Jonna, en så självklar vinnare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hennes fästman Anton har sagt; ”hon är sin egen chef”. Därför gör hon som hon vill. Det kan vara en sak i träning och uppladdning.

Men Jonna Sundling gjorde precis som hon ville också med hela världseliten i skidsprinten i Peking. Hon bestämde inte bara sin egen väg till guldet. Hon bestämde var konkurrenterna skulle hålla sig.

Det var en ovanlig och suverän uppvisning.

 I publikvänlighet och popularitet är det mest sprintåkningen som stormat fram fram lika mycket som skidskyttet och fått nya fascinerande åskådare till TV-sändningarna.

Inte svårt att förstå.

Tempot finns där, korta, snabba heat, armbågar, stavar och skivspetsar i ständig kamp för placeringar i fältet, taktiken väl förberedd och finslipad men där krävs också en vakenhet för tillfälligheterna, ett öga för framkomliga vägar i trängseln. Det är lite grann som radiobil på Tivoli utan att krocka.

Är sin egen chef

Så mycket som kan gå fel, så mycket som oförskyllt kan hända. Det gäller att balansera ivern och ambitionen, med klokhet och försiktighet.

Jonna Sundling är inte bara chef över sig själv, hon är också den som styr och bestämmer loppens utveckling.

Hennes uppvisning i guldsprinten i Peking var total från första stavtaget. Hon vann kvalet med sex sekunder - en evighet på så här korta och hetsiga utmaningar. Det skvallrade om kanonform men väckte också en och annan tanke om att hon tog i för mycket, vann onödigt stort. Det räcker ju att komma bland de trettio främsta för att få tävla vidare.

Nu, efter att sett henne i kvartsfinal, semi och final, vet vi; hon kunde inte göra annorlunda. Hon hade skidor i bästa slipning och en kropp som för dagen vaknat med sprittande pigghet och ett huvud som var kristallklart i alla sina hjärnvindlingar. Lopp efter lopp i samma självsäkra utformning. Bort från faror och konkurrenter, inget risktagande, fullt ös. Det är sällan man ser en så självklar vinnare med så självsäker utstrålning och med en så genomtänkt matchplan utan att tumma på minsta lilla detalj.

Jonna Sundling nummer fyra i raden av svenska guldmedaljörer i Peking OS. Guld varje dag. Succé hittills. Och då har ändå skidskyttarna, den här dagen liksom de tidigare, inte alls hittat sig själv. För många bom och otillräcklig skidåkning.

En sport i tiden

Sprintåkningen var föremål för mycket diskussion när den infördes och OS-debuterade i Turin 2006 när Björn Lind vann herrguldet och båda sprintarna gick till Sverige.

De gamla skidveteranerna som vurmade för långa lopp i skogen, lång uthållighet, lungor som spärrballonger, snor och kramp fick dock vika ner sig för nytänkandet. Anpassning till TV-formatet som så mycket annat i idrottsvärlden.

Sprinten är en arenasport - just nu olyckligtvis utan publik - där vi som sitter i stugvärmen och följer TV-dramatiken, kan följa vartenda stavtag, varje taktiskt drag, vartenda ryck och positionering. Det är fascinerande, nervkittlande och väldigt roligt att titta på. Sprinten är en sport i tiden, i den otåliga och tempostarka tid vi lever i.

Maja Dahlqvist var huvudfavoriten eftersom hon kom till OS som världens främsta sprintåkare i världscupen och när hon spurtande till sig silvret såg man på hennes oförställda glädje hur belåten hon var med det efter en semifinal där man kunde ana på upploppet att hon tömde den sista skvätten i tanken. Att hon kunde komma tillbaka med en sådan spurt och ordna dubbelsegern efter att Sundling att vunnit skyhögt överlägset, det var också en bragd. 

Världsbäst i två stilar

Jonna och Maja är födda samma år, 1994, Jonna i Umeå (tävlar för Piteå), Maja uppvuxen i Borlänge, de har följts åt mot målet på lite olika vägar men vann i Obertsdorf i fjol VM-guldet tillsammans i lagsprint. Det har de förstås goda chanser att upprepa i Peking.

Där vann Jonna också den individuella titeln, då i klassisk stil, och nu har hon visat att hon är bäst i världen i båda åksätten. Just nu regerande världs- och olympiamästare och ännu en bragdkandidat. Det blir ett litet pikant pyssel för Bragdjuryn när de skall mötas i igen i slutet av året.

Jonna fann kärleken till skidåkningen tidigt men livets lopp har inte gått på superglid hela tiden. Stora problem med halsmandlarna, ideliga förkylningar och i början av den här säsongen skadade hon en hand och kunde inte tävla. Det blev en annorlunda uppladdning, ny form av träning för att hålla orken uppe, men som i långa loppet kanske till och med gynnat henne. Att vara så överlägsen i fyra race på samma tid berättar en odiskutabel sanning; hon var den totalt överlägset bästa av alla precis den enda dag på året då det stora skulle ske. Full av till synes outsinliga krafter in i det sista.

Det är sådana fenomen man brukar kalla Mästerskapsåkare.

”Målinriktad och disciplinerad, men sund och aldrig manisk.”

Det är sambon Anton Olofssons definition av skidåkaren Jonna. Och så tillägger han: ”Hon är glad och snäll också.” 

Ja, mot honom förstås, generös också mot oss men banne mig inte mot konkurrenterna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.