Här finns mycket att nysta i

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hallå SvT, det pågår ett olympiskt vinterspel borta i Kina. 

Det kanske vore något att sätta tänderna i?

Ja, jag vet att ni inte har några sändningsrättigheter längre men det betyder ju inte att ni måste kapitulera helt. Det finns ett gediget journalist uppdrag att ta tag i. 

Svenska bronstjejer. Sveriges lag från vänster Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson och Jonna Sundling tilldelas sina bronsmedaljer i damernas stafett 4x5 km under en prisceremoni på Medal Plaza under . Foto Henrik Montgomery / TT

OS är i lika hög grad världens största idrottsevenemang trots att SvT inte har sändningsrättigheter.

Nu verkar de bestämmande på Sveriges Television - jag förstår att sportchefen Åsa Edlund inte har hela makten - inse att det räcker med en bevakning i nyhetskanalerna men den är inte mera omfattande än från vilken allsvensk omgång som helst.

Det mest självklara

Man har fotbollsmagasin och hockeymagasin och intensiv bevakning av innebandy och damfotboll, juniorhockey och allt möjligt men viker ner sig totalt när världens mest åtråvärda medaljer fördelas, det svenska intresset är stort och ökar med framgångar och otäcka kollapser.

Ett dagligt OS-magasin hade varit det mest självklara. Nu när man dessutom har en massa tillgänglig personal och pengar sparade eftersom man inte behöver lägga dem på en dyr TV-produktion från Peking.

Det är helt obegripligt att Sveriges Television inte inser att det går att göra massor av bra program om och runt de olympiska spelen utan att ha tillgång till direktsändningar.

Korta nyhetsklipp finns det tillgång till men framför allt ett outsinligt material att sätta tänderna i för kommentatorer, experter, historiker. Det finns så mycket fascinerande runt OS att berätta. Jag vet, för jag har botaniserat rejält i den olympiska historien inför mina böcker, ”Ingen lek utan eld” och ”Ringar av is” om de olympiska spelen som Bonniers gav ut 2004 och 2010. 

Det vimlar av fantastiska historier som kan användas för att ge perspektiv och bakgrund till det som nu sker. Inte minst hur spelen utnyttjats genom åren, den tydliga politiska kopplingen, den ekonomiska utvecklingen, de tekniska framstegen, skandalerna, hjältarna, IOK:s handfallenhet, uttagningar, förberedelser etc.

Mycket att nysta i

Ett dagligt OS-magasin hade SvT varit skyldigt sina tittare.

Sammanfattningar och redovisningar, intervjuer, debatter och kommentarer, reportage från Kina, djupdykningar i historien. Samtal med gamla hjältar, sporternas utveckling, OS-programmets utvidgning och förnyelse, de nya idrotterna som kan förklaras. Kritik och analyser som Jonas Karlsson och hans Discovery-gäng inte bryr sig om i sin smetiga hejaklacks-produktion. 

Inte minst hade det funnits anledning att gräva oväntade bakslag i skidor och skidskytte, i Frida Karlssons kollapser vars allvar man inte tycks inse, i Charlotte Kallas och Calle Halvarssons medverkan och mycket annat.

Det finns hur många trådar som helst att nysta i men på SvT hänvisar man till sin sajt, till sin app, till morgonsändningar och sportnytt. 

Det enda som SvT har presterat är ett yrvaket samtal före spelen mellan TV-sportens Mats Nyström, Riksidrottens ordförande Björn Eriksson, förre stavhopparen Al Hadji Jeng och någon från Amnesty som jag inte ens minns namnet på. Hon hade heller inget väsentligt att säga som jag lade på minnet. 

Programmet handlade naturligtvis om bojkotters effekter och om det var lönt eller ens möjligt för svenska och andra deltagare och ledare att protestera mot den bristande respekten för mänskliga rättigheter i Kina. Alltså ett program som man vet inte kommer någon vart, som inte betyder något, som bara är en pliktskyldig markering från SvT:s sida. Ett totalt meningslöst magasin dagar innan spelen.

Säljer till högstbjudande

Sveriges Television har tidigare uppgivit att man lade ett bud på OS-rättigheterna för 2018-2024. Det var också bara en markering. Titta, vi försöker. Fast alla - inte minst på Sveriges Television - vet att de ekonomiska  musklerna inte finns att på långa vägar matcha det som Discovery Communications kunde hosta upp för de europeiska rättigheterna.

SvT hade tillståndet att direktsända de olympiska tävlingarna mellan 1960 och 2012. Då var både ekonomin och inställningen från Internationella Olympiska Kommittén en helt annan. Då gick den europeiska TV-unionen EBU in och köpte de europeiska rättigheterna och summan delades sedan mellan alla medlemsländerna. Då var priset ett annat och, framför allt, IOK ville ha sin produkt spridd till så många tittare som möjligt i världen, då fanns en sorts ädel, demokratisk tanke om att denna världens största idrottsfest skulle vara tillgänglig för alla.

Sedan insåg IOK att de själva kunde göra en bättre affär genom att sälja en egen produktion till högstbjudande. Och att, helt i tidens anda, ta kontroll över sändningarna och styra dem dit man vill.

Den olympiska tanken förfelad än en gång.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.