Vi slapp inte - ett nytt ministerlotteri!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten har aldrig haft ett eget departement. Bör kanske inte ha det heller.

Men det verkar vara med idrottsfrågornas bollande som när en gammal Sydsvenskan-medarbetare en gång berättade för mig att han fick resa till vinter-OS därför att han var det ende som hade pjäxor.

Kristersson: ”Någon sportintresserad?”. Jakob Forssmed: ”Ja”. Kristersson: ”Då tar du idrotten.”

Ulf Kristoffersson var nog själv något konfunderad efteråt. Hur ska han förklara " några satsningar"?

När Ulf Kristersson lämnade sin regeringsförklaring slank idrotten in i slutet av ett stycke som ett maskformigt bihang. En enda rad utan förpliktelser, något man kom på vid manustvättningen, ”faen, vi måste i alla fall nämna idrotten.”

Det skall sägas, att den moderata idrottspolitiken genom åren aldrig varit grundlig, genomtänkt och med tydlig avsikt. Det finns idrottsministrar som inte ens vetat om att de varit det.

För ett bättre samhälle

När det gäller idrottsfrågorna måste det finnas ett mellanting mellan det moderata ointresset och den socialdemokratiska klåfingrigheten som en gång fanns.

Idrotten måste få resurser för de områden där idrotten kan bidra till ett bättre samhälle.

Men också socialdemokraterna har skött idrotten med vänster hand. Marita Ulvskog var under åren 1994 till 1996 civilminister, kyrkominister, jämställdhetsminister, ungdomsminister, konsumentminister - och idrottsminister. Jag försökte ha ett samtal med henne en gång om idrottens villkor. Hon var ointresserad och verkade inte ha en aning om någonting. Och hon var ändå tillsatt av Ingvar Carlsson som i alla fall visste att Elfsborg spelar i gula tröjor.

Göran Persson tillsatte Leif ”Blomman” Blomberg som fick igenom en storsatsning (tillsammans med näringslivet) på ett olympiska topprogram innan han gick bort utan att få se resultatet.

Ulrika Messing hade integration, idrott och ungdom och jag upplevde henne som genuint intresserad och både hon och företrädaren Blomman bjöd in till samtal med kunnigt folk för att orientera sig i områden där de annars kunnat gå vilse.

Den ende renodlade idrottsminister Sverige haft hette Bosse Ringholm, som efter sin tid som finansminister blev vice statsminister med idrottens som enda specialområde.

Är det någon som kan berätta om förutsättningarna för idrott var bättre då?

Ökad medvetenhet

Idrotten har som sagt virvlat runt i regering efter regering som en roulettkula - med den skillnaden att de flesta här hoppas på att kulan inte skall ramla ner i deras fack. De har nog med områden ändå.

Det är viktigare att idrotten finns med i regeringens tankar och planer - och hos flera samverkande ministrar - än att det finns en specifik idrottsminister. Vi behöver inte ha speciella ministrar för samhällets alla sektorer och särintressen.

Det viktigaste är medvetenheten om vad idrotten kan användas till, förmågan att definiera idrottens roll i samhället.

Kunskapen om vad idrotten behöver, vad den duger till i kampen för folkhälsa och social anpassning, för jämställdhet, integration i det fria föreningslivet utanför skolan och arbetet. Var och hur i samhället idrotten kan erbjuda bättre alternativ än utanförskap, vilsenhet och i värsta fall kriminaliteten.

Nu slängde Ulf Kristersson iväg en mening i slutet av ett stycke, den kändes inpressad i sista stund för att begreppet idrott inte helt skulle saknas helt. 

Men vad vill den nya regeringen med idrotten? 

Politikerna skall, precis som när det gäller kulturen, hålla armlängds avstånd. Och som det splittrade samhället ser ut idag borde det i en regeringsförklaring ha funnits en komplett manual för hur det arbete skall se ut som får flera ungdomar att vända tillbaka till idrotten, hur idrotten blir en viktig social spelare när samhället försöker lotsa in ungdomar på spår som leder bort från utanförskap, brott och våld. 

Det saknas en plan

Det borde finnas en plan för hela samhällsbygget, hur bostadsområden kan skapa möjligheter som inspirerar till idrott, hur föreningslivet bäst skall stärkas i tuffare tider. 

Det är den idrotten som skall stöttas med statliga medel, inte, som det antytts, en elitidrott med halvknackiga hockeyspelare med sexsiffriga månadslöner.

Datorspel, mobilmissbruk, paddor och värsta fall rotlöshet och fel val av umgänge; det är där idrotten måste erbjuda alternativ. Här skall det satsas, till och med öronmärkta pengar.

Världen och Sverige ser lite annorlunda ut idag än när vi senast hade en moderat statsminister. Då hade Lena Adelsohn-Liljeroth uppdraget som kultur- och idrottsminister (längst av alla, åtta år), då skulle vi öppna våra hjärtan och Putin var en snäll och ofarlig granne som vi inte behövde ha något försvar emot.

I det civila försvar, som då också rustades ner totalt, bör också ingå försvaret av goda förutsättningar för nästa generation att ges chansen att bli de medborgare som förhoppningsvis kan få det här sargade samhället på fötter igen.

En sådan plan borde ligga klar för en idrottsminister när regeringen presenteras.

Det har det aldrig gjort.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.

Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då.. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.