En global jätteballong

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När når girigheten, över ambitionerna, storhetsvansinnet, dårskapen sin allra yttersta gräns så att hela den globala jätteballongen spricker med en dundersmäll?

När säger Greta Thunberg ifrån?

Hur länge till ger naturen förutsättningar (snö och is) för vinterolympiska spel?

Hur gammal kan Zlatan bli?

Att våga ta det där hoppet, eller det där beslutet, handlar det om i hög grad inom idrotten numera. Modet styr, såväl klubbar som enskilda.

Nytt år och frågorna hopar sig. Idrotten har att anpassa sig till nya ekonomiska förutsättningar, miljömässiga utmaningar, politiska omvälvningar, kriminella hot.

Sommarens fotbolls-EM exploaterar vansinnet i kubik. 24 länder spelar tolv i städer i lika många länder.

Varför?

Flyg och fläng över hela Europa

Tror något ljushuvud att det gör fotbollen gott? Att man genom att möjliggöra för mindre länder att få en mästerskapsmatch gör fotbollen en tjänst? I dagens miljödominerade debatt borde det vara den sista, desperata idén på bordet. Flyg och fläng över hela Europa. Jag tror tilltaget får motsatt effekt. Ingenstans kommer den rätta mästerskapsstämningen att infinna sig.

 Borde man inte efter bästa EU-förebild helt enkelt skapa en gemensam pott som gör det möjligt för alla länder som vill och har arenor att ta hand om hela arrangemanget? Nu blir det rörigt, jobbigt, sportsligt orättvist och miljömässigt fullkomligt vansinnigt. Om den demokrati som idrottsrörelsen skryter med verkligen funnes på riktigt skulle det aldrig inträffat. Pamparna kör över både massan och logiken hela tiden.

Heder åt Kalla

Malmö FF i Europa League och frågan måste ställas; kommer ett svenskt lag någon gång i framtiden att spela en europeisk fotbollsfinal för klubblag? Hittills har jag inte hört någon klubb offentliggöra sådana ambitioner. Zlatan bytte fot och tänker göra Hammarby till Skandinaviens bästa klubb, Markus Rosenberg har lovat samma satsning för Malmö FF, trots att han inte längre kan påverka utvecklingen på planen. Zlatan tänker för övrigt först ensam lyfta ett sargat Milan till höjderna igen. Sedan skall han bli president i Kina och släcka alla bränder i Australien så Bajen får nog vänta lite.

Charlotte Kalla åker - i varje fall inte hittills i vinter - lika fort på skidor som tidigare men jag hoppas hon får fart under belagen snart så vi slipper se de där svarta ögonen och det stelfrusna ansiktet. Men vilken idrottskvinna hon är, vilken karriär hon haft och vilken resning och moral hon har. När andra fjantar sig för att tjäna lite extra på spelreklam, säger hon bestämt nej trots lockande gager och ständigt höjda bud. Det är strongt. Om de sedan heter Persbrandt, Zlatan eller Hysén; de behöver inte göra det. Den spelreklam som ännu tillåts förekomma i Sverige, och som politikerna som vanligt ligger flera steg efter för att kunna begränsa, har ungefär samma förödande effekt på spelberoende som om man åker hem till alla alkoholister en fredag eftermiddag och ställer in tio flaskor brännvin i hallen. Tänker de giriga någon gång så långt?

Spelet lockar till kriminalitet i yttersta leden (hot, mutförsök, läggmatcher), det är en osmaklig och ful svans som idrotten borde klippa av. Man kan inte förnedra sig till vad som helst för pengar.

Glapp i kontakten

Apropå skidor - det är trots allt vinter någonstans där jag inte är; varför är de svenska kvinnorna så framgångsrika medan herrarna totalt tappat kontakten med världseliten? Går felen att hitta redan på skidgymnasierna, i rekryteringen?

Geografiskt och vad gäller förutsättningar är förhållandena lika. Den ende som kan blixtra till är alltjämt Calle Halvarsson men han är otursförföljd och fattar konstiga beslut och det är långt emellan gångerna när huvudet och resten av kroppen fungerar samtidigt.

Apropå skidor - igen; Frida Karlsson slog igenom med dunder och brak fjol - ”en svensk Johaug” - men nu har hon startförbud. Ett nödvändigt ingrepp från landslagsledningen (läkaren) när man upptäcker bristande näringsintag, en finare beteckning på ”risk för anorexi”, en plåga som en gång drabbade hennes mor.

En fundering bara; hur fungerar kontakten mellan tränare, aktiva, landslag, läkare när man inte har bättre kontroll på kost och träning än att ett så drastiskt beslut som startförbud måste tillgripas. Här verkar det glappa någonstans i kontaktnätet.

OS i Tokyo - och den ofta kritiserade församlingen i Lausanne (Internationella Olympiska Kommittén) tycks numera göra allt för att passa in i tid och trender, allt i avsikt att fånga den ungdomliga publik som både live och via TV attraheras av OS allt mindre. 

Den olympiska rörelsen har tillmätts ofantlig dragningskraft - kapitalet strömmar alltjämt in - men hur länge kommer de stora amerikanska TV-bolagen och de multinationella jättarna att köpa rättigheter om det globala intresset minskar. Överflyttningen från public service-kanaler till kommersiella konglomerat har redan det knoppat av åtskilliga miljoner presumtiva TV-tittare. Och ungdomen sviker. Kommer de tillbaka tack vare klättring och skateboard på programmet? Det betvivlar jag. 

Tveksam symbolhandling

Malmö FF bestämde sig för att satsa på damfotboll igen. Symbolpolitik som det mesta nuförtiden. Malmö har redan ett riktigt bra lag - Rosengård, en gång en avknoppning från MFF - och det finns nog inte plats för fler men MFF-styrelsen föll för det yttre trycket; en stor klubb måste ha både dam- och herrfotboll. Jaså? Styrelsen ville köpa över LB07 för att kunna tjuvstarta i andra divisionen men medlemmarna sa nej på ett extraårsmöte.

I stället beslutades att starta i division fyra med ett nybörjarlag. Icke så. Klubben tog en tränare från division 1-laget Dösjöbro och han fick med sig elva spelare! Rätt duktiga tjejer som kommer att krossa ”korpspelarna” med tvåsiffriga tal i fyran medan stackars Dösjöbro står där - sönderköpt. På vilket sätt detta exempel tjänar den svenska damfotbollen kan väl någon berätta för mig vid tillfälle.

E-sport i RF? Nej, naturligtvis inte.

Robin Söderling DC-kapten - en garanti för svensk tennis uppsving? Nej, tyvärr.

Dopingfri idrott? Aldrig.

God fortsättning!

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.

MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

För att stötta svenska spelare i deras elitsatsningar inleder Svenska Tennisförbundet samarbete med tennisakademin Good to Great Tennis Academy som därmed blir ett rekommenderat utvecklingscenter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.