Något stort på gång i Malmö

Sensationellt tempostark, kvick, fantasirik, teknisk, passningssäker och aggressiv för att vara allsvensk fotboll. 2-0 borde varit det dubbla. Minst.
Mycket skit från Malmö annars. I rubriker. Nyhetsinslag. Uppdrag Granskning. TV-soffor. Fast det skulle förstås varit ännu värre om Sveriges Television brydde sig om livet utanför huvudstaden. Seriemördare. Krigande ligor. Usla skolresultat.
Men också detta; strålande fotboll av en blandning spelare som skulle kunna vara en metafor för det Sverige alla säger sig vilja ha. Men nu fungerar ju inte den blandningen alls så bra i det liv som idrotten ibland blir en spegel av.
MFF väljer bort TV-skärmana
Malmö FF är heller ingen bekymmerslös institution som kontrast till spänningarna i en spännande stad. När jag i pausen frågar kommunikationschefen Per Welinder varför vi inte får se målen från de övriga allsvenska matcherna på storbildsskärmen, konstaterar han lakoniskt, att en klubb med 13,9 miljoner i underskott (fjolårsresultatet) måste titta på alla kostnader. Ett par hundra tusen intjänade kronor räknas också.
Alltså väljer man bort informationen, de dyra storbildsskärmarna står där till ingen nytta och Svenska Fotbollförbundet borde kanske ta en funderare på hur viktig publikservicen är för att sälja varumärket Allsvenskan. Och om TV-pengar går till det de var avsedda för.
Hur som helst så visslar mina ballongdäck glatt under mig. Jag har sett talanger som Filip Helander, Simon Thern, Simon Kroon, Magnus Eriksson, Albornoz, de lite mera erfarna Magnus Halsti, Hamad, Rexhepi, den blixtsnabbe Tokelo Rantie från Sydafrika som nu skrivit fyraårskontrakt, ett kap av sportchefen Per Ågren.
Fansen är fantastiska!
Det bråkas inte på fotboll i Malmö. Jag känner mig trygg. Fansen är fantastiska. Laget har spelat den tekniskt bästa och kvickaste fotbollen i Sverige de senaste åren. Klubben har funnit en stil. Unga eget skolade, svenska fynd (som Thern, Friberg, Eriksson) inlemmade i klubben, försiktighet numera i värvandet i tredje världen.
Rantie är precis den spetskompetens som behövs. Och, faktiskt; MFF har med honom och starke karaktärsspelaren Magnus Eriksson skaffat forwards som är bättre än de två (Ranegie och Daniel Larsson) som såldes utomlands. Det är inte ofta någon går plus rent sportsligt i den där byteskarusellen.
Jag sitter på min cykel och inbillar mig att jag sett konturerna av ett allsvenskt bygge som kan vara ett första steg ut mot lite större ambitioner än seger i Allsvenskan. Om några år. Och det kan alltså dessutom vara väldigt underhållande under tiden.
Hur resonerar Segui?
Men i tankarna får jag ändå ingen ro för den där förvirrade debatten som kom i kölvattnet efter Björn Erikssons slutbetänkande i den s k huliganutredningen: ”Mera glädje för pengarna”.
När han påstod, att s k fans, supportrar i form av Firmor och ligor, hotade klubbdirektörer, vd:ar och sportchefer, och kritiserade klubbar för att det var ”lugnare att gå vissa element till mötes”, slog bl a AIK-ordföranden Johan Segui ifrån sig med, att AIK är en demokratiskt uppbyggd förening där inga ovälkomna bråkstakar kan tillskansa sig makten.
Johan Segui vet uppenbarligen inte hur demokrati fungerar, att den inte är självklar, att den måste erövras varje timma, varje dag, året om. Avstår svenska folket från att rösta kan ett nazistparti ta makten i det här landet. Sådant har hänt förr i ett stort land söder om oss. Med förödande konsekvenser.
Inget vaccin mot ondska
Vem som helst kan samla ihop hundra gangsters (förutsatt att de är medlemmar) och gå in och ta över nästan vilket årsmöte i idrottsrörelsen som helst.
Utom möjligen i Malmö FF där medlemmarna av tradition går man ur huset till stämman.
Demokrati är det enda styrelseskick vi vill ha, men demokratin erbjuder möjligheter för alla. Även de onda krafterna. Detta har Björn Eriksson med sin mycket starka utredning och sin lika engagerade presentation försökt göra tydligt.
Demokrati är både en möjlighet och en risk. Inget vaccin mot ondska, inget att gömma sig bakom, Johan Segui!
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.