Det hoppet glömmer aldrig Thobias

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 

Det är 2018.

Man förbereder mänsklighetens förflyttning till Mars, min mobil pratar ogenerat med min dator och ryssar kan påverka ett val i USA med den till synes obegränsade tekniken.

Men hur man rättvist mäter ett längdhopp tillhör alltjämt  de olösta gåtorna.

Vad är det de håller på med - i Berlin av alla städer?

Det här håller inte i längden.

Thobias Nilsson Montler fick uppleva en tävling han aldrig kommer att glömma.Foto: Jessica Gow, TT

Vi är alla teknikens fångar. Tekniken förför. Den skall användas bara för att den finns - även när den inte tillför mänskligheten något gott.

Längdhopp 2018 mäts uppenbarligen fortfarande säkras med ett gammalt hederligt måttband.

Reagerade spontant

Tobias Nilsson-Montler, 22-årig sprintersnabb längdhoppare från Malmö, reagerade spontant när hans hopp först uppgavs mäta 778. Det såg ju alla med blotta ögat att det var fel, att han landade vid åttastrecket, han vände sig själv till funktionärerna och fick kastet ommätt till 802. Filmande funktionärer på läktaren såg att hoppet var ännu längre och Sverige lämnade in en protest. Sent omsider uppgavs hoppet mäta 810.

Tre längder på samma hopp. Varför 810? För att det skulle gå den protesterande till mötes utan att påverka medaljfördelningen. Kanske var hoppet 820? Och hur många av de andra hoppen i tävlingen var exakta eller ”tekniska påhitt”?

Det låter minst sagt rättsosäkert och gör att man betvivlar att teknik i alla sammanhang är detsamma som utveckling. Det känsliga videomätningssystemet kan uppenbarligen reagera på om en hästsvans eller ett par fladdriga shorts flyttar på några sandkorn innan fötterna trycks ner i gropen.

Jag vet inte hur många gånger jag suttit och följt stora mästerskapstävlingar, försökt orientera mig med blicken, ta fasta på markeringarna och när hopparen landat några centimeter från åttametersstrecket fått noteringen - 782? Och inte fattat nåt.

Teknisk överkänslighet

Ni minns VAR. Video Assistent System som VM-debuterade i Ryssland tidigare i sommar. Omdiskuterat. Ifrågasatt. Men det blev inte så tidsödande och störande som många trodde men blev till stor hjälp för domaren som på en tiondels sekund skall fatta ett avgörande beslut.

Teknik skall användas när den hjälper mänskligheten framåt. När orättvisor kan elimineras.

Kaoset i längdhoppsgropen i Berlin visar att fel (och onödigt) använd teknik kan få precis motsatt effekt.

I EM-längdhoppet skapades en känsla av att tekniken bara ökar på osäkerheten och minskar tilltron, att medaljer faktiskt kan hamna i fel händer på grund av teknikens överkänslighet.

Det får inte vara så.

Bara idrott?

Nej, det är mästerskapsresultaten som bygger utövarnas CV. Ett långt och riktgt mätt hopp kan vara vägen in i lukrativa kontrakt och bättre ekonomiska villkor. Fotboll är i viss mån en bedömningssport - friidrott är per definition - och skall vara - en exakt vetenskap.

Säkert i diskus

Har förresten tänkt på rättvisa och exakthet varje gång jag ser en diskustävling. Det står funktionärer och halvsover tjugo meter ifrån där en diskus dimper ner, platt som en tallrik och utan att sätta nämnvärda spår. De springer fram och kör ner sin pinne varifrån kastet skall mätas. Tvärsäkert. Hur exakt är det? En centimeter fel och guldet går någon annan stans.

Är det verkligen inte möjligt 2018 - när man i en dator kan dirigera en drönare på andra sidan jordklotet - att få fram instrument som mäter ett diskuskast exakt?

Nä nä. Men då följer jag inte med till Mars heller.

Svensk friidrott lever. Tveksamt om vi någonsin mera får uppleva ögonblicken som superkvartetten Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist, Stefan Holm och Christian Ohlsson gav oss. Fyra världsettor i denna världssport samtidigt. Nu är det EM - glöm inte det - och världen är så stor så stor…men det finns ändå gryende tendenser att det mitt i twitterflödena dyker upp mänskliga varelser med ambitionen att ta en jobbig väg till berömmelse och inte bara klicka sig dit.

Just längdhopparen Tobias Nilsson Montler är en av dessa som har framtiden för sig - om han nu inte blir knäckt av att rättvisan kanske inte alltid segrar ens i  ”exakthetens” idrott.

Skandalen Bahta

Brons till Meref Bahta på 10 000 meter. Som hon förmodligen förlorar därför att hon misskött sin vistelserapportering. Tre gånger. Det bestraffas - om inte ytterst förmildrande omständigheter kan anföras - lika hårt som om hon varit dopad. Nu tillåter regelverket att hon får tävla medan utredning pågår men jag begriper inte hur Svenska Friidrottsförbundet resonerar som gav henne tillstånd att starta.

Det sätter bara ännu mera ljus på ett klantigt skött ärende och en rättmätig bronsmedaljör kommer att få sin medalj med posten. Den aktives ansvar för att vara tillgänglig och att offentliggöra sin vistelseort för oanmälda dopingtester bär hon. Men vilken omgivning har hon?  Eftersom hon blev svensk medborgare 2013 men ännu inte talar språket begripligt behöver hon hjälp. Varför har klubb, agent - och Friidrottsförbundet så här ett EM-år inte kunnat bistå? 

Ärendet är en skam för svensk friidrott, bronset i mina ögon inte värt ett dugg. Hon borde aldrig fått starta. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.