Senast kostade VM 25 miljoner

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska Ishockeyförbundets ja till VM 2025, tillsammans med Danmark, sänder kalla kårar. Ordföranden Anders Larssons stora förtjusning är svår att dela. Senast det begav sig,  Globen 2013, slutade visserligen i VM-guld och sportslig succé men ekonomiskt var mästerskapet en härdsmälta.

Förbundsmötet, i juni 2013, hölls delvis inför stängda dörrar.  När VM-ekonomin stod på dagordningen, kördes media ut. VM-bokslutet, samarrangemang med Finland, visade på minus 25 miljoner kronor. Distrikt och föreningar rasade och  dåvarande förbundsbasen Christer Englund tvingades ta upp ett lån hos Riksidrottsförbundet för att klara drift och löner för kansliets anställda.

Tre Kronors spelare lämnar banan och mästerskapet och deppar rejält efter förlusten med 5-4 efter förlängning och förlust mot Finland i torsdagens kvartsfinal i ishockey-VM i Steel Arena. Foto: Claudio Bresciani / TT

Sverige och Finland samarrangerade både 2012 och 2013, det finska förbundet hade en helt annan kontroll och kunde redovisa hela 70 miljoner plus.

Misslyckat koncept

Det svenska konceptet var kantat av misstag, bland annat för höga biljettpriser och dyra biljettpaket som inte alls efterfrågades av fansen. Globens tomma stolar blev en symbolbild som sänkte arrangemanget.

Christer Englund klagade över spelprogrammets utformning, 16 lag och totalt 64 matcher. IIHF, det internationella förbundet, avslog tidigt alla tankar på en ny modell och fortfarande spelas VM med 16 lag och 64 matcher.

Internationellt är hockey-VM en pålitlig kassako och av senare års VM-arrangörer är det endast Sverige som har misslyckats. Det internationella förbundet har alla kommersiella rättigheter, arrangörslandets bokslut baseras i huvudsak på hur framgångsrik biljettförsäljningen är.

Danmark lyckades mycket väl 2018, och redovisade över 30 miljoner plus. 

Nu har Anders Larsson ett förberedande avtal med Danmark, med baktanke att sprida risker och dela på festen. Det kan förstås fungera men bygger på att hans VM-organisation håller måttet, och inte svävar i väg i det blå som huvudansvariga gjorde 2012-2013.

Blekt Dream Team

Redan månader före första nedsläpp ringde varningsklockor när den ena konsulten efter den andra hade svängdörrar till VM-kansliet.

IIHF:s ja till Sverige var ett välkommet plåster på såren efter uttåget i Koscie. Ett fiasko av nästan samma tyngd som den osannolika insatsen mot Vitryssland i Salt Lake City OS 2002.

Dream Team-uppställningen den här gången bestod av 21 etablerade NHL-proffs med en snittlön på 28,9 miljoner, den totala årslönen uppgick till 724, 6 miljoner, allt tidigare redovisat i Idrottens Affärer.

26 mål bakåt på åtta matcher, den sämsta noteringen på 28 år, trots närvaro av två kritikerhyllade målvakter, Henrik Lundqvist och Jakob Markström. Det är kalla fakta som svider, och som understryker att coach Rikard Grönborg aldrig fick ihop sina stjärnor – den här gången.

Kanske var det ödmjukheten som saknades,  laget var på hal is redan i gruppspelet. Gruppens ”blåbär” skapade även de mängder av chanser i Tre Kronors zon.  Det brukar också sägas att tur förtjänar man – mot Finland hade Fru Fortuna tagit sin hand från blågult.

För annars hade väl Patrik Hörnqvist skickat in 6-4 i tom finsk målbur,  pucken studsade i stället i sargen och ”Lejonen” kunde käka upp svenska ” lamm” som finsk press  fyndigt rubricerade. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.