Den olympiska elden svider
De högtravande, rättrogna brukar tala om att ”den olympiska elden värmer.” Jag börjar tycka att den svider. Det är märkliga känslor som smyger sig på så här i väntan på vinterspelen i Pyeongchang.
Dopingkarusellen som snurrat och snurrar ännu, ovisst hur rättssäker, godtycklig emellanåt, ”massanhållanden”, överklaganden, svåra bevislägen.
Och så de olympiska höjdarna som slår sig för bröstet och ser sig som sanktionerade FN-medlare som lyckats få de trätande halvorna av det delade Korea att tillfälligt träffas.
”Det här visar på kraften i den olympiska rörelsen”, säger Sveriges OS-chef Peter Reinebo.
Den olympiska rörelsens påverkan när det gäller Nordkoreas beslut att deltaga i Sydkoreas vinter-OS skall inte överskattas. Eller rättare sagt; det finns ingen sådan påverkan alls. Det är bara själva existensen av en olympisk rörelse och olympiska spel som öppnat möjligheten för Nordkorea, att ta chansen att ta några poäng genom att spela lite fredligt på den internationella arena där det vanligtvis mest handlar om provskjutningar av massförstörelsevapen.
Det är inte Thomas Bach, IOK-presidenten, som kommer att gå som segrare ur den här uppvisningen. Det är diktatorn Kim Jong-Un, han som regerar det hårt slutna landet eftersom hans far, den riktige regenten, är lite indisponibel. Han råkar vara död för närvarande.
Ingen stabil fred
Det är förstås inte av ondo att de båda koreanska regeringarna - som faktiskt ännu inte slutit formell fred efter Koreakriget; det råder bara vapenstillestånd sedan 27 juli 1953 - träffas för första gången på två år eller att nordkoreanerna släpps in till spelen i Sydkorea (9-25 februari), men, som chefen för Institutet för säkerhet- och utveckllingspolitik, Niklas Swanström, sagt till TT: ”Man skall inte tro att det automatiskt leder till långsiktig, stabil fred”.
Jag var på sommar-OS i Söul 1988. Det hade föregåtts av diplomatisk och politisk dramatik. Nordkorea hade, påhejade av Kubas diktator Fidel Castro, gjort ett försök att få bli medarrangör. IOK träffade de båda koreanska företrädarna men kunde inte gå med på Nordkoreas krav och Söul, Sydkoreas huvudstad, blev ensam arrangör. Nordkorea bojkottade spelen förstås.
Nu kommer den nordkoreanska truppen enligt uppgift att tåga in sida vid sida med den sydkoreanska. Ett elegant spel för galleriet. För deltagarna är det säkert inga problem. De har gjort samma sak 2000, 2004 och 2006. Utan att det fått för världen positiva, politiska konsekvenser. Nordkorea gjorde sitt första vinter-OS redan 1964 men var inte med senast i Sotji.
Husarrest i OS-byn
Jag är lite fascinerad av uppgifterna från Nordkorea om landets trupp som enligt rapporterna skall bestå av aktiva, ledare, journalister (oberoende och granskande, kan du tro) och en hejaklack (!).
Hur kvalar man i en hård kommunistisk diktatur in till en plats i en olympisk hejaklack?
Jo, man gör allt som går för att vara till lags, visar lojalitet, avancerar till en betrodd befattning till den del av den nordkoreanska administrationen som kontrollerar befolkningen. Det som officiellt heter hejaklack är i själva verket politruker. Pålitliga, hårda säkerhetsmän som inte har någon annat uppgift än att se till att ingen hoppar av (ingen nordkorean har någonsin hoppat av i samband med internationella mästerskap), ingen smiter ut på stan eller umgås med andra. Inte ens med sydkoreaner.
I den olympiska byn kommer nordkoreaner att vara helt isolerade, kontrollanterna är säkert fler än de aktiva och ledarna. Vid senaste OS, i Rio 2016, deltog Nordkorea med 31 idrottare. De fick inte använda mobiltelefoner, inte besöka några turistattraktioner, inte gå ut på stan utan ”eskort”, inte beblanda sig på fritiden med aktiva från andra länder. De har husarrest i den olympisk byn.
Nordkorea kommer till den olympiska festen men skapar sig en egen liten diktatur mitt i den aningslösa idyllen. Idrottsdemokrati med undantag.
Det kanske betyder att den oro som växt inför säkerhetsläget för spelen till följd av de nordkoreanska raketskjutningarna dämpas. Gott så.
Nej till Carter
Visst, i den olympiska rörelsens namn har fredstrevare tagit och IOK har både bejakat och betackat sig för inblandning i diplomatiskt politiskt spel.
Till OS 1980 i Lake Placid skickade den amerikanske presidenten Jimmy Carter sin utrikesminister Cyrus Vance med uppdraget att förmå Internationella Olympiska Kommittén (IOK) att stoppa spelen i Moskva senare samma år därför att Sovjet gått in i Afghanistan hösten 1979.
IOK behandlade frågan men ignorerade USA:s försök att med hjälp av den olympiska kraften vinna en stor prestigeseger över sin värste fiende mitt under det kalla kriget. Leonid Brezjnevs begäran om ett tjugofyra minuters tal vid invigningen i Moskva avslogs. Så det har varit stängda dörrar åt båda håll.
Jag var en av få journalister som lyckades nästla mig in på IOK-sessionen dagarna före spelens öppnade i Lake Placid och fick med egna ögon och öron uppleva historiens kanske allra tydligaste försök att använda olympiska spelen som politiskt vapen.
USA bojkottade Moskva-spelen, Sovjet återgäldade med att utebli från Los Angeles fyra år senare.
Västvärlden mot kommunistdiktaturen. Då som nu.
Nu får vi hoppas att avskjutningen av invigningsfyrverkeriet i Pyeongchang blir det enda som lyser upp den koreanska himlen under några veckor. Man får vara glad för lite.
_____
FOTNOT: Beträffande OS, uteslutningen av Ryssland och om idrotten har tappat greppet i dopingjakten, tänker jag återkomma till närmare spelen.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.
Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.
-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta. Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar