Åkesson får konkurrens på hemmaplan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är inte bara dramatik på Fotbollsscenens repertoar - det finns plats för ett sagospel också. Mjällby AIF till Allsvenskan. 

Klubben var nere i myllan rejält, pengarna tog slut; ingenting talade för att Jimmy Åkesson med familj skulle få så trivsam konkurrens om uppmärksamheten i Sölvesborgs kommun.

Jag vet inte hur många gånger Mjällby beskrivits som verklighetens version av Max Lundgrens Åshöjdens BK men den här gången känns det som något utöver det vanliga. 

Vilken underbar blandning det blir med fotboll på högsta nivå, minkuppfödning, fiske, Sverigedemokrater och Sillastryparna på läktaren. Och jag kommer bara att tänka på Sven Bertil Andersson när jag ser den gula tröjan och den vackra fotboll som Mjällby under sin första storhetstid (80-talet) kunde spela på den alltid välskötta och fina Strandvallen.

teknisk och klok fotbollselegant 

”I sagan om Mjällby är han prinsen”, var det någon som skrev om Sven Bertil Andersson, en teknisk och klok fotbollselegant av den där gamla Bobby Charlton-sorten som finns i ett antal upplagor. Sven Bertil Andersson var med om hela den fantastiska resan från division fyra till Allsvenskan med debut mot Kalmar 1980 inför 8 438 åskådar; publikrekord för Strandvallen än idag. Han gjorde 428 matcher i A-laget och var med under åren 1980-1985 då laget åkte hiss mellan Allsvenskan och division två. Brödratrion Andersson, minkfarmarna, var ryggraden i sensationslaget från Blekinge.

Genom åren har militanta veganer och miljöaktivister hjälpts åt att försöka ta död på pälsdjursuppfödningen i Blekinge men det är tydligen ett lika hopplöst företag som att försöka räkna bort Mjällby när man talar svensk elitfotboll.

Färgstark tränare

Det rent geografiska har jag aldrig blivit riktigt klok på när den blekingska fotbollssensationen förts på tal. Laget heter Mjällby, matcherna spelas i Hällevik, kommunen heter Sölvesborg. 

Att det är Chippen Vilhelmssons och Mattias Aspers moderklubbar visste jag förstås men när laget tog sig upp från division ett till Superettan fjol var det väl ingen som trodde på att Allsvenskan skulle vara ett realistiskt mål. I dagens allt krassare värld, med tuffare ekonomiska krav både från spelare och Svenska Fotbollförbundet hade man avskrivit sagoberättarna och bara lyssnat på kalla fakta och realistiska skildringar. Där fanns inte plats för Mjällby.

Då händer det alltså igen och efter att tidigare ha spelat åtta säsonger i Allsvenskan (åkte ur 2014) gör Mjällby AIF come back 2020. Sportchefen Hans Larsson var själv spelare under det glada men svängiga 80-talet, han bär med sig traditionen och tränaren Milos Milojevic är en intressant figur, en serbisk före detta juniorlandsspelare som plötsligt hamnade på Island men sedan fick nys om ett jobb på Mjällbys akademi. En ambitiös, temperamentsfull herre som vet vad han vill och inte räds att tala klartext när spelarna inte gör vad han förväntar sig av dem.

Sillastryparna får sällskap

Han är bara en i raden av färgstarka tränare för klubben: Anders Linderoth, Peter Antoine, Sören Cratz, Peter Swärd, Jan ”Lill-Damma” Matsson bland andra. Milojevic verkar ha en avspänd inställning till tränarlivet, inser jobbets komplexitet, hoppas på det bästa och fruktar det värsta. Så här har han formulerat det: ”Jag planerar som om jag skulle stanna i tio år och arbetar som om jag riskerar att få sparken om en vecka.”

De som följer klubben talar om ett lag som verkligen är ett LAG, där ingen har stjärnstatus, där sammanhållningen är starkt och där tron på möjligheterna aldrig ger vika. Det är inte sällan som Mjällby avgör matcherna, ofta med uddamålet och när slutsignalen börjar närma sig.

Men, Herregud, det bor 1 546 invånare i lilla Hällevik, numera en badort inom Sölvesborgs kommun, men det finns rejält med fotbollsentusiaster i Bromölla och Karlshamn, som hade fina lag förr i tiden, så MAIF-fansen, Sillastryparna, får nog sällskap på läktarna när det blir allsvensk come back nästa år - mot alla odds.

Ny generation tränare

Allsvenskan står nu inför ett raffinerat trefrontslag mellan Djurgården (som klarar sig med oavgjort i Norrköping), Malmö och Hammarby. Tre lag med nästan likvärdig målskillnad om nu den skulle avgöra. 

Det är knivhårt också i botten. Det finns tränarkarriärer som kan ta en ny vändning när den här veckan är slut.

Jag skall vänta med min totala sammanfattning och betygsättning av Allsvenskan till på lördag men ett kan sägas nu; den nya generationen allsvenska tränare har definitivt blickarna utanför Sveriges gränser när de formar sin filosofi. 

Vi ser inget grovt förenklat, trögt, tåligt slitande svenskt spel och heller inget självöverskattande försök att leka Barcelona. De flesta söker den optimala balansen mellan konstruktiv fotboll och defensiv organisation. Flexibilitet, omställning, bollande mellan sifferkombinationerna, förändringar under match. Det är väl utbildade, ambitiöst utvecklade och internationellt nyfikna tränare som gör den allsvenska fotbollen klart sevärd långt ner i bottenträsket. 

Måste låna åtta tv-apparater

Det finns inte längre några riktigt usla matcher. Jag nämner gärna Stefan Billborn i Hammarby som varit det roligaste laget att titta på i år, kumpanerna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf (från Hammarby och AIK) som kan ge Djurgården guldet, Jens Gustavsson hos IFK Norrköping, Poya Asbaghi som överraskat stort med ett piggt IFK Göteborg i år, Tony Gustafsson i Sundsvall och Olof Mellberg i Helsingborg, Jimmy Thelin hos Elfsborg med flera. 

Jag har sett mycket fotboll i år, på gränsen till missbruk, och haft utbyte av de allra flesta matcherna.

Nu skall jag låna upp åtta TV-apparater till på lördag och sedan får jag väl kontakta nätakuten för hjälp med abstinensen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK bandy var ett mål från SM-guld i 2021 års bandyfinal mot Villa Lidköping, förlust efter förlängning, 5-4. Tre år senare har AIK Bandy upphört att existera och på fredagen dömdes tidigare ordföranden och föreningens storsponsor  Marco Engborg till tre års fängelse och fem års näringsförbud.

Stockholms tingsrätt finner honom skyldig till bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll.  Engborg var ordförande i AIK Bandy 2019-2021 och under den tiden värvades flera landslagsmän med målvakten Andreas Bergwall i spetsen. Under en period var Pelle Fosshaug med  sex VM-guld tränare.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.