Åkesson får konkurrens på hemmaplan
Det är inte bara dramatik på Fotbollsscenens repertoar - det finns plats för ett sagospel också. Mjällby AIF till Allsvenskan.
Klubben var nere i myllan rejält, pengarna tog slut; ingenting talade för att Jimmy Åkesson med familj skulle få så trivsam konkurrens om uppmärksamheten i Sölvesborgs kommun.
Jag vet inte hur många gånger Mjällby beskrivits som verklighetens version av Max Lundgrens Åshöjdens BK men den här gången känns det som något utöver det vanliga.

Vilken underbar blandning det blir med fotboll på högsta nivå, minkuppfödning, fiske, Sverigedemokrater och Sillastryparna på läktaren. Och jag kommer bara att tänka på Sven Bertil Andersson när jag ser den gula tröjan och den vackra fotboll som Mjällby under sin första storhetstid (80-talet) kunde spela på den alltid välskötta och fina Strandvallen.
teknisk och klok fotbollselegant
”I sagan om Mjällby är han prinsen”, var det någon som skrev om Sven Bertil Andersson, en teknisk och klok fotbollselegant av den där gamla Bobby Charlton-sorten som finns i ett antal upplagor. Sven Bertil Andersson var med om hela den fantastiska resan från division fyra till Allsvenskan med debut mot Kalmar 1980 inför 8 438 åskådar; publikrekord för Strandvallen än idag. Han gjorde 428 matcher i A-laget och var med under åren 1980-1985 då laget åkte hiss mellan Allsvenskan och division två. Brödratrion Andersson, minkfarmarna, var ryggraden i sensationslaget från Blekinge.
Genom åren har militanta veganer och miljöaktivister hjälpts åt att försöka ta död på pälsdjursuppfödningen i Blekinge men det är tydligen ett lika hopplöst företag som att försöka räkna bort Mjällby när man talar svensk elitfotboll.
Färgstark tränare
Det rent geografiska har jag aldrig blivit riktigt klok på när den blekingska fotbollssensationen förts på tal. Laget heter Mjällby, matcherna spelas i Hällevik, kommunen heter Sölvesborg.
Att det är Chippen Vilhelmssons och Mattias Aspers moderklubbar visste jag förstås men när laget tog sig upp från division ett till Superettan fjol var det väl ingen som trodde på att Allsvenskan skulle vara ett realistiskt mål. I dagens allt krassare värld, med tuffare ekonomiska krav både från spelare och Svenska Fotbollförbundet hade man avskrivit sagoberättarna och bara lyssnat på kalla fakta och realistiska skildringar. Där fanns inte plats för Mjällby.
Då händer det alltså igen och efter att tidigare ha spelat åtta säsonger i Allsvenskan (åkte ur 2014) gör Mjällby AIF come back 2020. Sportchefen Hans Larsson var själv spelare under det glada men svängiga 80-talet, han bär med sig traditionen och tränaren Milos Milojevic är en intressant figur, en serbisk före detta juniorlandsspelare som plötsligt hamnade på Island men sedan fick nys om ett jobb på Mjällbys akademi. En ambitiös, temperamentsfull herre som vet vad han vill och inte räds att tala klartext när spelarna inte gör vad han förväntar sig av dem.
Sillastryparna får sällskap
Han är bara en i raden av färgstarka tränare för klubben: Anders Linderoth, Peter Antoine, Sören Cratz, Peter Swärd, Jan ”Lill-Damma” Matsson bland andra. Milojevic verkar ha en avspänd inställning till tränarlivet, inser jobbets komplexitet, hoppas på det bästa och fruktar det värsta. Så här har han formulerat det: ”Jag planerar som om jag skulle stanna i tio år och arbetar som om jag riskerar att få sparken om en vecka.”
De som följer klubben talar om ett lag som verkligen är ett LAG, där ingen har stjärnstatus, där sammanhållningen är starkt och där tron på möjligheterna aldrig ger vika. Det är inte sällan som Mjällby avgör matcherna, ofta med uddamålet och när slutsignalen börjar närma sig.
Men, Herregud, det bor 1 546 invånare i lilla Hällevik, numera en badort inom Sölvesborgs kommun, men det finns rejält med fotbollsentusiaster i Bromölla och Karlshamn, som hade fina lag förr i tiden, så MAIF-fansen, Sillastryparna, får nog sällskap på läktarna när det blir allsvensk come back nästa år - mot alla odds.
Ny generation tränare
Allsvenskan står nu inför ett raffinerat trefrontslag mellan Djurgården (som klarar sig med oavgjort i Norrköping), Malmö och Hammarby. Tre lag med nästan likvärdig målskillnad om nu den skulle avgöra.
Det är knivhårt också i botten. Det finns tränarkarriärer som kan ta en ny vändning när den här veckan är slut.
Jag skall vänta med min totala sammanfattning och betygsättning av Allsvenskan till på lördag men ett kan sägas nu; den nya generationen allsvenska tränare har definitivt blickarna utanför Sveriges gränser när de formar sin filosofi.
Vi ser inget grovt förenklat, trögt, tåligt slitande svenskt spel och heller inget självöverskattande försök att leka Barcelona. De flesta söker den optimala balansen mellan konstruktiv fotboll och defensiv organisation. Flexibilitet, omställning, bollande mellan sifferkombinationerna, förändringar under match. Det är väl utbildade, ambitiöst utvecklade och internationellt nyfikna tränare som gör den allsvenska fotbollen klart sevärd långt ner i bottenträsket.
Måste låna åtta tv-apparater
Det finns inte längre några riktigt usla matcher. Jag nämner gärna Stefan Billborn i Hammarby som varit det roligaste laget att titta på i år, kumpanerna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf (från Hammarby och AIK) som kan ge Djurgården guldet, Jens Gustavsson hos IFK Norrköping, Poya Asbaghi som överraskat stort med ett piggt IFK Göteborg i år, Tony Gustafsson i Sundsvall och Olof Mellberg i Helsingborg, Jimmy Thelin hos Elfsborg med flera.
Jag har sett mycket fotboll i år, på gränsen till missbruk, och haft utbyte av de allra flesta matcherna.
Nu skall jag låna upp åtta TV-apparater till på lördag och sedan får jag väl kontakta nätakuten för hjälp med abstinensen.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.
MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.
Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess.
I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!
Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.