Senast kostade VM 25 miljoner
Svenska Ishockeyförbundets ja till VM 2025, tillsammans med Danmark, sänder kalla kårar. Ordföranden Anders Larssons stora förtjusning är svår att dela. Senast det begav sig, Globen 2013, slutade visserligen i VM-guld och sportslig succé men ekonomiskt var mästerskapet en härdsmälta.
Förbundsmötet, i juni 2013, hölls delvis inför stängda dörrar. När VM-ekonomin stod på dagordningen, kördes media ut. VM-bokslutet, samarrangemang med Finland, visade på minus 25 miljoner kronor. Distrikt och föreningar rasade och dåvarande förbundsbasen Christer Englund tvingades ta upp ett lån hos Riksidrottsförbundet för att klara drift och löner för kansliets anställda.

Sverige och Finland samarrangerade både 2012 och 2013, det finska förbundet hade en helt annan kontroll och kunde redovisa hela 70 miljoner plus.
Misslyckat koncept
Det svenska konceptet var kantat av misstag, bland annat för höga biljettpriser och dyra biljettpaket som inte alls efterfrågades av fansen. Globens tomma stolar blev en symbolbild som sänkte arrangemanget.
Christer Englund klagade över spelprogrammets utformning, 16 lag och totalt 64 matcher. IIHF, det internationella förbundet, avslog tidigt alla tankar på en ny modell och fortfarande spelas VM med 16 lag och 64 matcher.
Internationellt är hockey-VM en pålitlig kassako och av senare års VM-arrangörer är det endast Sverige som har misslyckats. Det internationella förbundet har alla kommersiella rättigheter, arrangörslandets bokslut baseras i huvudsak på hur framgångsrik biljettförsäljningen är.
Danmark lyckades mycket väl 2018, och redovisade över 30 miljoner plus.
Nu har Anders Larsson ett förberedande avtal med Danmark, med baktanke att sprida risker och dela på festen. Det kan förstås fungera men bygger på att hans VM-organisation håller måttet, och inte svävar i väg i det blå som huvudansvariga gjorde 2012-2013.
Blekt Dream Team
Redan månader före första nedsläpp ringde varningsklockor när den ena konsulten efter den andra hade svängdörrar till VM-kansliet.
IIHF:s ja till Sverige var ett välkommet plåster på såren efter uttåget i Koscie. Ett fiasko av nästan samma tyngd som den osannolika insatsen mot Vitryssland i Salt Lake City OS 2002.
Dream Team-uppställningen den här gången bestod av 21 etablerade NHL-proffs med en snittlön på 28,9 miljoner, den totala årslönen uppgick till 724, 6 miljoner, allt tidigare redovisat i Idrottens Affärer.
26 mål bakåt på åtta matcher, den sämsta noteringen på 28 år, trots närvaro av två kritikerhyllade målvakter, Henrik Lundqvist och Jakob Markström. Det är kalla fakta som svider, och som understryker att coach Rikard Grönborg aldrig fick ihop sina stjärnor – den här gången.
Kanske var det ödmjukheten som saknades, laget var på hal is redan i gruppspelet. Gruppens ”blåbär” skapade även de mängder av chanser i Tre Kronors zon. Det brukar också sägas att tur förtjänar man – mot Finland hade Fru Fortuna tagit sin hand från blågult.
För annars hade väl Patrik Hörnqvist skickat in 6-4 i tom finsk målbur, pucken studsade i stället i sargen och ”Lejonen” kunde käka upp svenska ” lamm” som finsk press fyndigt rubricerade.
Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.
Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.
Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.
Elless idrottsförening är modellen för framtiden.
I dag startar vår artikelserie om anläggningar
Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn.
– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Mest lästa just nu
Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.
Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal. More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.
Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics
Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.
Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill in här. Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket.
Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.
Vissa går mot strömmen. Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.
Skriv kommentar