborg en gång ägnade sig åt för att förstärka inför internationellt cupspel men istället satte hela klubbens ekonomi på spel.

En klok och mera långsiktig strategi måste till för att ta nästa steg. Klubbens första mål är att vara bäst i Norden. Den som följt FC Köpenhamns insats i årets Champions League med ett imponerade, modernt internationellt spel inser att dit har MFF ännu en bit. 

Balansgång i MFF

Vinsten i Allsvenskan kunde ske utan egentligt storspel men tack vare spetskompetens på ett antal vitala punkter och måttot Bäst när det gäller.

Det blir en grannlaga uppgift för sportchefen Daniel Andersson och de ekonomiskt ansvariga att balansera sportslig tillväxt med långsiktigt ekonomiskt ansvarstagande.

Det handlar inte så mycket om spektakulära köp som att visa musklerna och hålla emot och få en stabilitet i truppen över tid. För att stärka kassan också fortsättningsvis måste det då och då till lite vågade investeringar. 

Alla vet ju var kassakistan finns, i varje fall så länge Champions League pumpar på som nu. 

Idrottens ekologiskt system

Hoppas verkligen att de internationella storklubbarnas kortsiktiga ambition (ekonomiskt) inte ställer till det och förstör det som nu är ett livgivande ekologiskt system som spiller pengar ända ner till mindre svenska klubbar. 

Åtvidabergs FF (sensationell sexa i Superettan) räddar sin ekonomi i år med UEFA-pengar som är en bonus tack vare MFF:s insatser. Det är så man håller liv i hela näringskedjan - vilket storklubbarna ute i Europa också i det långa loppet tjänar på.

Att Malmö FF skulle dyka upp i någon Mellanmjölksliga ute i Europa tror jag inte på. Vill inte tro.

Det allsvenska varumärket avtecknar sig urstarkt mot en kuliss av europeiska drömmar.

- - -

Årets bästa enskilda prestation: utan tvekan Östersunds 3-0-seger i Malmö. 

Vet inte om jag någonsin sett ett svenskt lag genomföra 90 minuter med så snabbt, rörligt, tekniskt, kontrollerat - och effektivt - spel. Mot ett lag som gick för guld. Det var så grandiost vackert. Sällan eller aldrig har en ny allsvensk klubb gjort ett så starkt avtryck som Östersund och jag skulle bli besviken om Graham Potter inte utses till Årets tränare. Det är bara alltför lättvindigt att alltid ge den utmärkelsen till vinnarlagets coach. Allan Kuhn i Malmö har lämnat flera frågetecken efter sig under året - om det inte blivit guld tror jag inte han fått vara kvar.

- - -

Årets besvikelse 1: Häcken, som också kan blända med kreativ fotboll, men i år trampade på för många minor. Men med kontinuitet och stabil ekonomi kan Häcken ta ett jättekliv nästa år.

Årets besvikelse 2: IFK Göteborg såg ovanligt träigt och trist ut i år. Fjärde plats ändå men 16 poäng efter MFF.

Årets besvikelse 3: Helsingborgs IF. Kanske trodde man för mycket på underverk av Henrik Larsson som jag tror skulle passa bättre som tränare för ett riktigt stjärnlag.

- - -

Eskilstuna på fotbollskartan nästa år. Tack var den lite udda skapelsen AFC United. En ny fjäder i hatten för ännu en färgstark tränare, Özkan Melkemichel, som tar denna stockholmska skvader och drar till Tunavallen. Sånt där som man bara trodde hände i NHL.

Och med Sirius - som jag tror kan överraska på ungefär Jönköpings nivå nästa år - förstärks förskjutningen av den allsvenska kartbilden till Mellansverige; Östersund, Sundsvall, Uppsala, Örebro, Eskilstuna plus tre lag i Stockholm.  

AIK:s tur nästa år?

Jörgen (inte verifierad)

mån, 2016-11-07 22:14

1. Lingonserie

Trots att jag sedan barnsben (eller kanske just därför) är Mff-supporter har jag tappat en hel del av mitt engagemang numera. I dag köper man spelare från olika delar av Sverige och övriga Världen och sätter på en blå tröja och kallar det Mff. För övrigt är det märkligt att Malmö endast har ETT lag i de tre högsta serierna. Stockholm och Göteborg har vardera SEX lag. Märkligt. Roligare förr. Tidens gång javisst. / 75 plus

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.