"Stockholmsidrottens usla villkor"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
”3 000 idrottsföreningar lever i en ständig längtan efter drägliga förhållanden. Lokaler, hallar och idrottsplatser har ett skrämmande stort behov av underhåll. Här finns en fjärdedel av landets föreningar och idrottsaktiviteter, och allt sker under mycket speciella villkor”, som Willy Berggren här beskriver.
Många klubbar i Stockholmsidrotten lever under knappa villkor. För fotbollsklubbar är gräsplaner inte att tänka på i många klubbar utan grus får duga. Foto: Tomas Oneborg, Svd/Scanpix


2012, och allt är sant. Det finns så många dystra exempel överallt i huvudstan.

Den efterlängtade evenemangsarenan...

Som historien om den tilltänkta evenemangsarenan som skulle uppfylla behovet för många föreningar, en anläggning som var så efterlängtad.

När Stockholmsarenan började diskuteras hade stadens politiker och tjänstemän ett väldigt seriöst anslag - Stockholm behövde en evenemangsarena för många olika aktiviteter och med idrott som basen.

Redan från början utgick man ifrån att marken där Söderstadion ligger skulle säljas och vara huvudgrundplåt till detta bygge. Det lät så bra, äntligen!

Den stora chansen

Plötsligt inbjöds idrotten till en presentation eftersom ett arkitektkontor fått uppdraget att utifrån ett stort antal utgångspunkter genomföra en första hearing. Jag gick dit med en oro och misstanken att fotbollens ”kostymgubbar” skulle framföra sina önskemål om en fotbollsarena.

Jag tog därför initiativet när genomgången var över och berömde staden för att vi nu kunde se fram emot en ”riktig evenemangsarena för många idrotter och evenemang”. Jag representerade de många mindre idrotterna och var noga med att fråga om de tänkt på att göra arenan flexibel med löparbanor, höj- och sänkbara scenarrangemang, teleskopläktare mm.

Jodå, staden ville verkligen fånga upp dessa signaler eftersom det här var den stora chansen under de närmaste 50 åren. Jag minns att jag reagerade på att kostymgubbarna var väldigt tysta och blev väldigt misstänksam.

Men så kom fotbollsfolket

Det gick ca ett och ett halvt år innan fotbollsklubbarna började agera för en egen anläggning. Det var ett jäkla springande i Stadshusets korridorer i arenafrågan. I media började man tala om Hammarbys hemmaplan och den nya fotbollsarenan.

Plötsligt fanns det ingen som offentligt talade om stadens flexibla multiarena.

Hur gick detta till? Jag kan bara gissa…

De många små idrotterna har vare sig tid, resurser eller utrymme i media att framföra sina åsikter.

Bland stadens tjänstemän gick snacket: ”Det kunde man ge sig faan på. För dessa pengar hade vi kunnat bygga 100 vardagsanläggningar till idrotten. Det var det vi misstänkte – fotbollen har lobbat sig fram till en arena för sina ändamål och som vanligt struntar man i andras behov”.

Hur kan det få ske?

Själv undrar jag hur man kan ta skattemedel, kommunalt ägd mark och sälja den, ändra syftet under resans gång och stolt presentera en ”särarena”. Faktum är ju att Stockholms stad har gått fotbollens intressen och struntat i övriga.

Stockholm har under de senaste tio åren förändrats snabbt. Idag gäller bara pengar och vinster där stora företag och deras planer går före allt annat. Stadens ytor är exploateringsytor i första hand.

Bostadsbristen och ett mycket snabbt växande behov har stadsplanerarna känt till sedan 30 år tillbaka men, ingen  vill göra något åt detta förrän byggföretag och lånegivande banker börjar röra på sig.

Så beslutssvaga politiker

Ta studentbostadsbristen - av alla de studenter som varje år söker till något av stadens 80 högskolor får uppemot 10 000 ungdomar ändra sig och studera någon annanstans eftersom det här inte finns någonstans att bo. Det är ju vansinnigt.

Under 2011 byggdes totalt 28 studentlägenheter i Stockholm. Jämför med behovet!

Vi har aldrig haft så tunna och beslutssvaga politiker någonsin i Stockholms stadshus. Försök att få någon enda av dem att ta ställning i någon som helst sakfråga som rör vanliga människors vardag. Det är omöjligt.

De tror att alla idrottsledare orkar ännu mer

Det här visar sig också inom idrotten i Stockholm. Jag som har jobbat inom olika föreningar under 45 år kan bara understryka ett jättelikt behov hos merparten av drygt 3 000 idrottsklubbar.

Politikerna har fått för sig att alla de tusen och åter tusen ideella idrottsledarnas arbete är en  självklarhet, att de människorna bara fortsätter och fortsätter – oavsett hur uselt staden hanterar de vardagliga behoven hos idrotten.

Ni kanske inte tror mig, men jag känner merparten av personalen på den nyligen utflyttade Idrottsförvaltningen. Merparten av deras trotjänare skulle gå idag om de hade möjlighet. De tycker deras uppdrag och ständigt bristande resurser i ljuset av odugliga och okunniga politiker är att ”arbeta i kvicksand”.

Usla villkor överlag

Det finns inte det ringaste intresse av att stärka och stötta idrottsrörelsen i Stockholm. Varenda klubb och ledare kan vittna om hur uselt det mesta sköts. Anläggningar får inte ens det mest elementära stödet för att rusta, förändra eller i bästa fall utveckla idrottsanläggningar.

En minimal budget försvinner blixtsnabbt till ”katatrofområden”. Som exempelvis simanläggningar som mot vite stängs om inte bristerna åtgärdas  – renoveringar som borde ske regelbundet och beröra underhållsbudgeten.

Arenabristerna är ofantligt stora. Stockholm Stad arbetar med en devis – ”Stockholm en idrottsstad i världsklass 2030”. Det är inte annat än ett stort skämt.

Willy Berggren

Willy Berggren har varit verksam inom Stockholmsidrotten i 40 år, han har haft skiftande roller, från elittränare till ordförande, och han har genomfört hundratals arrangemang från början till slut med Midnattsloppet som det kanske största.

Fakta

Läs också reportaget om Solberga BK vars grusplan Stockholm stad vill sälja för nära 100 miljoner kronor - utan att ge klubben klara besked om framtiden.

John (inte verifierad)

tors, 2012-10-25 09:00

1. Bra text, men du missar en

Bra text, men du missar en viktig del i den - fotbollen vill inte heller ha Stockholmsarenan: Hammarby och Djurgården spelar där för att de måste, i första hand. Den är inte dimensionerad eller anpassad för svensk klubblagsfotboll. Arenan är monument över stockholmspolitikernas fåfänga.

Sune (inte verifierad)

tors, 2012-10-25 10:35

2. Stockholm motorn

Hela idrottssverige är beroende av Stockholm. För alla klubbar runt om, framförallt i Mälardalen och norrut, är det livviktigt att kunna åka till Stockholm och möta bra motstånd på bra anläggningar. Det kommer går helt enkelt inte att ha slagkraftiga lag överallt. Men de som har ambitioner måste kunna möta starka lag. Så det här är sorglig läsning. Det gör naturligtvis inte saken bättre att stockholmarna inte har särkilt mycket att vara avundsjuka på; det ser inte så mycket bättre ut i andra kommuner. Politiker bländas av trendsporter och stora events medan anläggningar förtvinar och fungerande verksamheter överges, i alla fall ekonomiskt.

Mats Fredriksson (inte verifierad)

tis, 2012-10-30 08:00

3. Sorglig situation

När man som idrottsledare från landsorten besöker Stockholm för matcher blir man lite beklämd över de dåliga förutsättningar som stockholmsidrotten har. Katrineholm, med 20.000 invånare, har sex fullstora hallar för löpande basket-, innebandy, handbolls- och volleybollverksamhet. Med enkla handgrepp finns ytterligare 3–4 hallar att tillgå för turneringar. Översätt detta till Stockholms förutsättningar. Frågan är var politikerna, med hedern i behåll, vill lägga krutet.

Jugge (inte verifierad)

ons, 2012-10-31 09:25

4. Re: Sthlm idrottens usla villkor

Det är hög tid att sluta tro att Idrottsförvaltning, Idrottsnämnd eller politiker i allmänhet kommer att lösa (= tillse att fler anläggningar kommer till) Sthlm idrottens anläggninsproblem. Jag ser ett behov av ett tväridrottsligt samarbete där idrotten gör gemensam sak och lägger fram förslag till vad som behöver byggas - var och för vad, dvs vi (idrotten) har kommit överens och prioriterat!. Tyvärr räcker inte detta utan jag tror vi tvingas konstatera att vi står inför ett paradigm skifte - idrotten kan inte längre bara kräva och hoppas att myndigheter/politiker mfl utför det efterfrågade. För det är ju som så att pengar styr (marken värdefull, lönsammare sälja till bostadsbyggande) och viljan att bli återvald är stor (dvs kortsiktigheten vinner). Med paradigmskifte avser jag att idrotten inte längre har "råd" att vara "genomideell", utan vi måste skapa förutsättningar för att kunna ersätta personer att jobba med vissa typer av centrala frågor, ex vis anläggningsfrågor, dessa frågor kräver tid & engagemang som inte ryms parallellt med ett 120%-igt annat arbete! Avslutningsvis tror jag att vi, idrotten, måste ta fram förslag/prospekt på vad vi vill bygga, var vi vill bygga, varför vi skall bygga samt ge indikation på vad det kostar och hur finansiera. Fortsättning följer ...

Micke (inte verifierad)

ons, 2012-10-31 13:10

5. Stockholmsidrotten har usla villkor vs Tele2 Arena

När ska folk och politiker lära sig att man inte kan/ska ställa vanliga idrottsanläggningar mot en evenemangsarena likt Globen och Tele2 Arena? (Politiker vet nog om detta men de använder detta "vapen" när det passar in i deras argumentering) Tele2 Arena är en INVESTERING och kommer alltså GE pengar tillbaka till staden i form av skatteintäckter från alla möjliga försäljningar runt om i området. Ni som inte förstår det kan ju (bara som ETT exempel) knalla in på första bästa sylta i Globenområdet och fråga hur mycket de drar in när det är fotbolls-/hockeymatch eller konsert. En idrottsanläggning likt Enskede IP mfl är inte någon inkomstbringande anläggning på samma sätt. Men däremot så ger den tillbaka på längre sikt i form av folkhälsa och positiv sysselsättning. Ni måste se skillnad på äpplen och päron!

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.