Åkesson får konkurrens på hemmaplan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är inte bara dramatik på Fotbollsscenens repertoar - det finns plats för ett sagospel också. Mjällby AIF till Allsvenskan. 

Klubben var nere i myllan rejält, pengarna tog slut; ingenting talade för att Jimmy Åkesson med familj skulle få så trivsam konkurrens om uppmärksamheten i Sölvesborgs kommun.

Jag vet inte hur många gånger Mjällby beskrivits som verklighetens version av Max Lundgrens Åshöjdens BK men den här gången känns det som något utöver det vanliga. 

Vilken underbar blandning det blir med fotboll på högsta nivå, minkuppfödning, fiske, Sverigedemokrater och Sillastryparna på läktaren. Och jag kommer bara att tänka på Sven Bertil Andersson när jag ser den gula tröjan och den vackra fotboll som Mjällby under sin första storhetstid (80-talet) kunde spela på den alltid välskötta och fina Strandvallen.

teknisk och klok fotbollselegant 

”I sagan om Mjällby är han prinsen”, var det någon som skrev om Sven Bertil Andersson, en teknisk och klok fotbollselegant av den där gamla Bobby Charlton-sorten som finns i ett antal upplagor. Sven Bertil Andersson var med om hela den fantastiska resan från division fyra till Allsvenskan med debut mot Kalmar 1980 inför 8 438 åskådar; publikrekord för Strandvallen än idag. Han gjorde 428 matcher i A-laget och var med under åren 1980-1985 då laget åkte hiss mellan Allsvenskan och division två. Brödratrion Andersson, minkfarmarna, var ryggraden i sensationslaget från Blekinge.

Genom åren har militanta veganer och miljöaktivister hjälpts åt att försöka ta död på pälsdjursuppfödningen i Blekinge men det är tydligen ett lika hopplöst företag som att försöka räkna bort Mjällby när man talar svensk elitfotboll.

Färgstark tränare

Det rent geografiska har jag aldrig blivit riktigt klok på när den blekingska fotbollssensationen förts på tal. Laget heter Mjällby, matcherna spelas i Hällevik, kommunen heter Sölvesborg. 

Att det är Chippen Vilhelmssons och Mattias Aspers moderklubbar visste jag förstås men när laget tog sig upp från division ett till Superettan fjol var det väl ingen som trodde på att Allsvenskan skulle vara ett realistiskt mål. I dagens allt krassare värld, med tuffare ekonomiska krav både från spelare och Svenska Fotbollförbundet hade man avskrivit sagoberättarna och bara lyssnat på kalla fakta och realistiska skildringar. Där fanns inte plats för Mjällby.

Då händer det alltså igen och efter att tidigare ha spelat åtta säsonger i Allsvenskan (åkte ur 2014) gör Mjällby AIF come back 2020. Sportchefen Hans Larsson var själv spelare under det glada men svängiga 80-talet, han bär med sig traditionen och tränaren Milos Milojevic är en intressant figur, en serbisk före detta juniorlandsspelare som plötsligt hamnade på Island men sedan fick nys om ett jobb på Mjällbys akademi. En ambitiös, temperamentsfull herre som vet vad han vill och inte räds att tala klartext när spelarna inte gör vad han förväntar sig av dem.

Sillastryparna får sällskap

Han är bara en i raden av färgstarka tränare för klubben: Anders Linderoth, Peter Antoine, Sören Cratz, Peter Swärd, Jan ”Lill-Damma” Matsson bland andra. Milojevic verkar ha en avspänd inställning till tränarlivet, inser jobbets komplexitet, hoppas på det bästa och fruktar det värsta. Så här har han formulerat det: ”Jag planerar som om jag skulle stanna i tio år och arbetar som om jag riskerar att få sparken om en vecka.”

De som följer klubben talar om ett lag som verkligen är ett LAG, där ingen har stjärnstatus, där sammanhållningen är starkt och där tron på möjligheterna aldrig ger vika. Det är inte sällan som Mjällby avgör matcherna, ofta med uddamålet och när slutsignalen börjar närma sig.

Men, Herregud, det bor 1 546 invånare i lilla Hällevik, numera en badort inom Sölvesborgs kommun, men det finns rejält med fotbollsentusiaster i Bromölla och Karlshamn, som hade fina lag förr i tiden, så MAIF-fansen, Sillastryparna, får nog sällskap på läktarna när det blir allsvensk come back nästa år - mot alla odds.

Ny generation tränare

Allsvenskan står nu inför ett raffinerat trefrontslag mellan Djurgården (som klarar sig med oavgjort i Norrköping), Malmö och Hammarby. Tre lag med nästan likvärdig målskillnad om nu den skulle avgöra. 

Det är knivhårt också i botten. Det finns tränarkarriärer som kan ta en ny vändning när den här veckan är slut.

Jag skall vänta med min totala sammanfattning och betygsättning av Allsvenskan till på lördag men ett kan sägas nu; den nya generationen allsvenska tränare har definitivt blickarna utanför Sveriges gränser när de formar sin filosofi. 

Vi ser inget grovt förenklat, trögt, tåligt slitande svenskt spel och heller inget självöverskattande försök att leka Barcelona. De flesta söker den optimala balansen mellan konstruktiv fotboll och defensiv organisation. Flexibilitet, omställning, bollande mellan sifferkombinationerna, förändringar under match. Det är väl utbildade, ambitiöst utvecklade och internationellt nyfikna tränare som gör den allsvenska fotbollen klart sevärd långt ner i bottenträsket. 

Måste låna åtta tv-apparater

Det finns inte längre några riktigt usla matcher. Jag nämner gärna Stefan Billborn i Hammarby som varit det roligaste laget att titta på i år, kumpanerna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf (från Hammarby och AIK) som kan ge Djurgården guldet, Jens Gustavsson hos IFK Norrköping, Poya Asbaghi som överraskat stort med ett piggt IFK Göteborg i år, Tony Gustafsson i Sundsvall och Olof Mellberg i Helsingborg, Jimmy Thelin hos Elfsborg med flera. 

Jag har sett mycket fotboll i år, på gränsen till missbruk, och haft utbyte av de allra flesta matcherna.

Nu skall jag låna upp åtta TV-apparater till på lördag och sedan får jag väl kontakta nätakuten för hjälp med abstinensen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.