Jonna, en så självklar vinnare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hennes fästman Anton har sagt; ”hon är sin egen chef”. Därför gör hon som hon vill. Det kan vara en sak i träning och uppladdning.

Men Jonna Sundling gjorde precis som hon ville också med hela världseliten i skidsprinten i Peking. Hon bestämde inte bara sin egen väg till guldet. Hon bestämde var konkurrenterna skulle hålla sig.

Det var en ovanlig och suverän uppvisning.

 I publikvänlighet och popularitet är det mest sprintåkningen som stormat fram fram lika mycket som skidskyttet och fått nya fascinerande åskådare till TV-sändningarna.

Inte svårt att förstå.

Tempot finns där, korta, snabba heat, armbågar, stavar och skivspetsar i ständig kamp för placeringar i fältet, taktiken väl förberedd och finslipad men där krävs också en vakenhet för tillfälligheterna, ett öga för framkomliga vägar i trängseln. Det är lite grann som radiobil på Tivoli utan att krocka.

Är sin egen chef

Så mycket som kan gå fel, så mycket som oförskyllt kan hända. Det gäller att balansera ivern och ambitionen, med klokhet och försiktighet.

Jonna Sundling är inte bara chef över sig själv, hon är också den som styr och bestämmer loppens utveckling.

Hennes uppvisning i guldsprinten i Peking var total från första stavtaget. Hon vann kvalet med sex sekunder - en evighet på så här korta och hetsiga utmaningar. Det skvallrade om kanonform men väckte också en och annan tanke om att hon tog i för mycket, vann onödigt stort. Det räcker ju att komma bland de trettio främsta för att få tävla vidare.

Nu, efter att sett henne i kvartsfinal, semi och final, vet vi; hon kunde inte göra annorlunda. Hon hade skidor i bästa slipning och en kropp som för dagen vaknat med sprittande pigghet och ett huvud som var kristallklart i alla sina hjärnvindlingar. Lopp efter lopp i samma självsäkra utformning. Bort från faror och konkurrenter, inget risktagande, fullt ös. Det är sällan man ser en så självklar vinnare med så självsäker utstrålning och med en så genomtänkt matchplan utan att tumma på minsta lilla detalj.

Jonna Sundling nummer fyra i raden av svenska guldmedaljörer i Peking OS. Guld varje dag. Succé hittills. Och då har ändå skidskyttarna, den här dagen liksom de tidigare, inte alls hittat sig själv. För många bom och otillräcklig skidåkning.

En sport i tiden

Sprintåkningen var föremål för mycket diskussion när den infördes och OS-debuterade i Turin 2006 när Björn Lind vann herrguldet och båda sprintarna gick till Sverige.

De gamla skidveteranerna som vurmade för långa lopp i skogen, lång uthållighet, lungor som spärrballonger, snor och kramp fick dock vika ner sig för nytänkandet. Anpassning till TV-formatet som så mycket annat i idrottsvärlden.

Sprinten är en arenasport - just nu olyckligtvis utan publik - där vi som sitter i stugvärmen och följer TV-dramatiken, kan följa vartenda stavtag, varje taktiskt drag, vartenda ryck och positionering. Det är fascinerande, nervkittlande och väldigt roligt att titta på. Sprinten är en sport i tiden, i den otåliga och tempostarka tid vi lever i.

Maja Dahlqvist var huvudfavoriten eftersom hon kom till OS som världens främsta sprintåkare i världscupen och när hon spurtande till sig silvret såg man på hennes oförställda glädje hur belåten hon var med det efter en semifinal där man kunde ana på upploppet att hon tömde den sista skvätten i tanken. Att hon kunde komma tillbaka med en sådan spurt och ordna dubbelsegern efter att Sundling att vunnit skyhögt överlägset, det var också en bragd. 

Världsbäst i två stilar

Jonna och Maja är födda samma år, 1994, Jonna i Umeå (tävlar för Piteå), Maja uppvuxen i Borlänge, de har följts åt mot målet på lite olika vägar men vann i Obertsdorf i fjol VM-guldet tillsammans i lagsprint. Det har de förstås goda chanser att upprepa i Peking.

Där vann Jonna också den individuella titeln, då i klassisk stil, och nu har hon visat att hon är bäst i världen i båda åksätten. Just nu regerande världs- och olympiamästare och ännu en bragdkandidat. Det blir ett litet pikant pyssel för Bragdjuryn när de skall mötas i igen i slutet av året.

Jonna fann kärleken till skidåkningen tidigt men livets lopp har inte gått på superglid hela tiden. Stora problem med halsmandlarna, ideliga förkylningar och i början av den här säsongen skadade hon en hand och kunde inte tävla. Det blev en annorlunda uppladdning, ny form av träning för att hålla orken uppe, men som i långa loppet kanske till och med gynnat henne. Att vara så överlägsen i fyra race på samma tid berättar en odiskutabel sanning; hon var den totalt överlägset bästa av alla precis den enda dag på året då det stora skulle ske. Full av till synes outsinliga krafter in i det sista.

Det är sådana fenomen man brukar kalla Mästerskapsåkare.

”Målinriktad och disciplinerad, men sund och aldrig manisk.”

Det är sambon Anton Olofssons definition av skidåkaren Jonna. Och så tillägger han: ”Hon är glad och snäll också.” 

Ja, mot honom förstås, generös också mot oss men banne mig inte mot konkurrenterna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.