I skuggan av Ibrahimovic

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är kanske inte så lätt. När Henke Larsson och Fredrik Ljungberg försvunnit ur det svenska landslaget och Zlatan Ibrahimovic steg fram som den självklare Number One är det kring honom det svenska fotbollslandslaget kretsar.
Expertkommentatorna Hasse Backe och Anders Svensson, nja, de kan bättre...konstaterarar Åke Stolt. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

Han är, precis som i de klubbar han med framgång varit med och skapat mästarlag, det självklara navet, den store ledaren både på och utanför planen och då blir det, precis som i EM-kvalmatchen mot Lichtenstein, att hans adepter, när de gjort mål, springer ut till "pappa" vid sidlinjen för att få belöningen, en bit godis för ett godkänt betyg efter terminen slut.

Den respekten är både lite söt och lite skrämmande.

I huvudrollen ändå

För det är som om de alla tänkte; hur vill Zlatan att vi gör, hur hade Zlatan gjort (det kan de ju ändå inte kopiera), nu har vi gjort honom nöjd med våra mål och en säkrad seger mot ett av Europas sämsta landslag.

Zlatan har naturligtvis inspirerat mera än han hämmat, men det blir alldeles uppenbart i de matcher Sverige spelar utan sin stora stjärna, att många söker i blindo efter det självklara passningsalternativ som finns när Zlatan är på plan.

Ändå tycker jag att spelare som Zengin, Durmaz och inte minst debuterande Emil Forsberg från Malmö FF visat både egen styrka och mod när de nu fått chansen.

Blir aldrig klok på Hamrén

Det är själva organisationen som inte fungerar och jag blir aldrig riktigt klok på Erik Hamrén. Har aldrig riktigt begripit vad han säger och menar och aldrig riktigt kunnat utläsa någon tydlighet i hans svajande spelplan.

2-0 mot Lichtenstein ger lika många poäng (3) som 7-0.

Statistiskt finns ingenting att klaga på.

Men ett fotbollförbund, en kapten och hans lag måste ha siktet mot nästa horisont, inte bara förnöjsamt leva i nuet.

Begriper inte resonemanget

Ett kompakt spelövertag resulterade i princip i två självmål av motståndarna. Det är inte mycket att vara nöjd med.

Att Hamrén under hela sin förbundskaptenskarriär blundat för Allsvenskan och uppvärderat spelare så fort det bytt klubbadress (där många aldrig dominerar, kanske inte ens spelar regelbundet), vet vi vid det här laget. Att förbundskaptener (där är han i gott sällskap) har svårt att skiljas från sina favoritspelare även när de fallerar, finns det också många historiska bevis för. Men hur han kan spela formsvage och för ändamålet helt opassande Johan Elmander mot det handbollsförsvar som man på förhand visste skulle stå packat runt sitt straffområde, begriper jag inte.

Elmander är en lojal slitvarg, han är löpstark, han är de fria viddernas jagande hind även när hans stjärna dalar. Men det här var en match som krävde en annan kompetens, spelare som bara vänder på en femöring i trängseln och klipper till. Som t ex Hrgota. Varför fick han inte chansen från start? Lichtenstein var en lagom svag motståndare för ett sådant framtidstest.

Krävs fingertoppskänsla

Landslag och klubblag är diametralt skilda storheter. Klubblag byggs långsamt, hållbart, tålmodigt. Landslag kan ha sin stomme men stundens ingivelse och fingertoppskänsla måste sätta de avgörande bitarna i pusslet. Tiden tär, formsvackor kommer, dagsform måste läsas av med en känslig termometer. 

Varken Elmander eller Ola Toivonen står och väntar på att få blomma i frihet den dagen Zlatan inte finns med längre. Det är kanske Hrgota eller Guidetti eller Kiese Thelin som står på tur. Med egenskaper som kan kombineras med och förvalta det utan tvekan skickliga tekniska, kvicka och finurliga spel som finns representerat i spelare som Ekdal, Durmaz, Forsberg, Bahoui, Kacaniklic. 

Och i framtidens lag håller det inte med en enbent (vänster) högerback.

Vad säger att en enbent back i FC Köpenhamn är bättre än en tvåbent, med styrkan i höger, i ett lag som överlägset vunnit Allsvenskan och tutar på med viss framgång i Champions League. Jag tänker förstås på Anton Tinnerholm i MFF. Som dessutom har en för backar excellent passningsfot. 

Måste behärska båda delarna

En förbundskapten måste både tänka långsiktigt och i stundens ingivelse.

Hur många gånger har ni hört, inför matcher som bara skall vinnas; "vi måste ha tålamod. Det gör inget om målet kommer i 80:e minuten."

Fel signal. Tålamod kan bedöva, söva tempot, bryta ner spetsigheten, dämpa aggressiviteten; det kan lätt bli en lång väntan på något som inte kommer.

- - -

EM-kvalmatcherna i Femman känns "sådär". Skall det vara så svårt att få till experter som vågar kritisera och ifrågasätta. Hasse Backe är en utmärkt fotbollskännare, han har så mycket inom sig som vill ut, men han vill kanske inte bränna alla skepp eftersom hans namn troligtvis finns med rätt högt upp på listan när Erik Hamréns ersättare skall utses. Och Anders Svensson - om än rätt frispråkig ibland - har väl den egna landslagskarriären alldeles för nära inpå för att våga ta klivet ut i full frihet.

- - -

Ralf Edström försvinner från radions fotbollsrapportering. Synd. Fast å andra sidan; vem lyssnar på radion när matcherna går i TV?

- - -

Zlatan har väl aldrig varit så öppen och vältalig och känslosam som i Femmans dokumentär. Men så är det ju också hans idé, hans villkor som gäller, hans egen PR-film för varumärket Z.

Åke Stolt

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen