Janne brukar vara omdömesgill...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Julpynt och fotbolls-VM..Jodå, nästa år tvingas vi utstå båda dess outhärdligheter. Samtidigt dessutom.

VM i Qatar - Sverige har tagit att bra steg efter segern mot Spanien - invigs den 21 november nästa år och finalen spelas på landets nationaldag den 18 december. 

Landslaget har förlagt sitt träningsläger till Qatar nästa år.

— Jag hoppas att det kan skapa ett tryck på regimen, säger förbundskapten Janne Andersson.

Det är nog i särklass det mest naiva jag hört från denne normalt så kloke och omdömesgille man.

Förbundskapten jJanne Andersson hamnar i ideliga diskussioner om träningsresan till Qatar

Det är klart att Janne Andersson, som är en god människa, inte tycker att allt är bra i Qatar, han vet att cirka 6500 gästarbetare har avlidit till följd av bland annat odrägliga arbetsförhållanden när de arbetat med arenabyggen och övrig infrastruktur som skall möjliggöra ett världsmästerskap i fotboll i den minsta nation som hittills fått uppdraget. Landet har blott 2,3 miljoner invånare, endast en femtedel är qatarer, resten gästarbetare.

Landslaget består inte av aningslösa sportfånar. Förhållandena i VM-landet är de väl bekanta med efter inte minst en dragning inför truppen av Civil Rights Defenders.

Men när Janne Andersson säger att han tror på att åka dit eftersom fotbollslandslaget är aktivt när de är i landet och träffar folk för att framföra sin åsikter, så talar han förstås mot bättre vetande.

Qatar är inte ett land där man framför sina åsikter hur som helst. De som bor där gör det för att de accepterar regimen, övriga är gästarbetare som kommer dit för att få försörjning.

Det går inte att springa runt med banderoller och protestera, maktmänniskorna de vill nå får de aldrig prata med och - om så skulle vara - de struntar fullständigt i vad en svensk högerback har för åsikter om mänskliga rättigheter. Det är bara naivt att tro att ett fotbollslandslag kan påverka.

Mänskliga rättigheter

När det är fotboll är det fotboll. Hotell och arenor är det enda som gäller, träning och matcher och uppladdning och taktikgenomgångar. Och om pandemin fortfarande pågår - det gör den säkert både här och där - är möjligheterna ännu mindre.

Precis som när vinter-OS avgjordes i Sotji hamnar pengar i fel fickor, gästarbetare far illa, de tvingas arbeta under usla förhållanden och till löner som de ofta inte får ut. Oskäliga arbetstider utan paus, undermåliga boenden; det finns mycket som borde få Fifa:s exekutivkommitté att skämmas över att de vid sitt möte i Zürich den 2 december 2010 placerade världens mest åtråvärda arrangemang i ett land som inte respekterar mänskliga rättigheter.

Fotbollförbundet har gjort klart genom sin generalsekreterare Håkan Sjöström att det var ”korkat att lägga fotbolls-VM i Qatar.”

Jag betvivlar inte att han menar det, man kan uppskatta alla initiativ som tas för att markera var man står, men att lägga ett träningsläger där - om det nu blir något VM för Sverige - bara fört att, som Janne Andersson säger, ”vi får spela på bra arenor, en fördel att ha varit där inför VM”, känns som ett lite klent försvar.

Felet ligger hos Fifa

Nej, jag tycker inte att stora politiska beslut och processer skall läggas på en förbundskapten och hans landslag. Minns att sådant ansvar lades på Georg ”Åby” Ericson en gång (1978) när det gällde VM-slutspel i den gamla militärdiktaturen i Argentina. Det är fullt legitimt att bara tänka på fotbollen, att förbereda sig på bästa sätt, att tillfredsställa oss som följer och älskar fotboll.

Men man skall heller (och behöver inte) försöka freda sitt samvete med uttalanden som kan verka aningslösa i sitt stora, allvarliga sammanhang.

Felet ligger - precis som när det gäller OS och IOK - hos högsta beslutande myndighet. Nu vet vi ju att hos Fifa är det, allt sedan den brasilianske gudfaderns, Joao Havelanges, dagar, lite si och så med moralen och etiken hos fotbollens världsförbund. Presidenter med rymliga samveten och ännu rymligare fickor. Havelange lärde i sin tur upp Sepp Blatter i ämnet ”så skall en slipsten dras” för att lien skall bli skarp och kapa åt sig det guld som växer där de politiska diktaturerna frodas och där de rika globala bolagen finns som håller fotbollen vid liv.

Fifas exekutivkommitté är ett för litet, i varje fall tidigare korrumperat brödraskap som håller varandra om ryggen och som lever under mottot ”profiten först och moral sedan.”

Fotboll i adventstid

Qatar skulle aldrig fått fotbolls-VM. Men fotboll är pengar och politik. Och lika lite som att EU kan enas om flyktingkvoter, lika stor är oenigheten kring vilka som skall få arrangera VM i fotboll. Bäst vore om samtliga Fifas medlemsländer fick rösta om en så viktig sak. Ju fler som får inflytande och möjligheter att välja, desto mer utvidgar man demokratin. Och proteserna, eller kraven på spelare och förbundsansvariga att protesterna eller bojkotta skall inte komma när kvalet pågår och VM-förberedelserna är i full gång. Det skulle skett när valet gjordes.

Nu blir det VM-fotboll i adventstid nästa år. Bered en väg för Herrarna i Fifa och emiren av emiratet vid Persiska viken som ensam har den verkställande, lagstiftande och dömande makten - samt utser ledamöterna i parlamentet själv.

Grekland på tur i veckan. Trots allt kommer jag att hålla tummarna för att Janne Andersson får dra dit med sitt landslag. Jag har hållit god min i elaka spel förut. 

åke Stolt

Fakta

 

Landslaget landade i Grekland på måndagskvällen, tränar och laddar i dag inför mötet i VM-kvalet med Grekland i Aten på onsdagkvällen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.