När blixten slog ner

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det förtrollande ögonblicket kommer som en snigel och försvinner som en blixt. Det var någon av de skickliga fotografer jag jobbat med under åren som sa det; den långa väntan på att den rätta situationen skall uppstå; och så innan man vet ordet av är allt förbi. På mindre än en sekund gäller det att bestämma sig och göra det enda rätta. Så kan en drömbild uppstå.
Sveriges Ola Toivonen skjuter in 2-1 målet under fredagens VM-kval match grupp A i fotboll mellan Sverige och Frankrike på Friends Arena. Foto Marcus Ericsson / TT

 

Bilden av Ola Toivonens 2-1-mål mot Frankrike på Friends blev i sin lite utdragna dramaturgi till slut till ett sådant bebådat ögonblick.

Han hade inga val. Men väl en ingivelse. Han fick en chans - om man nu kan tala om att man har målchans på sin egen planhalva - och lät bara reptilhjärnan utföra det som nu och framgent kommer att kallas ett litet fotbolls-mirakel.

Tomten finns tydligen

Men bara den som tror på tomten kan få för sig att mirakel verkligen finns. De uppstår inte av sig själva. Det hade inte blivit en oförglömlig fotbollskväll, det hade inte blivit så att vi nu sitter och letar ord för att förklara det ofattbara, det hade aldrig funnits anledning skriva om en av de tyngsta svenska VM-kvalsegrarna genom åren om inte det här nyväckta landslaget så uppenbart visat hur de tagit till sig Janne Anderssons fotbollskoncept och på alla sätt försöker uppfylla kraven.

Inbytte Sebastian Larssons stressande attack på den franske målvakten Lloris, som var på utflykt ”långt hemifrån” för att försöka ge sitt lag en sista chans med bara sekunder kvar att spela, visade vad det här laget orkar, förmår och vill. Ola Toivonens ingivelse och snabba beslutsamhet och uppfattningsförmåga kom från modet som Andersson vill att spelarna visar, tron på att också kunna slå de allra bästa lagen i världen.

Mirakel uppstår aldrig ur tomma intet utan i den miljö som skapats, med det regelverk som skrivs ner för hur ett landslag skall fungera, med enighet, ömsesidig respekt, ordning och reda, attityder till träning, lojalitet och gnisselfri samverkan.

Allt det där som Janne Andersson på imponerande kort tid lyckats inpränta och spelarna på lika kort tid anammat.

Beckenbauers debut

Jag såg min första VM-kvalmatch 1965 på dåvarande Råsunda fotbollstadion. Västtyskland vann med 2-1, Uwe Seeler avgjorde och den sedermera världsberömde Franz Beckenbauer debuterade. Vi var 52 943 åskådare på plats.

Sedan dess har jag följt det svenska landslaget, på kvaläventyr till EM och VM, på turneringar dit det kvalificerat sig och vi har suttit åtskilliga gånger och sagt (och skrivit) att ”det här var en av Sveriges största triumfer genom tiderna” och ibland har vi väl haft rätt, ibland har euforin dragit iväg med omdömet, men; det som inträffade på Friends Arena, avgörandet som kom från ingenstans med ett skott från egen planhalva in i ett mål, tomt och övergivit av mannen på utflykt som ännu inte hunnit hem; något liknande har jag aldrig tidigare skådat.

Det var ju fransmännen som gick för segermål när svenskarna börjar knäa efter sin makalösa arbetsinsats och till och med i förbundskaptenens huvud började oron för att belöningen skulle utebli infinna sig, han väntade allt intensivare på att klockan skulle ticka fram till slutsignal och en räddad poäng.

Då skrämde Larsson Lloris, snigeln kom krypande och Toivonen lät blixten slå ner och…

… det är ju bara i ishockey man gör mål i tom bur när motståndarna tagit ut målvakten.

Toivonen historisk

Ola Toivonen från Degerfors - med en brokig blandning av insatser i svenska landslaget - skrev in sig i fotbollshistorien med ett regelrätt hockeyavgörande.

Man kan bli historisk på så många olika vis.

För visst blir det här en klassiker; med sin dramaturgi, med ett avgörande värdigt den bästa sortens crime där mördaren är den man minst anat och med skalpens dignitet.

Tro inte att Sverige är i VM för det här.

Minorna gömmer sig alltid på de lömskaste ställen.

Det som Sverige gjorde mot Frankrike på Friends är just det där som Janne Andersson så ofta talar om och som han vet - eftersom han kan sin fotbollshistoria - att svenska landslag kan förmå när de svetsas samman, när alla följer riktlinjerna, när de som behöver glömmer sina inte alltför glamorösa karriärer i klubblag ute i Europa, när ingen kommer in i gemenskapen med speciella förmåner eller övertydlig rang, när ledarskapet är fast och konsekvent; ja, då kan det inträffa som vi fick uppleva precis innan ridåfallet på dramascenen Friends Arena ute i Solna.

Sensationell förvandling

Det kanske hade sin betydelse att många franska spelare haft ett långt, utdraget tufft program på hög nivå och att vissa svenska spelare kom till samlingen med mera sparad kraft och energi.

Men det behöver vi inte grubbla särskilt länge över.

Vi kan bara konstatera, att det Janne Andersson visade från dag ett som kapten för det svenska landslaget, bit för bit, match efter match visar sig hålla för de värsta påfrestningar; blandningen av disciplin och försvarsorganisation med modet att alltid behålla tron och in i det sista försöka att välta omkull också de tyngsta pjäserna.

Det är en högst sensationell förvandling som det här landslaget genomgått.

Och man blir så himla glad när man ser det. 

 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen