JA - honom vill vi ha!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Janne Andersson. Ja, ja, ja honom vill vi ha från nu och så länge vi kan överblicka.

Sommaren blev minnesvärd på så många olika sätt. Med hemska bränder och beten som torkade bort, djur som skrek av törst och hunger, nödslakt, tryckande värme, blåbär och kantareller som dog uttorkningsdöden.

Och så VM i fotboll borta i Ryssland och Sverige ”delad femma”, som förbundskapten brukar säga.

Förbundskapten Janne Andersson presenterar truppen matcherna mot Österrike och Turkiet i Nations League. Foto: Hanna Franzén / TT

 

Och så VM i fotboll borta i Ryssland och Sverige ”delad femma”, som förbundskapten brukar säga.

Nu stannar han. Om ingenting oförutsägbart inträffar fram till nyårsafton 2022. Över VM i Quatar, alltså. Och då hoppas jag att han kör ett tag till. Han har alla chanser att bli lika långlivad i landslaget som Georg ”Åby” Ericson som först satt som ”sidekick” till Orvar Bergmark i Mexiko 1970, körde två VM-turneringar som ensam ansvarig - Västtyskland 1974 och Argentina 1978 - och höll ut ända fram till till 1980. Han täckte in hela 70-talet.

Ingenting på gräddhyllan

Det råkar vara så med både förbundskaptener och spelarveteraner. De blir kvar lite för länge.

Förlängningen av kontrakten med succékaptenen Janne Andersson garanterar långsiktighet. Det är en hantering av denna viktiga befattning som ligger helt i linje med hur Andersson själv arbetar.

Sverige är inte betjänt av att ha en förbundskapten som med fingertoppskänsla plockar godbitar från en gräddhylla. Där finns nämligen inget svenskt att hämta. En svensk förbundskapten kan inte välja och vraka bland toppspelare med bästa dagsform och i rätt (och bra) klubbadress.

 Här krävs idogt ans av de plantor som finns att utveckla, hålla samman en trupp av spelare med egenskaper som krokar i varandra som bitar i ett pussel; det krävs metod, långsiksiktighet, enträget arbete på spelmodeller som kan krossa en samling högklassiga individualister.

Just nu - och med den fina insatsen i VM i färskt minne - uppfyller Janne Andersson alla dessa kriterier med råge.

Till den kommande UEFA Nations League har han nu tagit ut hela VM-truppen. Utom Ola Toivonen, 32-årig värmlänning (Degerfors) från Toulouse, som hoppar av landslagsspel efter 64 landskamper (14) mål. Och efter en ståtlig insats under VM-turneringen i Ryssland.

Det är väl som Janne Andersson säger, att inte särskilt mycket hänt med svenska fotbollspelare efter VM som föranleder några drastiska åtgärder eller nödvändiga byten.

Fattas obekväma beslut

Hans kapten Andreas Granqvist gör allt vad han kan för att hålla flåset uppe både på sig själv och Helsingborgs IF och så här långt ser ju marschen mot Allsvenskan ut att gå på ominerad väg.

”Granens” försvarskollega Viktor Nilsson Lindelöf har däremot fått det hett om öronen under nystarten med Manchester United i Premier League. Iögonfallande tabbar och svidande kritik har underminerat hans självförtroende efter sommaruppehållet istället för, som man trodde, han skulle få en nystart på en högre nivå efter VM-succén.

Inte heller målvakten Robin Olsen har förmått rida på VM-succén utan har släppt in alldeles för många mål i sin nya klubb Roma. Men den som sett klipp från matcherna ser ju, att det finns andra brister i Roma-försvaret som möjligen lindrar kritiken mot Olsen.

Tror nu inte att det här oroar Andersson. Han är trygg med - och vi alla vet - att det under åren varit många spelare som halkat snett i sina klubblag men som i landslaget blomstrat när de omslutits av vänner och trygghet och en förlåtande miljö.

Men visst, Andersson måste vara beredd på att också fatta obekväma beslut. Marcus Berg, Sebastian Larsson, Mikael Lustig, Andreas Granqvist kan behöva bytas ut med kort varsel. Men vi vet av gammal erfarenhet, att det uppstår en stark kärlek i VM-trupper som utför stordåd tillsammans och svårigheterna att bryta upp relationerna blir större. Jag hoppas att den vänlige Andersson också låter hjärnan vinna över hjärtat när det blir så dags. 

Krånglig väg till EM

Nations League heter alltså det nya påfundet. Vet inte om det är något jag skall tycka om eller om det bara är ännu en möjlighet för UEFA (och deras förbund) att dra in TV - pengar. För den logistiskt bevandrade - jag tycker det ser krångligt ut - finns säkert möjligheter att i spelschemat för de 55 nationerna (Sverige skall i ett gruppspel möta Ryssland och Turkiet borta och hemma i höst) räkna ut möjligheten, att via denna nya turnering roffa åt sig en plats i 2020 års EM-slutspel - i den händelse man skulle misslyckas i det EM-kval som skjutits upp och startar först våren 2019.

Flera matcher, hårdare slitage, krav på större förståelse från klubbarna som betalar spelarnas löner och dessutom vill få ut bästa möjliga av fräscha spelare till de egna internationella uppdragen i Champions- eller Euro League. Ett redan späckat schema har blivit ännu tajtare. I varje fall för dem med förmåga att vara med överallt.

Lite nytt plockade Janne ändå in för ett träningstest mot Österrike. Ken Sema, Watford stod på tur efter att ha spolats strax före VM, Robin Quaison (Mainz) och Sam Larsson, Feyenoord-spelaren; alla tre har tekniska färdigheter, kvickhet i fötterna och idéer i skallen för avgörande moment på planen. Den där lilla exklusiviteten av lyx som även en trupp av idoga arbetsbin bör kryddas med.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.