Något stort på gång i Malmö

Sensationellt tempostark, kvick, fantasirik, teknisk, passningssäker och aggressiv för att vara allsvensk fotboll. 2-0 borde varit det dubbla. Minst.
Mycket skit från Malmö annars. I rubriker. Nyhetsinslag. Uppdrag Granskning. TV-soffor. Fast det skulle förstås varit ännu värre om Sveriges Television brydde sig om livet utanför huvudstaden. Seriemördare. Krigande ligor. Usla skolresultat.
Men också detta; strålande fotboll av en blandning spelare som skulle kunna vara en metafor för det Sverige alla säger sig vilja ha. Men nu fungerar ju inte den blandningen alls så bra i det liv som idrotten ibland blir en spegel av.
MFF väljer bort TV-skärmana
Malmö FF är heller ingen bekymmerslös institution som kontrast till spänningarna i en spännande stad. När jag i pausen frågar kommunikationschefen Per Welinder varför vi inte får se målen från de övriga allsvenska matcherna på storbildsskärmen, konstaterar han lakoniskt, att en klubb med 13,9 miljoner i underskott (fjolårsresultatet) måste titta på alla kostnader. Ett par hundra tusen intjänade kronor räknas också.
Alltså väljer man bort informationen, de dyra storbildsskärmarna står där till ingen nytta och Svenska Fotbollförbundet borde kanske ta en funderare på hur viktig publikservicen är för att sälja varumärket Allsvenskan. Och om TV-pengar går till det de var avsedda för.
Hur som helst så visslar mina ballongdäck glatt under mig. Jag har sett talanger som Filip Helander, Simon Thern, Simon Kroon, Magnus Eriksson, Albornoz, de lite mera erfarna Magnus Halsti, Hamad, Rexhepi, den blixtsnabbe Tokelo Rantie från Sydafrika som nu skrivit fyraårskontrakt, ett kap av sportchefen Per Ågren.
Fansen är fantastiska!
Det bråkas inte på fotboll i Malmö. Jag känner mig trygg. Fansen är fantastiska. Laget har spelat den tekniskt bästa och kvickaste fotbollen i Sverige de senaste åren. Klubben har funnit en stil. Unga eget skolade, svenska fynd (som Thern, Friberg, Eriksson) inlemmade i klubben, försiktighet numera i värvandet i tredje världen.
Rantie är precis den spetskompetens som behövs. Och, faktiskt; MFF har med honom och starke karaktärsspelaren Magnus Eriksson skaffat forwards som är bättre än de två (Ranegie och Daniel Larsson) som såldes utomlands. Det är inte ofta någon går plus rent sportsligt i den där byteskarusellen.
Jag sitter på min cykel och inbillar mig att jag sett konturerna av ett allsvenskt bygge som kan vara ett första steg ut mot lite större ambitioner än seger i Allsvenskan. Om några år. Och det kan alltså dessutom vara väldigt underhållande under tiden.
Hur resonerar Segui?
Men i tankarna får jag ändå ingen ro för den där förvirrade debatten som kom i kölvattnet efter Björn Erikssons slutbetänkande i den s k huliganutredningen: ”Mera glädje för pengarna”.
När han påstod, att s k fans, supportrar i form av Firmor och ligor, hotade klubbdirektörer, vd:ar och sportchefer, och kritiserade klubbar för att det var ”lugnare att gå vissa element till mötes”, slog bl a AIK-ordföranden Johan Segui ifrån sig med, att AIK är en demokratiskt uppbyggd förening där inga ovälkomna bråkstakar kan tillskansa sig makten.
Johan Segui vet uppenbarligen inte hur demokrati fungerar, att den inte är självklar, att den måste erövras varje timma, varje dag, året om. Avstår svenska folket från att rösta kan ett nazistparti ta makten i det här landet. Sådant har hänt förr i ett stort land söder om oss. Med förödande konsekvenser.
Inget vaccin mot ondska
Vem som helst kan samla ihop hundra gangsters (förutsatt att de är medlemmar) och gå in och ta över nästan vilket årsmöte i idrottsrörelsen som helst.
Utom möjligen i Malmö FF där medlemmarna av tradition går man ur huset till stämman.
Demokrati är det enda styrelseskick vi vill ha, men demokratin erbjuder möjligheter för alla. Även de onda krafterna. Detta har Björn Eriksson med sin mycket starka utredning och sin lika engagerade presentation försökt göra tydligt.
Demokrati är både en möjlighet och en risk. Inget vaccin mot ondska, inget att gömma sig bakom, Johan Segui!
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen