En obarmhärtig verklighet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
När allt kommer omkring; en fotbollsmatch är en fotbollsmatch - och ingenting annat.
Åge Hareide tar nu adjö av Malmö FF. Matchen och MFF:s uppträdande mot Paris SG tillhör han inte hans främsta på meritlistan... Foto: Andreas Hillergren / TT

 

 

0-5. Två siffror och ett bindestreck och i denna otvetydiga kod en hel och obekväm sanning.

Uppblåst till tidernas fest blir baksmällan desto tyngre när de som ville dansa inte fann någon att dansa med, när huvudvärken trycker vid tinningen trots att det var motståndarna som tömde pokalen i botten.

Som Rödluvan och Stora Stygga Vargen...

Vill man skriva berättelsen som ännu ett blad i Zlatan Ibrahimovics saga kan man förstås nöja sig med att leka Rödluvan och bara låta sig slukas av Stora Stygga Vargen. Jag har verkligen ingenting emot sagor. Men man måste vara kapabel att skilja dem från verkligheten.

Jag antar att ni förstår att det är Malmö FF:s match mot PSG i Champions League jag skriver om.

Det var Zlatans återkomst, det var party på Stortorget, det var ett Z och ett MFF-märke på Turning Torso, det var den för länge sedan förlorade sonen som kom tillbaka i helt ny kostym, framgångsrik, förändrad, förbättrad, förälskad i själva händelsen, i att den här matchen också kom att handla mest om honom, mindre om det Malmö FF som faktiskt nått Champions League-slutspelet två år i följd.

Verkligheten trängde sig på

Det finns kanske de som tycker om idrott som uppvisning, som är mera förtjusta i galaspektaklen runt omkring, som gillar att läsa alla krystade försök att göra den här matchen till någonting mycket märkvärdigare än den var.

Jag menar; ett MFF som alltid vill vinna allsvenskan och hyfsat ofta också gör det och så Zlatan som snurrat runt i klubbar som Ajax, Juventus, Inter, Milan, Barcelona, PSG; chansen var väl trots allt inte så liten att de skulle kunna råka på varandra en dag. 

Men nu måste väl också drömmarna vakna och börja läsa innantill ur Sanningens bok.

Alla de som tror att publiken kan vinna matcher måste väl ändå inse att det var inte deras fel.

Alla de som tror att regn, rusk, skitigt och blött gynnar det sämre laget borde också inse; i de allra svåraste förhållanden är det alltid de bästa spelarna, de mest tekniska och kvicka som klarar det bäst.

Karaktärsspelarna saknas

De som behandlat tränaren Åge Hareide som han vore en hjälte i nivå med Nansen och Heyerdahl borde fundera en extra gång på vad han åstadkommit.

Han demonterade den tekniska, snabba spelmodell som var MFF:s för att hitta en enklare, snabbare (men riskablare) väg till målet. Det har - förutom en hejdlös spelarförsäljning - lett till årets allsvenska fiasko.

I fjol fick han med sig resultaten ändå eftersom han hade en handfull karaktärsspelare som saknas i år och inte kunnat ersättas; Kiese-Thelin, Magnus Eriksson, Emil Forsberg, Magnus Halsti, Erik Johansson, Filip Helander bl a. För att inte tala om målvakten Robin Olsen. 

Mycket gick förlorat

Johan Wiland borde klarat två, kanske tre av PSG:s mål i uppvisningsmatchen på Swedbank Stadion.

"Vi har ingenting att förlora, man kan inte spela på resultat för att få oavgjort", sa Åge Hareide i programbladet.

Jo, i avslutningen av spelåret 2015 förlorade Malmö FF faktiskt lite av sin heder. 0-9 på de två senaste Champions League-matcherna, fyra, fem mål i baken att frukta i avslutningen i Madrid. Förlust dessförinnan  mot IFK Norrköping i den allsvenska avslutningen efter en ful, ruffig, gnällig match. MFF - med ambition att vinna allsvenskan - vann istället ligan för mest varnade lag. En del av skulden bär Åge Hareide.

Han är den tränare i Sverige som allra oftast, för att inte säga ständigt, är involverad i tjat och protester, riktade mot den stackars fjärdedomaren. Han har inför spelarna legaliserat protesterna och den dåliga disciplinen...

Fråga Lagerbäck

…och jo, man kan spela på resultat. Fråga Lasse Lagerbäck. Eller, det räcker ju med att studera hans resultat.

Målen som MFF släppte in mot PSG var i många fall rena juniormisstagen. Offensiv, tuta och kör och, faktiskt, ett mycket bra spel och ett par fina chanser; men öppna dörrar i försvaret. Paris fotbollsstolthet har stadigt blivit bättre och bättre, årets är den bästa upplagan sedan Zlatan kom dit och upprustningen inleddes.

PSG tillhör de klubbar som kan köpa sig den kompetens man behöver, spelarna som utgör skillnaden mellan de som lyckas och de som försöker men inte räcker till. Man kan inte blunda för att detta är ett bestående tillstånd i den fotbollsvärld som allt tydligare skiljer ut de rika från fattiga. Men med detta noterat; man kan inte ställa upp ett försvar som om det gällde en hemmamatch mot Falkenberg eller Åtvidaberg.

Något listigt måste man tänka ut, någon fälla måste gillras, organisationen måste slipas så att motståndarna i varje fall inte kan jogga omkring på halvfart och inte ens behöva anstränga sig men få mål ändå.

En saga tar slut

Det här var Åge Hareides farväl till Malmöpubliken. Det är som med fotbollslandslaget; det är kvalmatcherna som är viktigast, att ta sig till slutspelet. Det har han lyckats med två år i följd. Men avslutningen 2015 skaver, slutbilderna blev inte vackra och allsvenskan ett fiasko. En allsvensk trupp med internationella ambitioner - om än låga - måste kunna ha en beredskap för matcher mot de stora, en organisation som passar internationellt men en annan ordning för att ha allsvensk framgång. Det misslyckades Hareide och Malmö med.

Något för sportchefen Daniel Andersson att ha i åtanke när han med den övriga ledningen nu letar en efterträdare.

Hur som helst; när en saga är slut - och visst var det fint att Zlatan var kapten och fick en hyllning när han byttes ut med fem minuter kvar - står verkligheten där kall och obarmhärtig. Det fick MFF erfara. Man försökte leva i sagan där allt är möjligt men borde insett verkligheten och rustat för den.

Förlusten var väntad, naiviteten närmast pinsam.

Åke Stolt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.