Spansk EM-lycka tack vare underbarnet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Lamine Yamal . Hur vi än vrider och vänder ut och in på detta Europamästerskap i fotboll - och det har sannerligen gjorts till leda - så är det den lille (nåja 178 centimeter) nyutexaminerade gossen från Barcelonas berömda akademi som står där med sitt namn överst.De flesta nu levande människor har inte sett på maken. Vi gamla minns ju Pelé.
Lamine Yamal kramar om sin egen favorit, familjens baby Foto: AP Photo/Andreea Alexandru
Lamine Yamal.bar förstås inte ensam detta finfina, nya Spanien 2.0, men utan hans kloka, blott 17-åriga spelhuvud, hade Spanien inte blivit Europamästare i fotboll. Antagligen. Hans namn står inte på pokalen, men alla de som följt den här turneringen, och läst ”Spain 2024” på den 60 centimeter höga pokalen, ser också konturerna av Yamals autograf. Han fyllde 17 dagen innan finalen. En finare födelsedagspresent får han inte förrän Spanien vinner VM.

Ett barn i familjen

Förmodligen är han för ung för att belastas av mästerskapsnerver, han var ju inte avsedd att leda detta lag, att ta ansvar, han skulle aldrig fått skulden om hela projektet till slut hade misslyckats. Men han fick det gränslösa förtroendet av förbundskaptenen, Luis de la Fuente; gå in och spela ditt spel, så som du tycker att det bör spelas, såsom du brukar göra när vi tränar och alla de erfarna spelarna bara står där och förundras över hur du bär dig åt, snopna och snuvade.
Han tog honom till sig som det barn han är, de andra spelarna uppträdde som hans storebröder, ingen avund, bara beundran och omsorg, de beredde en sal för vuxna åt honom, han borde ju egentligen haft en barnkammare där han  suttit med en nallebjörn i knät och tittat på festen. Icke.
Han tog EM-arenan med storm, han fick ett internationellt genombrott så monumentalt att man till och med oroar sig för hur i Herrans man det skall gå för ett barn i denna cyniska bransch som heter elitfotboll.
Vi får lita på pappa Luis och bröderna Morata, Olmo, Rodrigo, Oyalazabal, Carvajal, Laporte, Fabian Ruiz och alla de andra som tog med honom på festen och hjälptes åt att ge Spanien sitt fjärde EM-guld (1964, 2008, 2012, 2024). Så rättvis, så välförtjänt. Spanien var det enda lag som tog full pott i gruppspelet, det enda laget som höll stilen från första sparken till den sista. Det mest underhållande och mest effektiva laget.

Stackars, Kane!

