Malmö FF beroende av cupspel
Det var ungefär som förväntat; ett hyggligt Bundesligalag mitt i säsong mot ett allsvenskt som ännu trevar sig fram i februarivåren i väntan på en allsvensk premiär och ett nytt spelsätt som skall fungera. Wolfsburgs vargar käkade upp de lite naiva fåren enkelt och obarmhärtigt. Och de fick god hjälp från diverse håll. Europaäventyret är slut för Malmös (och Sveriges) del.

Ingen mening med att älta VAR-beslutet som godkände det mål som tyskarna gjorde efter att linjemannen vinkat fel offside och domaren (möjligen) väst lite i sin pipa. VAR finns i internationell fotboll och vill man vara med där är det bara att ta seden dit man kommer och inte sluta spela bara för att linjemannen av misstag viftar för tidigt.
Nej, det väsentliga är att; MFF var inte redo för den här dusten. Borttappade bollar, dåliga passningar, förlorade närkamper, alltför stort risktagande, dålig timing. Överraskade av ett tempo som sannerligen inte var högt. Men, förstås, ingen som helst överraskning att ett allsvenskt topplag åker ut mot ett tyskt mellanlag.
Primitivare fotboll
Tippar att laget haft haft större chans med sin tyske tränare Uwe Rössler. Den gamle danske storspelaren Jon Dahl Thomasson, som efterträtt, vill av allt att döma ha en mera passningsinriktad fotboll, men det var också den som inbjöd tyskarna. Kortpassningar in absurdum när befriande sparkar hade varit att föredra.
MFF kommer säkert att ha en bra modell för allsvenskan. Internationellt krävs mera list och primitivare fotboll. Alltför många spelare tycktes alltför överraskade över hur kvickt de hade motspelare i hasorna. För många dribblingsförsök istället för striktare passningsspel och mera löpningar. Laget såg inte tillräckligt förberett ut.
En styrka ändå av MFF att hålla liv i dubbelmötet i tre halvlekar och än mera imponerande är MFF:s långa kavalkad av intressanta internationella matcher under 2010-talet. I sommar är det Europa-League-kval igen.
Men framtiden ser inte lika rolig ut. Europas storklubbar har tvingat fram en tredje europeisk liga, en tydligare sortering av klubbarna i förstaklass, andraklass och tredjesortering.
Det blir än viktigare i framtiden att vinna Allsvenskan för att ha chans att komma åt Champions League och Europa League. Två och trean i Allsvenskan kommer att förvisas till avdelning tre och ett brett europeiskt bottenskrap med inte lika förmånliga ekonomiska villkor som nu.
Över en halv milljard
Hur som helst; MFF lever i högönsklig välmåga. I varje fall sett till det ekonomiska utfallet. Klubben hade under 2019 intäkter på 371, 6 miljoner kronor. Det egna kapitalet hamnar på 512, 9 miljoner.
Klubben är med råge den mest välbärgade i landet och förra året slutade med ett plusresultat på över 16 miljoner. Det är ändå en halvering av vinsten 2018 på 39 miljoner.
Det är främst spelarförsäljningar och spelet ute i Europa som genererar de stora summor som gör att MFF kan fortsatte sin satsning på att införskaffa landets starkaste spelartrupp och vara en återkommande gäst ute i de europeiska cuperna även om det, som sagt, kan bli spel på en lägre nivå.
Ändå varnar ordföranden Anders Pålsson för att man måste hålla hårt i slantarna. Klubben har skaffat sig en stor kostym - spelarlöner och bonusar jämte övrig personal drar stora kostnader - och klubben klarar inte den utgiftsnivån med vad sponsorer, arenans intäkter och den stora publiken kan bidra med.
MFF har helt enkelt under de goda åren försatt sig i ett läge där man gjort sig beroende av att utbilda unga spelare och sälja dyrt - samt att vara med och dela på de stora potterna i Champions League eller (det troligaste) Europa League.
Sy in kostymen
Ordföranden Anders Pålsson sa i en intervju i Sydsvenskan nyligen: ”Det är en högriskverksamhet vi håller på med. Vi kan ha en förlust på 40-50 miljoner om vi inte går till Europa eller gör någon stor försäljning. Vi klarar det något år, men inte för många. Då får vi bankerna i ryggen.”
Han och många av hans kolleger ute i Europa oroar sig förstås över att det i fortsättning blir svårare att få leka med de stora. En urvattnad europeisk tredjeliga är inte lika attraktiv och inkomsterna därifrån blir lägre.
Så även Malmö FF - med sin halva miljard i kapital (216 miljoner i kassa, resten i anläggningar) - måste börja sy in några stygn i sin stora kavaj. Kostnader på 353 miljoner för bl a ägandet och driften av sin arena samt 180 miljoner i lönekostnader kräver att också landets rikaste klubb vänder på slantarna. Några riktigt usla år kan rasera allt.
”Vi måste fundera över vad vi har råd med och inte vara alltför beroende av att gå vidare i Europa. Det och att sälja spelare dyrt får vara kryddan i ekonomin.”
MFF har skaffat sig en stor organisation för att kunna umgås på någorlunda lika villkor med lagen ute i Europa. Den ställer krav och kräver kontinuerlig framgång. Smakar det så kostar det.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF , på 11:e plats och slutspelsmiss, redovisar ett minusresultat på 18,3 miljoner för säsongen 2024-2025. Föreningens väntas dock klara Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds krav på soliditet och likviditet. Kravet är ett eget kapital på fem procent av nettoomsättningen.
Enligt föreningens hemsida uppgår soliditeten till 15 miljoner det innebär att föreningen inte behöver utnyttja det utökade borgenlöftet från kommunen under 2025.
Riksidrottsförbundet har under de senaste året stärkt arbetet för långsiktig planering av platser för idrott. Under Almedalsveckan lyfter RF frågan om ett statligt anläggningsstöd för att stimulera nytänkande i samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner.
– För att svensk idrottsrörelse ska kunna göra mer för fler behövs statligt stöd i form av ett anläggningsstöd. Riksidrottsförbundet har rätt kunskap, metoder och lokal närvaro i hela Sverige för att leda arbetet med att skapa mer plats för idrott och rörelse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, högaktuell just nu i Almedalen.
På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.
Supertalangen från Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF och Malmö FF Roony Bardghji vet vad han vill och dit skall han. Efter fem säsonger i FC Köpenhamn – han värvades dit som 14-åring - ansluter han i början av juli till Barcelona, en klubb han drömt om sedan barnsben. Endast den obligatoriska läkarundersökningen återstår.