Ett fotbollslandslag på villovägar

Att missa ett fotbolls-VM är, för ett litet land som Sverige, ingen katastrof. Lättare att uthärda dessutom, när känslan sedan länge bitit sig fast; vi har inget landslag för de stora mästerskapen just nu.
Djupt oroad
Om jag räknar de år jag själv bevakat VM-kval och VM-slutspel ser statistiken ändå rätt imponerande ut. Utanför VM 1966, 1982, 1986, 1998, 2010 men medverkan 1970, 1974, 1978, 1990, 1994, 2002, 2006.
Det är inte illa pinkat.
Men nu är jag djupt oroad för svensk fotbolls framtid.
Eric Hamrén har vinglat mellan taktiska funderingar och personval som inte skapat trygghet och inte byggt framtid.
Kan inte skylla på Jan Björklund
Utbildningsnivån för svenska fotbollsspelare är lika oroande som i den svenska skolan men det går ju inte skylla allt på Jan Björklund.
Det går kanske inte att skylla på någon. Egentligen inte på något annat än de framgångsrika agenter som lyckas sälja svenska spelare till klubbar som köper in dem inte tycks behöva.
Alltför många svenska spelare lämnar den svenska fotbollen alltför tidigt och istället för att tillbringa de två, tre år, som skulle varit de mest betydelsefulla för dem, på den allsvenska skolbänken står de i skamvrån ute i andra europeiska länder och kommer på efterkälken.
Övertro på utländska proffs
I den uppkomna situationen hade det varit mera logisk och rätt om förbundskaptenen visat lite större intresse för de inhemska spelarna istället för att visa så tydlig övertro på, att svenska fotbollsspelare automatiskt blir bättre så fort de får en ny, möjligen lite tyngre klingande klubbadress utomlands.
Hamrén har haft en övertro på bänkade utländska proffs, och en rätt uppenbar ignorans för allsvenskan. Jag kan inte minnas att jag ens sett honom på läktaren i den svenska stad där den bästa fotbollen spelats de senaste åren.
Hur många spelare har egentligen blivit avsevärt bättre genom en flytt utomlands?
Ifrågasätt er själva!
Nu är det landslagsdags igen. Matcher mot Danmark och Belgien. Hamréns (och möjligen övriga Fotbollförbundets syn på spelarnas status och Allsvenskan), illustreras nästan övertydlig genom att landskamperna går medan Allsvenskan spelar. Det är en riktig snyting åt den egna fotbollen och de spelare som dominerar där och kanske gör sina allra bästa år innan de försvinner ut i den benhårda, europeiska konkurrens och en anonymitet som kommer att göra att de både förtvivlar och förtvinar.
Det är dags för den svenska landslagsledningen att ta en rejäl funderare över situationen. Det är inte som förr att de självklart bärande delarna i ett landslagsbygge finns att hämta utomlands.
Alla bänknötare, alla habila komplementspelare, alla hemvändare som får nytt liv i Allsvenskan efter misslyckande utomlands (Magnus Eriksson, Victor Prodell, David Elm, Guillermo Molins för att nämna några) utgör de varnande exemplen.
Och dessutom; spelare som Pontus Wernblom, Sebastian Larsson, Rasmus Elm, alla mittbackarna som åkt ut och in; ingen kan påstå att de blivit bättre.
Slugt hemmabygge bättre?
Tittar på truppen till EM i Portugal för tio år sedan (Lucic, Mjällby, Mellberg, Fredrik Ljungberg, Anders Svensson, Linderoth, Källström. Chippen Wilhelmsson, Henke Larsson, Zlatan, Allbäck m fl) så inser man lätt att i dagens landslag skulle bara två man, Andreas Isaksson och Zlatan, tagit plats i den truppen.
Det har gått stadigt utför.
Ingen svensk spelare - utom fenomenet Zlatan Ibrahimovic - har något som ens påminner om en nyckelroll eller gör dominerande insatser i sina utländska klubbar.
Detta är ett faktum som Erik Hamrén måste ta i beaktande. Ett stabilt, långsiktigt (så långt det är möjligt) och mera taktiskt slugt hemmabygge kan vara en större chans för Sverige att ta plats i den internationella fotbollen än lösa plockbitar ur en minst sagt grå och anonym massa.
Vad håller ni på med, MFF?
Inte bara landslaget; en internationell utmaning av svårt slag väntar också svenska klubbar, särskilt de svenska mästare som skall försöka kvala in i Champions League. Norrmannen Age Hareide gjorde direkt klart, när han tog över Malmö FF i våras, att han ville förändra MFF med rakare spel och slugare försvar, en internationell anpassning.
MFF leder allsvenskan (mest på grund spetskompetens på några få fötter) men det ögonfägnande, snabba anfallsspelet är ersatt av slarvig förenkling och vi har sett lag som Norrköping (som borde vunnit), Häcken och Halmstad (HIF i cupen också) som sprungit rakt igenom MFF:s mittfält och avslöjat de innerbackar som tidigare kunnat glänsa med enkla arbetsuppgifter därför att MFF med sin noggranna och finurliga anfallsspel dominerat matcherna.
Om det ser ut som det gjort hittills finns det lika mycket att oroa som för i de svenska mästarnas försök till internationellt avancemang som för Hamréns landslag.
Oron mal för att svensk fotboll halkar efter på flera fronter, trots juniorernas VM-brons som väl bara leder till att ännu flera prövar vingarna på högre luft men störtar i havet innan de är riktigt flygfärdiga.
Jag skulle bli själaglad om jag hade fel.
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.
Peter Kastensson (inte verifierad)
tors, 2014-05-15 09:59
1. Hamrén
Du har tyvärr inte fel, Åke! Du sknas med dina kloka åsikter i den svenska dagspressen! Allra mest i Sydsvenskan.Sven Liljegren (inte verifierad)
tors, 2014-05-15 11:00
2. Ett landslag på villovägar.
Håller med om allt vad gäller landslaget. Zlatan har väl ett eller ett par år högst som aktiv i landslaget.Det stora kroppen, om än vältränad får såklart stryk. Det är svårt att se hur man kommer att kunna bygga nytt utan en enda spelare som känns som en "storspelare". Hade vissa förhoppningar på Guidetti,men det verkar inte hända något på den fronten. Det lär dröja innan Sverige går vidare till en kvartsfinal i något mästerskap. Vad gäller MFF så skulle jag inte oroa mig om inte för många försvinner i sommar och det kom rejäla förstärkningar på två positioner. Då har laget en bra chans att vinna Allsvenskan.Tom Ahlsell (inte verifierad)
tors, 2014-05-15 13:25
3. Så sant, så sant och så
Så sant, så sant och så lysande skrivit...Tom Ahlsell (inte verifierad)
tors, 2014-05-15 13:29
4. Så sant, så sant och så
Så sant, så sant och så lysande skrivit...