Upplagt för slutet på en fenomenal karriär

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det kunde blivit ett fantastiskt slut på en fenomenal fotbollskarriär.

Sverige hade segern i sin hand, bollen låg på straffpunkten, det stod en orolig Labbé i det kanadensiska målet men hon som hade den svenska segern i sin hand - eller fot - hette Seger och det var kanske hennes sista spark i den internationella storfotbollen.

Då tog Caroline Seger i för kung och fosterland och bollen for som en väderballong upp över allt jordiskt och det blev istället en tårarnas kväll i Yokohama.

Olivia Schough ägnar Croline Seger särskild omtanke efter förlusten. Foto Henrik Montgomery / TT

Det var en olympisk final. Sverige var det bättre laget men skänkte bort guldet med egna tillkortakommanden.

”Man skall inte vara girig”, sa den fenomenale hoppryttaren Peder Fredriksson när han förlorat det olympiska guldet med 17 sekunder.

Alltså: de svenska damerna skall vara stolta över sin turnering, glada över silvret - men det är nog en glädje som dröjer med att göra sig kännbar i deras sinnen.

De räckte inte till

De kan inte skylla på domaren, inte på värmen, inte på saboterande motståndare, inte på otur; de kan bara gräma sig själva över att de inte räckte till när det gällde som mest.

Om Peter Gerhardsson och den svenska landslagsledningen, och för all del alla spelare och tränare i Sverige, skall lära något av denna kväll i Yokohama - och det är ju av misstag man lär sig mest - så är det att svenska fotbollstjejer måste bli mycket bättre i sitt passningsspel i avgörande ögonblick, bli distinktare, våga trycka till bollen. Det är alldeles för många lafsiga, lösa, tveksamma operationer när den sista passningen skall sättas in. 

Sverige har gjort en jättefin OS-turnering, vunnit allt fram till finalen och det var inte överskattande och dumt att hålla svenskorna som favoriter i finalen.

Missade jättechanser

Laget skapade tillräckligt många chanser för att avgöra. Att trötthet smyg sig in efter en lång turnering förvånar inte, men kanadensiskorna har haft en ännu tuffare och längre väg fram till finalen.

Målet som lovade så mycket var precis som det var förutbestämt; Seger vinner bollen, Asllani för fram den och serverar, Stina Blackstenius gör målet.

Ilestedt spelade riskabelt (inte första gången) och Kanada kunde kvittera på straff men det var fortsättningsvis Sveriges match. Fridolina Rolfö och Kosovo Asllani missade jättechanser, Hurtig nickade utanför, i förlängningen satte Sverige in en jätteattack som skapade kaos i straffområdet men ingen svensk fot träffade bollen rent och den gamla sjukan upprepade sig. 

Sverige har gjort stora framsteg under Peter Gerhardssons ledning. Jag gillar honom och hans fotbollsfilosofi, han har fått ihop ett lag där alla känner sig delaktiga, alla har fått känna på OS-atmosfären, breddkvaliteten på truppen har ökat, han ger spelarna stort ansvar både på planen och under förberedelserna och det har varit ett nöje att följa den här turneringen.

Drömmar är inte sanna

Det påstås att Peder Gerhardsson vaknade natten före matchen och hade fått en snilleblixt. Han gick upp ur sängen och antecknade och jag förmodar att det han kommit på var ett göra en rockad mellan Sofie Jacobsson och Fridolina Rolfö. 

Visst, man skall förverkliga sina drömmar men också där måste man kanske selektera en aning. Det här bytet var inte lyckosam alls. Jacobsson kom inte alls till sin rätt på sin kant och Rolfö fick inte mera plats för sina fina vänsterskott.

Jag blev också lite förvånad över hur han kunde plocka bort lagets främsta målskytt Stina Blackstenius och tjejen med den bästa tillslaget av alla, just Rolfö, när det oundvikligen började gå mot ett straffavgörande.

Asllani var klippt slut och sköt i stolpen, Anvegård slog i perekt höjd för målvakten att rädda, Seger tappade fattningen helt inför det som kunnat bli hennes rika fotbollsliv största ögonblick och när inhopparen Jonna Andersson inledde utslagsrundan blev det lamt och lättfångat för Labbé.

Jag vet att finalmatcher sällan blir de bästa, att trötthet också kan få de bästa att svikta och straffavgöranden visar ofta på just detta. Stelare ben, tomma hjärnor, rädsla att misslyckas.

Gulddörren slog igen

Gerhardssons val av straffskyttar var nog inte de bästa så olyckligtvis får han också ta på sig en del av skulden till att svenskorna på alldeles egen förskyllan kastade bort tidernas chans att vinnas ett historiskt OS-guld.

Det behövs alltså lite mera power, tuffare agerande, mera beslutsamhet, säkrare och distinktare spel där matcher avgörs. Spelövertag räcker inte för guld.

Men vilket (onödigt) drama och vilket ödesmättat avgörande. Jag måste ta det igen; Caroline Seger, Sveriges kapten och mest erfarna spelare, med huvudet kallt under hela matchen, stod inför en situation som ytterst få idrottare får uppleva. 

Hon ägde för ett ögonblick hela världen, hon stod framför guldgruvan, hon hade både nyckel och kod och hon, bara hon, visste hur hon, ett helt lag, en hel nation skulle få kliva in och ta för sig. 

Hela hennes karriär spelades upp i en revy i hennes inre, ögonblicket blev okontrollerbart, hon tappade både koden och nyckeln och skärpan, benen bar inte, bollen gick till väders och dörren till guldskrinet slog igen.

Det var ett idrottsögonblick som kunde blivit ett av de största i svensk fotboll. 

Nu kommer vi minnas det som ett av de grymmaste.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.