JA - honom vill vi ha!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Janne Andersson. Ja, ja, ja honom vill vi ha från nu och så länge vi kan överblicka.

Sommaren blev minnesvärd på så många olika sätt. Med hemska bränder och beten som torkade bort, djur som skrek av törst och hunger, nödslakt, tryckande värme, blåbär och kantareller som dog uttorkningsdöden.

Och så VM i fotboll borta i Ryssland och Sverige ”delad femma”, som förbundskapten brukar säga.

Förbundskapten Janne Andersson presenterar truppen matcherna mot Österrike och Turkiet i Nations League. Foto: Hanna Franzén / TT

 

Och så VM i fotboll borta i Ryssland och Sverige ”delad femma”, som förbundskapten brukar säga.

Nu stannar han. Om ingenting oförutsägbart inträffar fram till nyårsafton 2022. Över VM i Quatar, alltså. Och då hoppas jag att han kör ett tag till. Han har alla chanser att bli lika långlivad i landslaget som Georg ”Åby” Ericson som först satt som ”sidekick” till Orvar Bergmark i Mexiko 1970, körde två VM-turneringar som ensam ansvarig - Västtyskland 1974 och Argentina 1978 - och höll ut ända fram till till 1980. Han täckte in hela 70-talet.

Ingenting på gräddhyllan

Det råkar vara så med både förbundskaptener och spelarveteraner. De blir kvar lite för länge.

Förlängningen av kontrakten med succékaptenen Janne Andersson garanterar långsiktighet. Det är en hantering av denna viktiga befattning som ligger helt i linje med hur Andersson själv arbetar.

Sverige är inte betjänt av att ha en förbundskapten som med fingertoppskänsla plockar godbitar från en gräddhylla. Där finns nämligen inget svenskt att hämta. En svensk förbundskapten kan inte välja och vraka bland toppspelare med bästa dagsform och i rätt (och bra) klubbadress.

 Här krävs idogt ans av de plantor som finns att utveckla, hålla samman en trupp av spelare med egenskaper som krokar i varandra som bitar i ett pussel; det krävs metod, långsiksiktighet, enträget arbete på spelmodeller som kan krossa en samling högklassiga individualister.

Just nu - och med den fina insatsen i VM i färskt minne - uppfyller Janne Andersson alla dessa kriterier med råge.

Till den kommande UEFA Nations League har han nu tagit ut hela VM-truppen. Utom Ola Toivonen, 32-årig värmlänning (Degerfors) från Toulouse, som hoppar av landslagsspel efter 64 landskamper (14) mål. Och efter en ståtlig insats under VM-turneringen i Ryssland.

Det är väl som Janne Andersson säger, att inte särskilt mycket hänt med svenska fotbollspelare efter VM som föranleder några drastiska åtgärder eller nödvändiga byten.

Fattas obekväma beslut

Hans kapten Andreas Granqvist gör allt vad han kan för att hålla flåset uppe både på sig själv och Helsingborgs IF och så här långt ser ju marschen mot Allsvenskan ut att gå på ominerad väg.

”Granens” försvarskollega Viktor Nilsson Lindelöf har däremot fått det hett om öronen under nystarten med Manchester United i Premier League. Iögonfallande tabbar och svidande kritik har underminerat hans självförtroende efter sommaruppehållet istället för, som man trodde, han skulle få en nystart på en högre nivå efter VM-succén.

Inte heller målvakten Robin Olsen har förmått rida på VM-succén utan har släppt in alldeles för många mål i sin nya klubb Roma. Men den som sett klipp från matcherna ser ju, att det finns andra brister i Roma-försvaret som möjligen lindrar kritiken mot Olsen.

Tror nu inte att det här oroar Andersson. Han är trygg med - och vi alla vet - att det under åren varit många spelare som halkat snett i sina klubblag men som i landslaget blomstrat när de omslutits av vänner och trygghet och en förlåtande miljö.

Men visst, Andersson måste vara beredd på att också fatta obekväma beslut. Marcus Berg, Sebastian Larsson, Mikael Lustig, Andreas Granqvist kan behöva bytas ut med kort varsel. Men vi vet av gammal erfarenhet, att det uppstår en stark kärlek i VM-trupper som utför stordåd tillsammans och svårigheterna att bryta upp relationerna blir större. Jag hoppas att den vänlige Andersson också låter hjärnan vinna över hjärtat när det blir så dags. 

Krånglig väg till EM

Nations League heter alltså det nya påfundet. Vet inte om det är något jag skall tycka om eller om det bara är ännu en möjlighet för UEFA (och deras förbund) att dra in TV - pengar. För den logistiskt bevandrade - jag tycker det ser krångligt ut - finns säkert möjligheter att i spelschemat för de 55 nationerna (Sverige skall i ett gruppspel möta Ryssland och Turkiet borta och hemma i höst) räkna ut möjligheten, att via denna nya turnering roffa åt sig en plats i 2020 års EM-slutspel - i den händelse man skulle misslyckas i det EM-kval som skjutits upp och startar först våren 2019.

Flera matcher, hårdare slitage, krav på större förståelse från klubbarna som betalar spelarnas löner och dessutom vill få ut bästa möjliga av fräscha spelare till de egna internationella uppdragen i Champions- eller Euro League. Ett redan späckat schema har blivit ännu tajtare. I varje fall för dem med förmåga att vara med överallt.

Lite nytt plockade Janne ändå in för ett träningstest mot Österrike. Ken Sema, Watford stod på tur efter att ha spolats strax före VM, Robin Quaison (Mainz) och Sam Larsson, Feyenoord-spelaren; alla tre har tekniska färdigheter, kvickhet i fötterna och idéer i skallen för avgörande moment på planen. Den där lilla exklusiviteten av lyx som även en trupp av idoga arbetsbin bör kryddas med.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.