Här finns mycket att nysta i

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hallå SvT, det pågår ett olympiskt vinterspel borta i Kina. 

Det kanske vore något att sätta tänderna i?

Ja, jag vet att ni inte har några sändningsrättigheter längre men det betyder ju inte att ni måste kapitulera helt. Det finns ett gediget journalist uppdrag att ta tag i. 

Svenska bronstjejer. Sveriges lag från vänster Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson och Jonna Sundling tilldelas sina bronsmedaljer i damernas stafett 4x5 km under en prisceremoni på Medal Plaza under . Foto Henrik Montgomery / TT

OS är i lika hög grad världens största idrottsevenemang trots att SvT inte har sändningsrättigheter.

Nu verkar de bestämmande på Sveriges Television - jag förstår att sportchefen Åsa Edlund inte har hela makten - inse att det räcker med en bevakning i nyhetskanalerna men den är inte mera omfattande än från vilken allsvensk omgång som helst.

Det mest självklara

Man har fotbollsmagasin och hockeymagasin och intensiv bevakning av innebandy och damfotboll, juniorhockey och allt möjligt men viker ner sig totalt när världens mest åtråvärda medaljer fördelas, det svenska intresset är stort och ökar med framgångar och otäcka kollapser.

Ett dagligt OS-magasin hade varit det mest självklara. Nu när man dessutom har en massa tillgänglig personal och pengar sparade eftersom man inte behöver lägga dem på en dyr TV-produktion från Peking.

Det är helt obegripligt att Sveriges Television inte inser att det går att göra massor av bra program om och runt de olympiska spelen utan att ha tillgång till direktsändningar.

Korta nyhetsklipp finns det tillgång till men framför allt ett outsinligt material att sätta tänderna i för kommentatorer, experter, historiker. Det finns så mycket fascinerande runt OS att berätta. Jag vet, för jag har botaniserat rejält i den olympiska historien inför mina böcker, ”Ingen lek utan eld” och ”Ringar av is” om de olympiska spelen som Bonniers gav ut 2004 och 2010. 

Det vimlar av fantastiska historier som kan användas för att ge perspektiv och bakgrund till det som nu sker. Inte minst hur spelen utnyttjats genom åren, den tydliga politiska kopplingen, den ekonomiska utvecklingen, de tekniska framstegen, skandalerna, hjältarna, IOK:s handfallenhet, uttagningar, förberedelser etc.

Mycket att nysta i

Ett dagligt OS-magasin hade SvT varit skyldigt sina tittare.

Sammanfattningar och redovisningar, intervjuer, debatter och kommentarer, reportage från Kina, djupdykningar i historien. Samtal med gamla hjältar, sporternas utveckling, OS-programmets utvidgning och förnyelse, de nya idrotterna som kan förklaras. Kritik och analyser som Jonas Karlsson och hans Discovery-gäng inte bryr sig om i sin smetiga hejaklacks-produktion. 

Inte minst hade det funnits anledning att gräva oväntade bakslag i skidor och skidskytte, i Frida Karlssons kollapser vars allvar man inte tycks inse, i Charlotte Kallas och Calle Halvarssons medverkan och mycket annat.

Det finns hur många trådar som helst att nysta i men på SvT hänvisar man till sin sajt, till sin app, till morgonsändningar och sportnytt. 

Det enda som SvT har presterat är ett yrvaket samtal före spelen mellan TV-sportens Mats Nyström, Riksidrottens ordförande Björn Eriksson, förre stavhopparen Al Hadji Jeng och någon från Amnesty som jag inte ens minns namnet på. Hon hade heller inget väsentligt att säga som jag lade på minnet. 

Programmet handlade naturligtvis om bojkotters effekter och om det var lönt eller ens möjligt för svenska och andra deltagare och ledare att protestera mot den bristande respekten för mänskliga rättigheter i Kina. Alltså ett program som man vet inte kommer någon vart, som inte betyder något, som bara är en pliktskyldig markering från SvT:s sida. Ett totalt meningslöst magasin dagar innan spelen.

Säljer till högstbjudande

Sveriges Television har tidigare uppgivit att man lade ett bud på OS-rättigheterna för 2018-2024. Det var också bara en markering. Titta, vi försöker. Fast alla - inte minst på Sveriges Television - vet att de ekonomiska  musklerna inte finns att på långa vägar matcha det som Discovery Communications kunde hosta upp för de europeiska rättigheterna.

SvT hade tillståndet att direktsända de olympiska tävlingarna mellan 1960 och 2012. Då var både ekonomin och inställningen från Internationella Olympiska Kommittén en helt annan. Då gick den europeiska TV-unionen EBU in och köpte de europeiska rättigheterna och summan delades sedan mellan alla medlemsländerna. Då var priset ett annat och, framför allt, IOK ville ha sin produkt spridd till så många tittare som möjligt i världen, då fanns en sorts ädel, demokratisk tanke om att denna världens största idrottsfest skulle vara tillgänglig för alla.

Sedan insåg IOK att de själva kunde göra en bättre affär genom att sälja en egen produktion till högstbjudande. Och att, helt i tidens anda, ta kontroll över sändningarna och styra dem dit man vill.

Den olympiska tanken förfelad än en gång.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.