Jonna, en så självklar vinnare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hennes fästman Anton har sagt; ”hon är sin egen chef”. Därför gör hon som hon vill. Det kan vara en sak i träning och uppladdning.

Men Jonna Sundling gjorde precis som hon ville också med hela världseliten i skidsprinten i Peking. Hon bestämde inte bara sin egen väg till guldet. Hon bestämde var konkurrenterna skulle hålla sig.

Det var en ovanlig och suverän uppvisning.

 I publikvänlighet och popularitet är det mest sprintåkningen som stormat fram fram lika mycket som skidskyttet och fått nya fascinerande åskådare till TV-sändningarna.

Inte svårt att förstå.

Tempot finns där, korta, snabba heat, armbågar, stavar och skivspetsar i ständig kamp för placeringar i fältet, taktiken väl förberedd och finslipad men där krävs också en vakenhet för tillfälligheterna, ett öga för framkomliga vägar i trängseln. Det är lite grann som radiobil på Tivoli utan att krocka.

Är sin egen chef

Så mycket som kan gå fel, så mycket som oförskyllt kan hända. Det gäller att balansera ivern och ambitionen, med klokhet och försiktighet.

Jonna Sundling är inte bara chef över sig själv, hon är också den som styr och bestämmer loppens utveckling.

Hennes uppvisning i guldsprinten i Peking var total från första stavtaget. Hon vann kvalet med sex sekunder - en evighet på så här korta och hetsiga utmaningar. Det skvallrade om kanonform men väckte också en och annan tanke om att hon tog i för mycket, vann onödigt stort. Det räcker ju att komma bland de trettio främsta för att få tävla vidare.

Nu, efter att sett henne i kvartsfinal, semi och final, vet vi; hon kunde inte göra annorlunda. Hon hade skidor i bästa slipning och en kropp som för dagen vaknat med sprittande pigghet och ett huvud som var kristallklart i alla sina hjärnvindlingar. Lopp efter lopp i samma självsäkra utformning. Bort från faror och konkurrenter, inget risktagande, fullt ös. Det är sällan man ser en så självklar vinnare med så självsäker utstrålning och med en så genomtänkt matchplan utan att tumma på minsta lilla detalj.

Jonna Sundling nummer fyra i raden av svenska guldmedaljörer i Peking OS. Guld varje dag. Succé hittills. Och då har ändå skidskyttarna, den här dagen liksom de tidigare, inte alls hittat sig själv. För många bom och otillräcklig skidåkning.

En sport i tiden

Sprintåkningen var föremål för mycket diskussion när den infördes och OS-debuterade i Turin 2006 när Björn Lind vann herrguldet och båda sprintarna gick till Sverige.

De gamla skidveteranerna som vurmade för långa lopp i skogen, lång uthållighet, lungor som spärrballonger, snor och kramp fick dock vika ner sig för nytänkandet. Anpassning till TV-formatet som så mycket annat i idrottsvärlden.

Sprinten är en arenasport - just nu olyckligtvis utan publik - där vi som sitter i stugvärmen och följer TV-dramatiken, kan följa vartenda stavtag, varje taktiskt drag, vartenda ryck och positionering. Det är fascinerande, nervkittlande och väldigt roligt att titta på. Sprinten är en sport i tiden, i den otåliga och tempostarka tid vi lever i.

Maja Dahlqvist var huvudfavoriten eftersom hon kom till OS som världens främsta sprintåkare i världscupen och när hon spurtande till sig silvret såg man på hennes oförställda glädje hur belåten hon var med det efter en semifinal där man kunde ana på upploppet att hon tömde den sista skvätten i tanken. Att hon kunde komma tillbaka med en sådan spurt och ordna dubbelsegern efter att Sundling att vunnit skyhögt överlägset, det var också en bragd. 

Världsbäst i två stilar

Jonna och Maja är födda samma år, 1994, Jonna i Umeå (tävlar för Piteå), Maja uppvuxen i Borlänge, de har följts åt mot målet på lite olika vägar men vann i Obertsdorf i fjol VM-guldet tillsammans i lagsprint. Det har de förstås goda chanser att upprepa i Peking.

Där vann Jonna också den individuella titeln, då i klassisk stil, och nu har hon visat att hon är bäst i världen i båda åksätten. Just nu regerande världs- och olympiamästare och ännu en bragdkandidat. Det blir ett litet pikant pyssel för Bragdjuryn när de skall mötas i igen i slutet av året.

Jonna fann kärleken till skidåkningen tidigt men livets lopp har inte gått på superglid hela tiden. Stora problem med halsmandlarna, ideliga förkylningar och i början av den här säsongen skadade hon en hand och kunde inte tävla. Det blev en annorlunda uppladdning, ny form av träning för att hålla orken uppe, men som i långa loppet kanske till och med gynnat henne. Att vara så överlägsen i fyra race på samma tid berättar en odiskutabel sanning; hon var den totalt överlägset bästa av alla precis den enda dag på året då det stora skulle ske. Full av till synes outsinliga krafter in i det sista.

Det är sådana fenomen man brukar kalla Mästerskapsåkare.

”Målinriktad och disciplinerad, men sund och aldrig manisk.”

Det är sambon Anton Olofssons definition av skidåkaren Jonna. Och så tillägger han: ”Hon är glad och snäll också.” 

Ja, mot honom förstås, generös också mot oss men banne mig inte mot konkurrenterna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.