Sarah 2017 - större än Borg och Stenmark
Björn Borg och Ingemar Stenmark brukar stå där som rikslikarna som alla andra skall jämföras med. De var samtida, det var 70-talet, decenniet då Sverige blev en stormakt i idrott, de var först ut som svenskar i för oss rätt nya branscher, de visade vägen med en ny stil, en seriositet som tog död på en glamour som bott granne med lättsinnet i sporter som tennis och utförsåkning. Så då jämför vi med Borg och Stenmark. oavsett, Sarah Sjöström, årgång 2017, slår allt.

Ingen svensk idrottare i en världssport har presterat så länge, så mycket, så bra under ett enda år, vunnit så många tunga titlar och utmärkelser.
Därmed lyfter hon också ett något förvirrat idrottsår till imponerade höjder.
En så kallad TV - profil, vars hjärna tog time out ett tag, försökte visserligen göra sig intressant genom att dissa Sarah och hävda att det svenska fotbollslandslagets bragd var större; att via bland annat Nederländerna och Italien kvalificera sig till fotbolls-VM i Ryssland nästa år. Så dåligt omdöme kan exponeras i en medietid, då det viktigaste är att få sina klick.
Då får omdömet stå på vänt. I samma skrå hittar vi främst kvällstidningarna som i fullkomlig desperat jakt på bekräftelse i klick-form har Zlatan-rubriker varje dag och bakom dem texter som är tommare än luft.
Vi lever i en fullkomligt förvirrad medietid där hoten mot överlevnaden är så starka, att de lockar fram det sämsta också hos de bästa.
Idrottsår i särklass
Nej, Sarah var ohotad och hennes 2017 gav den starkaste meritlista en svensk idrottare presterat under ett år.
Tre VM-guld och ett silver, seger i totala världscupen, sex världsrekord var nog för ett självklart Bragdguld. Hon utsågs till Europas främsta idrottskvinna alla kategorier och till Årets simmare i världen. När säsongen avslutades med kortbane-EM (kategori fem och med lägst status av alla mästerskapen) klämde hon till med ytterligare tre guld för att liksom i efterhand rättfärdiga alla sina utmärkelser.
Vi har aldrig sett något liknande i en sport som tillhör de ursprungligaste och mest globala.
Så nu är de fyra - Borg, Stenmark, Anja Pärson och Sarah som två gånger tilldelats Svenska Dagbladets guldmedalj. Vem spränger den kvartetten?
Janne större än Pep?
Årets svenske idrottsledare heter förstås Janne Andersson. Fotbollstränare är svårbedömda. Är José Mourinho, Pep Guardiola, Jürgen Klopp och de andra hutlöst betalda så fantastiska eller mäts deras genialitet mest genom de spelare de får möjlighet att köpa?
Ledaregenskaper för att hantera världsstjärnor är förstås speciella och nödvändiga men för att få ett otippat lag att vinna, för att skapa konkurrenskraft i världsklass med medelmåttor, krävs fotbollskunnande, taktisk list, strategi, förmågan att forma och mäta ut kravnivån.
Där har Janne Andersson med sitt nya team sin styrka. Sverige gick till VM på Nederländernas och Italiens bekostnad, varför det inte skulle räcka mot i varje fall Mexiko och Sydkorea så att Sverige går till åttondelsfinal tillsammans med Tyskland? Det får bli mitt tips. Det svenska landslagets förändring från ett instabilt och vacklande bygge till en homogen enhet, där alla vet sin lilla roll, var både överraskande och vackert att skåda.
Men ännu ramlar det in en och annan desperat Zlatan-rubrik i nätflödet. Borde han inte komma med till VM? Nej, han skall inte med till VM. Han vill inte, Janne Andersson vill inte - därför att han vill ha kvar sina möjligheter att skapa LAGET - och den som sett Mr Ibrahimovic den här hösten - Lejonet som inte var en människa och därför kunde krossa alla ortopediska utsagor - har fått se en Zlatan utan tillräckligt tempo i kroppen, med en påtaglig rädsla för att utnyttja sin erkända fysik och möjligen är det ett lite vemodigt slutkapitel som håller på att skriva sig självt.
Dags för självkritik
Förhoppningarna för fotbollen inför nästa år - förutom landslagsavancemang i VM - är många och angelägna:
- Man får hoppas att Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, klubbarna och polisen kommer tillrätta med oseriösa agenter, fala spelare och domare och spelkriminalitet - de största hoten mot fotbollen vid sidan av en kraschad världsekonomi. Fast förresten, just det vore kanske nyttigt. När man ser att Liverpool köper en holländsk innerback för 800 miljoner inser man ju lätt att sans, måtta och förstånd är de största bristvarorna på planeten.
- Det lär väl förbli en dröm, men tänk om svensk fotbolls status kunde nå dithän, att spelare stannar i Sverige istället för att hamna på avbytarbänkar, i frysboxar och på försäljningslistor hos till och med medelmåttiga klubbar ute i Europa.
- Det måste alltså även finnas skickliga agenter. Hur är det annars möjligt att dessa, inte ens landslagsmässiga, svenska spelare hittar arbetsgivare utomlands? Men ännu märkligare; varför köper klubbar spelare när de redan har bättre? Är det bara klåfingrighet och tidens trend (näthandel) att köpa bara för att det är billigt?
- Många tränare fick sparken. Vid presentationen var de bäst, några månader senare sämst (fast i pressmeddelandena stod det alltid att de gjort ett fint arbete för klubben) och så fick de gå. Dags för ett antal styrelser att ägna sig åt lite självkritik.
Godtycklig dopingjakt
2017 var annars året då vi pratade om en norsk läppsalva, Harry Potters storebror som trollade fram en jämtländsk fotbollssaga i flera dimensioner, designern Peder Fredricsons eleganta handhavande av hästen All In till europeisk toppklass, Daniel Ståhl som kastade sig hejdlöst in i världseliten i diskus i ett landslag där många var sämst när det gällde, Tove Alexandersson som springer som en kenyanska och hittar som en privatdetektiv i skogen (och ibland i stan), innebandyn som leker VM och vinner med 100-0 i kvartsfinal, Magnus Eriksson, stackarn, som får ratta en Trabant när andra kör Rolls, handbollsdamerna som toppade och störtdök i samma turnering, Kalla som tog struptag på norskorna i slutet av året och Sveriges Television som kunde träla sönder en hel TV-kväll i den hysteriska glädjen över att inneha sändningsrätten till hejdlöst överreklamerade junior-VM - JUNIOR-VM - i ishockey.
OS 2018. I Pyeongchang i Sydkorea. Utan Ryssland men med vissa ryssar. Och utan den svenske skidskyttefadern Wolfgang Pichler. Som straffas för att andra ryska ledare tillät doping. Hur skulle han - om han nu visste eller anade - kunna göra revolt mot en statsapparat som mullrar och går inne i Kreml. Tar det bara som ett exempel på att mycket i den desperata jakten på idrottens fuskare blir godtycklig med oskyldiga som straffas och skyldiga som slipper igenom.
Rättvisan - det ouppnåeliga målet!
GOTT NYTT ÅR!
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar