Här sitter man på många stolar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Så särskilt många personer har inte kommit och var och en tycks fundera på hur de ska locka andra att medverka på sådana här träffar. Det här är också en bild av idrotten i dag.
Dessa möten - och behållningen... Läs om träffen i Norrlands inland, det är något annorlunda.

 

I en kommun med 3 000 personer är inte villkoren riktigt de samma som på andra platser.

Det blir annorlunda och lösningarna likaså.

Därför, ta del av en vardag och en tillvaro som är självklar för dessa människor. Från träffen och från tävlingen.

Inte någon annanstans

Först mötet.

Stor del av tiden inledningsvis tycks gå åt till att de närvarande försöker funderar ut hur de som är på plats ska locka andra att medverka på kommande möten.  

Då uppstår följande samtal:

- Vilka saknar vi, vilka vill vi samarbeta med?

- Skulle vara snyggt om friluftsfrämjandet kunde komma eftersom de har backen. Vem är ordförande? Och de som sänder inlandsTV, tänk att ha med dem och visa reportage från oss.

Det blir alldeles tyst, människorna funderar tills en av dem ler och säger att han vet vem det är.

- Vem är det då?

- Jo, det är ju jag kommer jag just på, jag är ju ordförande i föreningen.

- Men i inlandsTV då?

- Det är ju också jag...”.

Det finns inte så många att välja på och inte heller så många som vill engagera sig i en förening. De som ändå drivs av ett slags engagemang eller inte kan säga nej till uppdrag ställer till och med upp i flera föreningar och i flera olika sammanhang.

Då är det inte heller lätt att hinna med eller komma ihåg allt.

Men att samarbeta med sig själv och sin styrelse blir lättare.

Då, tvärtyst

Och så tävlingen:

Ljudet var öronbedövande men när skottet smällde av blir det helt tyst!

Jag befinner mig på Vindelälvsdraget, en unik draghundstävling i form av en 40 mil och fyra dagar lång stafett längs den outbyggda Vindelälven. Totalt 30 sträckor, allt från sex till 22 kilometer. Tävlingen startar i fjällbyn Ammarnäs, och slutar i kustbyn, Vännäsby, där Vindelälven flyter samman med Umeälven. 

Vindelälvsdraget passar alla – ja, alla med hund då.

Vädrets makter kan ställa till det hela, även för draghundstävlingarna. Det innebär att sista dagen får strykas. Där på isen händer det magi när det är en levande krafter inblandade. Flera par tassar och kraftpaket med egen vilja där människan bakom ska styra riktning och fart.

Ett rejält hundliv

Farten är lättare att reglera för de med slädar som ankrar fast i den snöblandade isen. Men de som står bakom hunden/hundarna på skidor, i vissa fall även en pulka, ska hålla styr på ekipaget. Det är ett rejält ”hundliv”. 

Vissa ylar, andra skäller och linor trasslas ihop. Alla vill iväg – framåt. Någon passar på att göra sitt behov på startsträckan och en annan tycker hunden i laget bredvid är urläcker och försöker slicka den i örat. Det är full kaos men när startskotten går blir det tyst, tvärtyst. 

Även om någon förare korsar skidorna, en hund vägrar gå framåt och vill ned i diket och ställer till med panik för de inblandade så tar det några minuter och isen är tom. Och ”springet i bena” ska ut ur dessa ulliga gulliga varelser med varma nosar. Mäktigt säger jag bara, mäktigt och märkligt.

Lisbet Olofsson

Genevieve (inte verifierad)

tis, 2016-05-03 19:34

1. IQkWKjHfryRNi

Oh above I meant to say your content is what brings people back. Just goes to show I di7;8#&21dnt proof read my comment. = ) Oh and I would much rather have readers too, otherwise why are we blogging and taking the time to write?

Latasha (inte verifierad)

ons, 2016-05-04 16:48

2. YiRRJTxoIqZl

I was in Atlanta all weekend and the focus everywhere was the we&8Ier…ha#t217;m so glad y’all were able to run the race before you so beautifully!!! Love the picture of both of you. HUGE congrats from the slightly jealous girl from down the road..-= Fran´s last blog .. =-.

car insurance with no license in Clayton NC (inte verifierad)

mån, 2016-05-09 03:53

3. qWxEmybzhT

Your posting is absolutely on the point!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.