Spanjorerna spelade till synes utan den där pressen som tydligt hämmade engelsmännen. Gareth Southgate är verkligen ingen misslyckad engelsk förbundskapten, han har under sina åtta år på posten tagit nationen till världstoppen, final de två senaste EM-turneringarna, men ingen som följt den engelska fotbollens utveckling till en nation med massor av offensiva talanger och kreativitet kan nog riktigt förstå varför det alltid blir snubblande steg på tröskeln till den där eftertraktade pokalen. VM-guld 1966, därefter ingenting.
Ett lag med spelarbegåvningar som Bellingham, Phil Foden, Saka, Maindo, Ollie Watkins, Cole Palmer med flera borde gjort mera. Och de två sistnämnda fått mera speltid. Och Harry Kane, stackarna. Han har väl  några år kvar, men han  tycks aldrig få kröna sin makalösa karriär med att lyfta en stor pokal. Han gick från Tottenham till Bayern München för att få en titel men Bayern blev bara trea och det var sannerligen inte Kanes fel. Han gjorde makalösa 44 mål på 45 matcher, han bidrog med åtta mål i EM-kvalet, har producerat över 400 klubb- och landslagsmål i karriären så  han har minsann gjort vad han kunnat. Nu fick han spela en timma, han var inte ens nära en målchans.
Det var detta nya, blandade, spanska koncept som vågade mest, som bröt sig loss från mantrat  ”hålla-bollen-till-varje-pris-inom-laget”, tog risker, dribblade sig loss, hotade med spets. De visade upp fotbollens hela meny. Visade hur den skall spelas för att vara både vinstgivande och effektiv.
Nu krävs förnyelse
Vad minns vi annars? Tyska tillkortakommanden som omväxling. Tåg som inte gick när de skulle, säkerhetsvakterna som inte var på tårna, ett lag som åkte ut i kvartsfinalen. Nu kan vi inte säga längre att Tyskland alltid är med när det spelas om medaljer. Vi minns de mindre betrodda som bar upp turneringens inledning, de unga talangernas framfart, storstjärnor som svek, ett ihållande regn och - för oss hemma vid TV-apparaterna - ett fullkomligt sanslöst analyserande och ältande och gissande och tyckande från en herrans massa människor. Jag trodde det fanns sparkrav på i varje fall SvT.
Behövs det fem människor i en studio för att prata om en fotbollsmatch? Och lika många på arenan. De brukar hinna med var sin mening. Vi ser och hör vi också. Vet inte vem som vann TV-matchen, det har varit så uselt på så många håll. Lasse Granqvist och Jens Fjällström kommenterade finalen och det var ju för väl att lottningen utföll så. De har varit klart bäst genom hela turneringen med lite lätthet och humor,  även om jag kan sakna den fenomenale Lasse Granqvist som, när han  var radions stjärna, kunde brista ut i svidande kritiska tirader och förtjusande invektiv om det han såg och upplevde.”Det här är ju för dåligt”. ”Men vad gör karln”. ”Detta är ju ett hån mot hela nationen”.
Han är så mild i tonen nu men så är det ju tyvärr; TV-kommentatorerna saluför, med rättigheter i ryggen, sin egen vara och det blir lite smetigt. 

En tradig faktarabblare

André Pops är förstås ett välslipat studioproffs men nästan maskinell, fyran har en bra programledare, Gusten Dahlin, men han fick vara reporter för att lämna plats på en man jag känner igen från, är det Idol? Och alla dessa f d fotbollspelare; Nannskog, Lustig, Ekdahl, Hanna Marklund med flera - nej, det håller inte. Jonas Eriksson är förstås perfekt när domslut och VAR skall kommenteras men bäst tycker jag om Therese Strömberg hos SvT och Siavoush Fallahi i fyran. De kan gott få mera utrymme på några otillräckligas bekostnad.
De som väl anses vara SvT:s tyngsta kommentatorsteam, Chris Härenstam och Glenn Strömberg är den största besvikelsen. Strömberg tjatar hela tiden  om ”den där bollen”, krånglar till sina långa meningar och har fastnat där, Härenstam har ingenting av det där som Lasse Granqvist har. Han är bara en faktarabblare, det blir aldrig någon dialog. Han läser ur sitt papper: ”Alvaro Morata, spelar i Athletico Madrid, 71 landskamper, 34 mål för 31-åringen”. Och Strömberg: ”kvick, snabb, rapp.” Tre ord som betyder samma sak. Nej här krävs förnyelse. Både språkligt och personellt. Och framför allt; vi behöver inte ens hälften av den information vi får, de påstående som görs, de försök till analyser och tyckanden som vi översköljs med. Det är för mycket av för många. Och inga taktiska föreläsningar heller.
Vi behöver bakgrunder, kuriosa, nyheter, förklaringar men vi struntar i om det är tre eller två på mittfältet. Det är ju dessutom en sanning som bara håller tills domaren blåser igång matchen. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

Landslagsbacken Hanna Glas är lycklig – hon byter klubb från Kansas City till Seattle.

Samtidigt påvisar en rapport om transfermarknaden från  Fifa att det är på damsidan inom fotbollen som rekorden slås rejält när detgäller spelarköp, enligt TT.

Fast  mest noterbart är Kylian Mbappe övergång från Paris Saint-Germain till Real Madrid. han stod utan kontrakt och  därför fick han själv gigantiska 703 miljoner.