Inte heller experterna kan hjälpa till

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Handbollsfesten kom av sig. Den till bristningsgräsen uppblåsta handballongen sprack och ni vet hur ledsen en punkterad ballong ser ut.
Dagen efter... Sveriges förbundskapten Henrik Signell försöker förklara varför det inte gick bättre i EM. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

 

En bra match mot ett Spanien som inte var så fantastiskt som experterna påstod, en bra halvlek mot Frankrike, en målvaktsinsats av hög internationell klass i en enda match; det räcker inte.

Fightas kan alla. Fysik kan alla öva upp, försvarsorganisation går att lära sig och det räcker en bit.

Och dessa experter...

Det var i det individuella ansvaret som det svenska damlandslaget svek.

Och jag hör knappt en enda s k expert ta modet till sig och påstå det.

Varför kan Danmark utbilda spelare som vinner både OS och VM? Varför kan Norge? Här går det knappast att skylla på vare sig astmamedicin eller läppsalva.

Mantrat har hela tiden varit; målvakterna måste stänga till, försvaret hålla ihop, kollektivet fungera.

Det jag såg var ett svenskt lag där spelarna lade så stor vikt vid kollektivet och kände sig som en del i något större men inte tog det individuella ansvaret.

Om nu Sverige har dessa fantastiska spelare - sett i ett internationellt perspektiv - som de handbollsinitierade påstår; vad var det då som gjorde att vi inte såg skymten av dem mera än i undantagsfall?

Måste vara djärvare

När fransyskorna, i den helt avgörande matchen om en semifinalplats, inledde med att flytta ut sin försvarsmur ett par meter öppnades en linje fri för snabba, påhittiga, djärva spelare att dyka in i och göra sig spelbara men det såg jag inte en enda gång.

I svensk lagidrott har alltid kollektivet och försvarsorganisationen spelat en stor roll och det är också det lättaste att rita upp, förklara och få att fungera. 

Men man vinner inga medaljer utan kreativitet, individuell skicklighet, mod och initiativförmåga.

Den var som bortblåst med undantag från ett par bra matcher i början av Nathalie Hagman och Loui Sand. Och Gulldén förstås. Jamina Roberts då och då.

Anfallsspelet som helhet saknade finess och briljans och variation.

Bella Gulldén är en underbar handbollspelare - hon gjorde förstås alldeles för få mål också hon - men det är ju runt henne som det måste virvla och blåsa och löpas och luras för att hon skall kunna vara den effektiva playmaker hon är.

Var är farten och spänsten?

Svensk damhandboll måste helt enkelt lämna kollektivtänkandet ett tag, plocka in råmaterialet i smedjan och slipa fram de diamanter som krävs för att ta steget upp bland de främsta.

Nästan alla lag jag sett har haft spelare som med fart och spänst gjort mål från distans. Inte Sverige.

Den största behållningen i mästerskapet var Anna Lagerquist - alltför länge ratad i blågult - som höll sitt energiska, tuffa försvarsspel på hög nivå genom hela turneringen. Ett damernas svar på klippan Ola Lindgren under de gyllene åren med Bengan Boys.

Och på tal om det; handbollen kan verkligen glädjas åt en jämställd sport. Jag tänker inte på uppmärksamhet och bedömning utan på det faktum att det ur publik synpunkt är precis lika roligt att se tjej-handboll (ibland faktiskt mera underhållande) än herrhandboll, ett faktum som fotbollen måste avundas. 

Ger lallandet ett ansikte...

Tv3:s uppställning har varit imponerande - i varje fall numerärt. Jag vet inte hur många s k expertkommentatorer det fanns men minst fyra i varje match. Det var Frändesjö och Ahlm och Claes Hellgren och Magnus Grahn. Claes Hellgren är ju ett fenomen i sig, jag gillar att lyssna till honom, men han talar ju företrädesvis för nördarna och med en insidevokabulär som du måste vara ympad med handbollens begreppsparlör för att hänga med i. 

Men hur är det med kritiken? Det blir ju bara mesigt när den skall framföras av spelare, f d spelare, f d tränare eller sådana som hoppas bli förbundskaptener. 

Det är som när poliser utreder sig själva. Det är lite smågnabb i familjen men ingen ärlig, tuff objektiv kritik. Det där skötte vi som journalister och kommentatorer en gång i tiden men nu finns nästan ingen som kan ge ett landslag objektiv och skarp kritik när det behövs.

Som t ex när det stod klart att Sverige inte alls hade så bra handbollspelare som påstods. När det bara var tomma ord när kommentatorerna påstod att ”de (vi) kan så mycket bättre.”

Nej, det kunde de inte.

För många s k expertkommentatorer ger lallandet ett ansikte och en röst.

Hans B (inte verifierad)

ons, 2016-12-14 11:16

1. Åke Stolt

Klockrent som vanligt! Dessa hejaklacksledare till "experter" som inte törs komma i onåd hos spelare och förbund. Konstaterar att svensk handboll har kört fast i ett stereotypt idé -och tempofattigt spel som tillhör det förgångna. Ingen har heller ifrågasatt Signells brist på Coaching när Nederländskorna gång på gång kontrade in mål samt hur är det med relationen med Torstensson? Visst hade vi behövt henne , förhoppningsvis med självförtroende,som bombkastare för att skapa luckor och avlasta Gullden. Ngt lurt är det kan det vara personkemi????

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige.  Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.

I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen  i Bromma.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå.  I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.

På onsdagen, den 11 december,  tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.

Det norska förbundet, NFF, kommer till skillnad  från SvFF att avstå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.