Då tystnade även koltrasten...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Koltrasten hade sjungit precis hela da´n. Kvittrande och glatt; det var nästa som att höra hur Emil Forsberg spelar fotboll. Lekande lätt, smittande och charmerande. Men plötsligt, när klockan visade på 120 minuter och vi hade börjat fundera på vilka trötta ben som skulle försöka fösa in fem straffar - då tystnade koltrasten. Tvärt. Kanske hörde den vår besvikelses skrik rakt ut sommarskogen. Men, va faen. När Sverige plötsligt hade ett spel, när Emil Forsberg spelade sin unika variant av fotboll, bättre än kanske någonsin tidigare. Till slut var det näsan honom vi tyckte mest synd om när Ukrainas Dovbyk släckte lyset.

Emil Forsberg, matchens lirare, var värd ett lyckligt slut, men så blev det inte.

Det har varit Emil Forsbergs turnering. När mycket annat falerat har han ändå lyckats visa vilken liten fenomenal fotbollspelare han är. En av de mest spännande i hela EM-turneringen. Han har sin alldeles egna stil, han har unika egenskaper och han fick allt att fungera för egen del när det gällde som allra mest. Han har den bästa bolltekniken i hela landslaget, han vrider runt och vänder bort sina motståndare som en välgymnastiserad brottare som sliter sig ur ett motståndargrepp, han driver framåt, han har acceleration, speluppfattning, arbetskapacitet och ett tillslag på bollen som sätter målvakten i uppenbar fara så fort han närmar sig straffområdet. Jag hade så innerligt önskat honom att han den här kvällen i Glasgow hade fått stå där framför intervjumikrofonerna som den självklara hjälten.

Nu stod han där och var bäst - utan att få någonting tillbaka.

Sverige hade stapplat sig fram i den här EM-turneringen med en ypperlig målvakt, ett säkert försvarsspel, ett outtröttligt kämpande men utan riktig fason på det kreativa och offensiva spelet.

Nu fanns det där även om det tog ett tag innan Kristofer Olsson hittade sin dirigentpinne och Albin Ekdahl fann nyckeln till dörrarna han skulle stänga för de ukrainska ”upprorsmakarna.”

Hade bettet kvar

Det fanns chanser åt båda håll, stolpträffar från båda lagen men Forsberg hade också en vackert skruvad boll som prickade ribban och, ja, denne Forsberg fanns där nästan överallt - i försvaret också när det behövdes - men EM är en för stor uppgift för en enda man. Det hade behövs flera spelare som presterade sitt livs match, det hade krävts rätt löpbollar på Alexander Isak för att han skulle få en chans att hota med sina speciella egenskaper, det fattades några lyckosamma dragningar och attacker för att Dejan Kulusevski skulle kliva ut ur sin coronatrappa på översta våningen och prestera det där som är hans exklusiva varumärke. Ingen kan klaga på försöken men, som politikerna brukar säga; vi nådde inte ända fram.

Det var spelmässigt Sveriges bästa match under EM-turneringen - sett till spel, bollinnehav, attackvilja och kreativitet - men vi har sett det flera gånger under den här turneringen; det går också att kämpa, springa och orka lite mera än motståndarna, så där som Sverige brukar vinna sina matcher mot större fotbollsnationerna och den här gången var det Ukraina som hade bettet kvar till slutet, ben och skallar, i alla fall några få, som behöll spänsten in i det sista och därför kunde sätta in den avgörande stöten när  domaren stod i begrepp att blåsa av och alltför många verkade andas ut, spelet tycktes vara över och det nyckfulla straffavgörandet skulle ta vid.

Rena fältsjukhuset

Det är meningslöst att spekulera över hur det kunde slutat men jag inbillar mig att det hade kunnat blir Robin Olsen som då till slut fått stå där som matchhjälte.

Fiasko? Absolut inte. Förbundskaptenens viktigaste uppgift är att ta sitt lag till mästerskapen. Janne Andersson lyckades än en gång med det och vann dessutom sin grupp. Avancemanget väntat, gruppsegern en klar bonus. Kunde han matchat åttondelen skickligare? Jag tyckte länge att Ekdal stapplade på krampaktiga ben men det gör han tydligen alltid men också nere på bara knäna kämpar han som en galärslav. Dock; några tidigare byten hade kunnat hjälpa, sex friska ben och tre piggare hjärnor kunde kanske förändrat förutsättningen men Sverige var det bästa laget, borde ha avgjort och till syvende och sist var det ouppmärksamhet vid två tillfällen som banade vägen för de två Ukrainska målen. Och, förstås den våldsamma attacken som skickade den annars utmärkte Marcus Danielsson av planen rödmärkt med tjugo minuter kvar att spela. Då hade lekfullheten redan övergått till ren kamp och ett tag så det mera ut som ett fältsjukhus än en fotbollsarena där på klassiska Hampton Park.

Byter till rött och vitt

Så vad gör vi nu? Ja, vi som bor i Malmö vanligtvis, har Köpenhamn som vår närmaste huvudstad, som varit förälskade i dansk fotboll ända sedan Laudrups och Elkjaers dagar på 80-talet, vi som sett det danska lagets fantastiska spel under den här EM-turneringen, ja, vi byter bara till rött och vitt och fortsätter hoppas.

Det hade varit fantastiskt med en kvartsfinal mot England och efter att ha sett engelsmännen och tyskarna spela en oväntat blek, feg och andefattig fotboll tidigare på onsdagen hade vi nog till och med vågat hoppas på tidernas nordiska drama; Danmark-Sverige i en semfinal.

Men drömmar är en sak, verkligheten en annan. Koltrasten sjunger igen, fåglar glömmer fort, gräset skall klippas, smultronen plockas och Herr Kantarell smyger upp lite försiktigt i grannskapet i sin gula tröja. Livet går vidare.

 

<script async defer type="text/javascript" src="//delivery.youplay.se/load.js?id=163338" class="yp" data-config='{"player":"up","part_id":382702,"mute":false,"autoplay":false,"zone_id":2287,"addons":"000"}'></script>

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.