Här är bakgrunden till succén

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Världscup-succén i Ulricehamn är ytterligare ett bevis för att flera förbund och klubbar borde tänka enligt devisen ”rätt evenemang på fel plats”.
30 000 åskådare njöt i solen och följde skidstjärnorna på nära håll och inte via TV:n. Satsningen i Ulricehamn är en jättelik succé. Foto: Adam Ihse, TT

 

Redan under de tidigare morgontimmarna på lördagen syntes vad som väntade och som skulle bli till historia. Väg 40, den många tar mellan Stockholm och Göteborg, och där man behagas av höjderna och naturens skönhet, korkades igen.

Just köerna bedömdes också som det största hotet mot evenemanget. Alla skulle ju till samma ställe. Något annat var uteslutet den här dagen.

Nyhetens behag

Med ständig upprepning blir människor lätt uttråkade medan nyhetens behag aldrig upphör i sin enkla logik.

50 000 biljetter är sålda till helgens Världscup-tävlingar i Ulricehamn. Redan innan entrérna öppnades kl 07 var åtskilliga åskådare på plats. De ville till och med se åkarnas förberedelser inför start.

Ledare och åkare från skidvärldens olika nationer drogs med i entusiasmen och talade om en rekordtävling i många bemärkelser. Många frågade sig det samma, ”har vi haft fler åskådare nån gång i Världscupen?”

Mest omöjliga platsen 

Västgötska Ulricehamn med 23 000 invånare, fjärran från vinter och snö... Inte mycket som egentligen talade för stan och vilka konkurrensfördelar som fanns när Sverige tilldelades den här tävlingen. Piteå, Umeå och Östersund ville också ha ett ord med i laget.

De fick de inte.

Ulricehamn har sina höjder där vädret är som ingen annanstans i hela regionen. Är det nånstans det finns snö är det i Ulricehamn.

Det är därför Ulricehamns IF är och har varit så framträdande i skidsammanhang. Inte bara Hanna Falk kommer härifrån utan en mängd andra kvalificerade åkare. Exempelvis startar alltid en stor grupp åkare från klubben i Vasaloppet.

Ett komplett bygge 

Mot den här bakgrunden är det inte så märkligt att tanken föddes till att försöka erövra ett stort arrangemang.

I synnerhet inte när kommunen sa ja till en satsning om 120 miljoner och spaden trycktes ned i marken den 29 april 2010. Det var början till det stora fritidsområdet där helgens internationella tävlingar genomförs.

6 miljoner har investerats i byggandet av skidspår och ett omfattande konstsnö-system. Men notera, det finns en spåravgift på 80+ kr/dag eller 1200 kr/säsong.

Nya Lassalyckan består också av konstgräsplaner, fotbollshall, två (!) ishallar, badplatser, båtplatser, museum, sim- och sporthall och så skidbacken med spår och leder.   

Kommer du på något som saknas...

Kommunalråd som rodnar 

Det finns många kommunalråd som tittar i marken när man synar deras förutsättningar. Med anläggningar utspridda, om de ens finns, med vilsna tankar och utan en medvetenhet eller förståelse om vad besöksnäringen kan innebära.

Det vi tjatar om, värdet av Idrottsturism.

I Ulricehamn var kommunpolitikerna förutseende och tyckte att det var lika bra att bygga för framtiden. Imponerande egentligen av en liten kommun att både ha råd och tänka så koordinerat när det gäller att utforma ett fritidsområde och sportanläggning.

Som pricken över i:et kommer den här helgen, dessutom med en fantastisk sol. Uppmärksamheten är värd flera miljoner och ger en PR som Ulricehamn aldrig hade kunnat komma i närheten utav på annat sätt.

En allians  

Allt till synes enligt en uttänkt strategi inom idrottsturism. Nej, riktigt så var det inte, men det ena gav det andra. Anläggningen, klubbens styrka i ambitiösa medlemmar – kryddat med nyfikna, lyhörda politiker och inte minst, företagare som gärna ville vara med.

En allians som inte kan uppstå överallt eftersom det krävs öppna tankar...

För drygt ett år sedan, när solen lyste som mest, hölls det avgörande mötet. Kommunalrådet Mattias Josefsson (S) har själv berättat hur han åkte till träffen iklädd shorts och t-shirt – för att prata skidtävling av största tänkbara format.

Alla ville bidra, politiker, bankdirektören, klubbens företrädare och när de skiljdes åt var beslutsamheten total.

I går stod de där, allihopa med ett leende, i TV inför cirka 100 miljoner åskådare.

Thomas Ejderhov

Fakta

55 000 åskådare följde tävlingarna i Ulricehamn.

Att jämfört med Val di Fiemme och Holmenkollen som brukar locka 25 000 besökare vid tävlingar i Världscupen.

2019 blir det en ny helg med Världscupen. FIS, det internationella skidförbundet, har ännu inte gett klartecken, men väntas göra det inom kort.

De lyckosamma tävlingarna innebär att Ulricehamns IF väntas få stöd från kommunen för att bygga ut banorna som ska bli längre och svårare.

Den ekonomiska succén är av stort format - 55 000 personer betalade entré, säg att de köpte biljetter för i snitt 300 kr per person plus all försäljning vid serveringar och i kiosker. Arrangötrerna har inte hunnt sammanställa intäkterna, men det handlar om åtskilliga miljoner utöver den gigantiska PR-vinsten.

Världscupen i Ulricehamn hade åtskilliga vinnare. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.