Hur ska motståndare kunna byta åsikt?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 

Ja och nej till ett eventuelllt vinter-OS i Sverige. Debatten fortsätter. Motståndare och anhängare är lika övertygade om vad som är rätt och fel. Här på Idrottens Affärer kommer de till tals. I dag återkommer Åke Stolt. Han ser inga övertygande argument från Ja-sidan.
Drömmen för OS-anhängare. Svenska (Charlotte Kalla och Stina Nilsson) i ledning i ett OS-lopp - på hemmaplan. Foto: Andreas Hillergren / TT

 

Inte ett nytt argument. Inga trovärdiga beräkningar. Inga konkreta besked. Ingenting som skall ge en tvivlare som jag en ny eftertanke eller rent av att byta sida. 

Det är bara ett nytt ordsvall, en tsunami av antaganden och drömmar och felaktiga slutsatser, absolut ingenting som skulle kunna få de politiker som logiskt nog hittills sagt nej, att byta ståndpunkt.

Det är, med tanke på författarna och vad de representerar, ett närmast sensationellt svagt inlägg i debatten som tyder på, att de ingenting vet som jag inte vet, inte förmått räkna ut det jag inte begriper. Det är kort sagt ett snömos i ett drömskt vinterland som inte ens räcker till en adventskalender på en förskola. Det är samma lösa antaganden och gissningar som förts fram av andra lobbyister med dolda agendor.

Ett vagt underlag

Det talas om att ett OS skall främja besöksnäringen och näringslivet. Inbillar sig någon att Stockholm stiger i värde som resmål för vinterturism? Tror någon att det blir turistinvasion i Falun för att titta på en olympisk hoppbacke?  

Man nämner behovet av ett sammanhållet samhälle och att Stockholm har 90 000 invånare under 26 år i utsatta områden, precis som om olympiska spel genom åren överhuvudtaget betytt någonting för just dylika problemlösningar. Det är ren och skär vulgärretorik.

De elva näringslivsrepresentanterna rapar åter IOK:s nya generositet och den ändrade finansieringen i tron att kostnaden 13 miljarder är en faktisk summa att räkna med. Det är sant att IOK bidrar med 9 miljarder men det är lika sant att det hittills inte finns en OS-arrangör som räknat rätt i sina kalkyler. Jag kan - med lika stor trovärdighet och ”pricksäkerhet” som De Elva - påstå att kostnaden kommer att ligga på minst det dubbla. 26 miljarder. 
Och jag kan ha lika rätt. Med ett sådant vagt underlag kan inga vettiga politiker sätta ut några garantier.

Enkel matematik

Ett av deras argument är att ett vinter-OS ökar ungas möjligheter till sportaktiviteter. Ökade fysiska aktiviteter för att förbättra ungas kondition och ge bättre fysiska förutsättningar och minska övervikt med tillhörande sjukdomar kräver inga olympiska arenor. Det är en mycket enkel matematik som både skolor och idrottsklubbar kan lära ut med idag befintliga resurser till hjälp. 

Och vad gäller förebilder, inspiratörer för unga, så är det resultaten och personligheterna som gör avtryck. Inte arrangemang eller boendeorter. Idoler formas och följs i medierna, numera nästan uteslutande i televisionen. 

Alla våra idrottsstjärnor har haft sina ”arbetsplatser” utanför Sveriges gränser och blivit stora utan att Sverige under deras tid vare sig arrangerat olympiska spel, fotbolls-VM, Grand Slam-turneringarna. Verkligheten bor i burk (numera tillplattad), det har försvinnande liten betydelse - om det ens noteras eller ihågkommes efter ett tag - var spelen arrangeras. Så den ökade lyskraften för Sverige - som debattskribenterna hänvisar till - styrs inte av arrangemang utan av att det skapas framgångar och produceras profiler som Borg, Stenmark, Kajsa Bergqvist, Pernilla Wiberg, Anja Persson, Sarah Sjöström, Zlatan, Peter Forsberg, Gunde Svan, Charlotte Kalla, Mats Sundin, Patrik Sjöberg, Stefan Holm, Carolina Klüft med flera. Att de mestadels tävlar utanför Sverige saknar helt betydelse. 

Djävulen läser Bibeln

Ett OS skulle gynna tillväxt och öka landets välstånd, påstås i artikeln.
I dessa tider när larmsignalerna om miljöhoten är mer än skrämmande och tiden rinner ut för att överhuvudtaget rädda mänskligheten; är det ökad tillväxt som står högst på agendan, är det för att öka välståndet i just Sverige som vi behöver ett vinter-OS? 
Jag läser de elva näringslivsrepresentanternas inlägg som djävulen läser Bibeln. Ytterst förvånad, kritisk och ifrågasättande, ja snarast som ett argument för att i n t e arrangera något vinter-OS här.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT. 

Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.

Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.