Ingen måtta på förväntningarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

EM-fotbollen är igång.

Och det var väldans skönt att det engelska laget lyckades vinna premiärmatchen inför över 68 000 på klassiska Old Trafford i Manchester.

För man vet ju hur illa åtgångna engelska fotbollsspelare blir när de inte spelar som de världsmästare de alltid ansetts vara.

Å andra sidan är det kanske så att tabloidernas elakaste fotbollsrecensenter är engelskt skonsamma och gentlemannamässiga gentemot damerna.

Caronline Seger, trygg lagkapten, bra att ha när nu optimismen inte visar någon gräns.

Hur som helst; det engelska laget vann välförtjänt men inte på ett alltför avskräckande sätt som man skall se det ur svenskt perspektiv.

Vet inte om jag kan erinra mig något svenskt fotbollslandslag, oavsett kön, som rest  iväg till en mästerskapsturnering med så hög svansföring som Peter Gerhardssons. 

Ingen försöker tona ner förväntningarna, spelarna verkar bara suga åt sig näring av att vara betrodda och omnämnda som ett av de lag som har kapacitet att vinna EM.

Sveriges suffragetter

De bästa landslag vi haft genom åren har trots allt fyllts av tydliga profiler som varit rätt givna på sina platser. Men med en skicklig trollkarl - som Peter Gerhardsson säkert betraktas som - är det förstås elegant att kunna ha många bollar i luften samtidigt och med fingertoppskänslan ana sig till när han har de elva bästa i sin hand.

Nästa år är det 50 år sedan Sverige spelade sin första damlandskamp. 0-0 mot Finland på en arena på Åland. Den var inte särskilt hårdbevakad. Det var först drygt tio år senare, 1984, som svenska folket fick upp ögonen för att en revolution var på väg. Kvinnorna hade erövrat också fotbollsarenan, denna dittills helt manliga bastion, och det accentuerades på en leråker i Luton när Pia Sundhage slog in en straff som avgjorde historiens första EM-turnering till svensk fördel. 

En annan sport i en annan tid. När den internationella damfotbollen ännu var i sin linda, när länder till och med förbjöd kvinnor att spela fotboll (av hälsoskäl bland annat), av andra mera suspekta skäl på andra håll. 

Det var inte många länder som kunde skryta med organiserad damfotboll då och om nu England alltid vill kalla sig fotbollens hemland - och det kan de väl få göra - så var Sverige som hade de mera framstående suffragetterna. 

Makalösa Malin Moström

Den centrallinje som bar upp det svenska laget då står sig än idag om man försöker plocka fram de bästa inom svensk damfotboll genom tiderna. 

Pia Sundhage förstås, som gjorde det där avgörande straffmålet och för alltid kommer att stå som en ledfyr i svensk fotboll, 

Anette Börjesson, en innerback med Beckenbauersk elegans i sin liberoroll 

Elisabeth Leidinge. Sveriges bästa målvakt genom tiderna, hennes hjälteroll har nästan glömts bort när vi påminner oss den där leråkersduellen mot England 1984. Hon räddade två straffar och blev därmed den förste i raden av svenska målvakter som fick bära hjälterollen som straffräddare. 

Dagens målvaktsgigant Hedvig Lindahl har ju briljerat med samma specialitet och Tomas Ravellis bravader från Rumänien-matchen i Palo Alto 1994 kommer vi ju aldrig att glömma. Vi har dessutom den här sommaren påmints om VM-äventyret i USA i en TV-serie i Tv4. 

Therese Sjögran ändå störst

I den där adelskalendern av svenskor vill jag också räkna in spelare som Victoria Sandell Svensson, Hanna Ljungberg, Lotta Schelin och Malin Moström, den bästa spelorganisatör och mittfältare (man måste jämföra med Jonas Thern för att inse hennes vidd och bredd) som Sverige haft, med både energi och en utsökt spelsinne på sin repertoar. 

Men, har Sverige dess motsvarighet i år? Nja. Om det är något jag sätter frågetecken för i den svenska laget är det just exaktheten i de avgörande passningarna. Och med all respekt för Stina Blackstenius från min gamla hemstad Vadstena så är det väl egentligen också en pjäs som Sverige saknar; en fullkomligt skoningslös toppforward som Victoria Svensson (som hon hette då). Men jag håller också fast vid det jag alltid tyckt; en mera funktionell och i fotbollens hela koreografi och repertoar mera utvecklad spelare än Therese Sjögran har vi nog inte sett.

Seger för Seger?

Men visst; det vimlar av stora fotbollstalanger i det svenska laget och jag är spänd på att se vad Fridolina Rolf skall prestera, om Lina Hurtig med sin löpstyrka och sitt huvudspel får ut hela sin potential och förstås om Stina Blackstenius kan växa ut till en av turneringens stora avslutare. Och jag håller tummarna för att Magdalena Eriksson, vem hon nu kommer att spela med, kommer att hitta låset till porten i försvarsmuren, Likaså hoppas jag att Kosovare Asllani vaknar på rätt sida och att den outtröttliga Caroline Seger orkar hålla kroppen hel och tempot högt så att hon äntligen får stå där som kapten med pokalen som den definitiva kröningen av en makalös karriär. 

Och så nya Johanna Rytting Kaneryd förstås som med sin teknik och sina infall är precis en sådan spelare med exakt de egenskaper som krävs för att skapa en riktig fotbollshjälte. Jag tycker redan hon sprungit förbi den mer rutinerade Sofia Jakobsson.

Turneringen spelas i fotbollslandet England, publiksuccén verkar redan vara given; det är en sådan turnering som det för alltid kommer att vara stort att lämna som vinnare.

De svenska tjejerna har satt ut hakan och bär ett halvt favoritskap med stolthet. Hoppas att de också kan sätta fötterna rätt och huvudet högt och få till den där fullträffen som ett av världsfotbollens föregångsländer förtjänar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.