Ett fotbollslandslag på villovägar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
VM-fotboll i Brasilien i sommar; och svenskarna får stå och titta på. Ungefär som i vissa av kvalmatcherna.
"Guillermo Molins är en spelare som borde vara med i landslaget", tycker Åke Stolt

 

Att missa ett fotbolls-VM är, för ett litet land som Sverige, ingen katastrof. Lättare att uthärda dessutom, när känslan sedan länge bitit sig fast; vi har inget landslag för de stora mästerskapen just nu.

Djupt oroad

Om jag räknar de år jag själv bevakat VM-kval och VM-slutspel ser statistiken ändå rätt imponerande ut. Utanför VM 1966, 1982, 1986, 1998, 2010 men medverkan 1970, 1974, 1978, 1990, 1994, 2002, 2006.

Det är inte illa pinkat.

Men nu är jag djupt oroad för svensk fotbolls framtid.

Eric Hamrén har vinglat mellan taktiska funderingar och personval som inte skapat trygghet och inte byggt framtid.

Kan inte skylla på Jan Björklund

Utbildningsnivån för svenska fotbollsspelare är lika oroande som i den svenska skolan men det går ju inte skylla allt på Jan Björklund.

Det går kanske inte att skylla på någon. Egentligen inte på något annat än de framgångsrika agenter som lyckas sälja svenska spelare till klubbar som köper in dem inte tycks behöva.

Alltför många svenska spelare lämnar den svenska fotbollen alltför tidigt och istället för att tillbringa de två, tre år, som skulle varit de mest betydelsefulla för dem, på den allsvenska skolbänken står de i skamvrån ute i andra europeiska länder och kommer på efterkälken.

Övertro på utländska proffs

I den uppkomna situationen hade det varit mera logisk och rätt om förbundskaptenen visat lite större intresse för de inhemska spelarna istället för att visa så tydlig övertro på, att svenska fotbollsspelare automatiskt blir bättre så fort de får en ny, möjligen lite tyngre klingande klubbadress utomlands.

Hamrén har haft en övertro på bänkade utländska proffs, och en rätt uppenbar ignorans för allsvenskan. Jag kan inte minnas att jag ens sett honom på läktaren i den svenska stad där den bästa fotbollen spelats de senaste åren.

Hur många spelare har egentligen blivit avsevärt bättre genom en flytt utomlands?

Ifrågasätt er själva!

Nu är det landslagsdags igen. Matcher mot Danmark och Belgien. Hamréns (och möjligen övriga Fotbollförbundets syn på spelarnas status och Allsvenskan), illustreras nästan övertydlig genom att landskamperna går medan Allsvenskan spelar. Det är en riktig snyting åt den egna fotbollen och de spelare som dominerar där och kanske gör sina allra bästa år innan de försvinner ut i den benhårda, europeiska konkurrens och en anonymitet som kommer att göra att de både förtvivlar och förtvinar.

Det är dags för den svenska landslagsledningen att ta en rejäl funderare över situationen. Det är inte som förr att de självklart bärande delarna i ett landslagsbygge finns att hämta utomlands.

Alla bänknötare, alla habila komplementspelare, alla hemvändare som får nytt liv i Allsvenskan efter misslyckande utomlands (Magnus Eriksson, Victor Prodell, David Elm, Guillermo Molins för att nämna några) utgör de varnande exemplen.

Och dessutom; spelare som Pontus Wernblom, Sebastian Larsson, Rasmus Elm, alla mittbackarna som åkt ut och in; ingen kan påstå att de blivit bättre. 

Slugt hemmabygge bättre?

Tittar på truppen till EM i Portugal för tio år sedan (Lucic, Mjällby, Mellberg, Fredrik Ljungberg, Anders Svensson, Linderoth, Källström. Chippen Wilhelmsson, Henke Larsson, Zlatan, Allbäck m fl) så inser man lätt att i dagens landslag skulle bara två man, Andreas Isaksson och Zlatan, tagit plats i den truppen.

Det har gått stadigt utför.

Ingen svensk spelare - utom fenomenet Zlatan Ibrahimovic - har något som ens påminner om en nyckelroll eller gör dominerande insatser i sina utländska klubbar.

Detta är ett faktum som Erik Hamrén måste ta i beaktande. Ett stabilt, långsiktigt (så långt det är möjligt) och mera taktiskt slugt hemmabygge kan vara en större chans för Sverige att ta plats i den internationella fotbollen än lösa plockbitar ur en minst sagt grå och anonym massa.

Vad håller ni på med, MFF?

Inte bara landslaget; en internationell utmaning av svårt slag väntar också svenska klubbar, särskilt de svenska mästare som skall försöka kvala in i Champions League. Norrmannen Age Hareide gjorde direkt klart, när han tog över Malmö FF i våras, att han ville förändra MFF med rakare spel och slugare försvar, en internationell anpassning.

MFF leder allsvenskan (mest på grund spetskompetens på några få fötter) men det ögonfägnande, snabba anfallsspelet är ersatt av slarvig förenkling och vi har sett lag som Norrköping (som borde vunnit), Häcken och Halmstad (HIF i cupen också) som sprungit rakt igenom MFF:s mittfält och avslöjat de innerbackar som tidigare kunnat glänsa med enkla arbetsuppgifter därför att MFF med sin noggranna och finurliga anfallsspel dominerat matcherna.

Om det ser ut som det gjort hittills finns det lika mycket att oroa som för i de svenska mästarnas försök till internationellt avancemang som för Hamréns landslag.

Oron mal för att svensk fotboll halkar efter på flera fronter, trots juniorernas VM-brons som väl bara leder till att ännu flera prövar vingarna på högre luft men störtar i havet innan de är riktigt flygfärdiga.

Jag skulle bli själaglad om jag hade fel.

Åke Stolt

Peter Kastensson (inte verifierad)

tors, 2014-05-15 08:59

1. Hamrén

Du har tyvärr inte fel, Åke! Du sknas med dina kloka åsikter i den svenska dagspressen! Allra mest i Sydsvenskan.

Sven Liljegren (inte verifierad)

tors, 2014-05-15 10:00

2. Ett landslag på villovägar.

Håller med om allt vad gäller landslaget. Zlatan har väl ett eller ett par år högst som aktiv i landslaget.Det stora kroppen, om än vältränad får såklart stryk. Det är svårt att se hur man kommer att kunna bygga nytt utan en enda spelare som känns som en "storspelare". Hade vissa förhoppningar på Guidetti,men det verkar inte hända något på den fronten. Det lär dröja innan Sverige går vidare till en kvartsfinal i något mästerskap. Vad gäller MFF så skulle jag inte oroa mig om inte för många försvinner i sommar och det kom rejäla förstärkningar på två positioner. Då har laget en bra chans att vinna Allsvenskan.

Tom Ahlsell (inte verifierad)

tors, 2014-05-15 12:25

3. Så sant, så sant och så

Så sant, så sant och så lysande skrivit...

Tom Ahlsell (inte verifierad)

tors, 2014-05-15 12:29

4. Så sant, så sant och så

Så sant, så sant och så lysande skrivit...
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.