Senast kostade VM 25 miljoner
Svenska Ishockeyförbundets ja till VM 2025, tillsammans med Danmark, sänder kalla kårar. Ordföranden Anders Larssons stora förtjusning är svår att dela. Senast det begav sig, Globen 2013, slutade visserligen i VM-guld och sportslig succé men ekonomiskt var mästerskapet en härdsmälta.
Förbundsmötet, i juni 2013, hölls delvis inför stängda dörrar. När VM-ekonomin stod på dagordningen, kördes media ut. VM-bokslutet, samarrangemang med Finland, visade på minus 25 miljoner kronor. Distrikt och föreningar rasade och dåvarande förbundsbasen Christer Englund tvingades ta upp ett lån hos Riksidrottsförbundet för att klara drift och löner för kansliets anställda.

Sverige och Finland samarrangerade både 2012 och 2013, det finska förbundet hade en helt annan kontroll och kunde redovisa hela 70 miljoner plus.
Misslyckat koncept
Det svenska konceptet var kantat av misstag, bland annat för höga biljettpriser och dyra biljettpaket som inte alls efterfrågades av fansen. Globens tomma stolar blev en symbolbild som sänkte arrangemanget.
Christer Englund klagade över spelprogrammets utformning, 16 lag och totalt 64 matcher. IIHF, det internationella förbundet, avslog tidigt alla tankar på en ny modell och fortfarande spelas VM med 16 lag och 64 matcher.
Internationellt är hockey-VM en pålitlig kassako och av senare års VM-arrangörer är det endast Sverige som har misslyckats. Det internationella förbundet har alla kommersiella rättigheter, arrangörslandets bokslut baseras i huvudsak på hur framgångsrik biljettförsäljningen är.
Danmark lyckades mycket väl 2018, och redovisade över 30 miljoner plus.
Nu har Anders Larsson ett förberedande avtal med Danmark, med baktanke att sprida risker och dela på festen. Det kan förstås fungera men bygger på att hans VM-organisation håller måttet, och inte svävar i väg i det blå som huvudansvariga gjorde 2012-2013.
Blekt Dream Team
Redan månader före första nedsläpp ringde varningsklockor när den ena konsulten efter den andra hade svängdörrar till VM-kansliet.
IIHF:s ja till Sverige var ett välkommet plåster på såren efter uttåget i Koscie. Ett fiasko av nästan samma tyngd som den osannolika insatsen mot Vitryssland i Salt Lake City OS 2002.
Dream Team-uppställningen den här gången bestod av 21 etablerade NHL-proffs med en snittlön på 28,9 miljoner, den totala årslönen uppgick till 724, 6 miljoner, allt tidigare redovisat i Idrottens Affärer.
26 mål bakåt på åtta matcher, den sämsta noteringen på 28 år, trots närvaro av två kritikerhyllade målvakter, Henrik Lundqvist och Jakob Markström. Det är kalla fakta som svider, och som understryker att coach Rikard Grönborg aldrig fick ihop sina stjärnor – den här gången.
Kanske var det ödmjukheten som saknades, laget var på hal is redan i gruppspelet. Gruppens ”blåbär” skapade även de mängder av chanser i Tre Kronors zon. Det brukar också sägas att tur förtjänar man – mot Finland hade Fru Fortuna tagit sin hand från blågult.
För annars hade väl Patrik Hörnqvist skickat in 6-4 i tom finsk målbur, pucken studsade i stället i sargen och ”Lejonen” kunde käka upp svenska ” lamm” som finsk press fyndigt rubricerade.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Det är ett cykelprojektet som ger Barncancerfonden bara i år totalt 238 miljoner kr.
Över 2 600 cyklister och servicedeltagare gick på lördagen i mål i Paris för barn med svåra sjukdomar. Bakom satsningen står Team Rynkeby som sedan 2002 arrangerat cykellopp och aktiviteter för att samla in pengar till förmån för organisationer som arbetar för barn med svåra sjukdomar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.