Här kan MFF ha gjort ett riktigt fynd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu gör vi som på teatern; premiärer skall recenseras. Allsvenskan i fotboll - och det första intrycket säger väl alltid något. Allt, tycker en del. Men bäst ändå med en gnutta försiktighet.

En omgång spelad och jag tvingar ur mig ett tips: MFF vinner, Degerfors kommer sist. Det är naturligtvis en tvärsäkerhet som det kan delas ut dumstrutar för i november.

Malmö kan han ha gjort ett riktigt fynd i nye kroaten Antonio Colak

Så låt mig stanna i nuet: första omgångens mest imponerande spel svarande MFF för, första omgångens ”oj så fort det går vi trodde det var Superettan” tilldelas Degerfors som, om AIK varit ett bättre lag kunde åkt på en supersmäll på Friends.

Moderna innerbackar

Det som gör mig mest glad och lite förvånad - jag borde väl sett det tidigare men nu framstod det så klart med en hel omgång koncentrerad kring en helg; innerbackar av modern snitt, spelande, passningssäkra och med tydliga ledaregenskaper. 

Vi har saknat den här typen av innerbackar som vågar spela offensivt, inte nödvändigtvis med egna löpningar men genom att skära bollen rakt igenom fiendens första försvarslinje, ända upp på forwards. 

Det är här den modern fotbollen utvecklas allra mest. Att erövra mark med en enda passning, att ha tankeinstrumenten inriktade framåt. Vi har alltför många spelare (även internationellt) som skyddar sig själva med enkla sidledspassningar, som skickar tillbaka bollar från närheten av straffområdet och till egen backlinje och tvingas erövra samma ytor gång på gång. Det är ineffektivt och kraftödande och med onödig tidsspillan. I krig hade det betytt självmord.

Johansson visar vägen

Andreas Johansson i Halmstad är 39 år. Han ser ut som som 39 år. Men han uppför sig på planen som en 25-åring. Han var Allsvenskans nyttigaste spelare under flera år i Norrköping, en innerback som styrde och ställde, som dirigerade med armar och munläder, som skar sönder motståndarnas försvarsnät i strimlor med en knivskarp passning och som hotade på alla fasta situationer med sitt huvudspel. Han är av förklarliga skäl inte lika snabb som förr men klokare än de flesta andra och bara att se hans lysande, glada ansikte inför återkomsten till Allsvenskan med hans kära Halmstad BK kändes som ett ljus i coronamörkret. En spelare med unika egenskaper för en allsvensk innerback. I varje fall fram till nu.

Om det är han som stått modell och förebild eller om blickarna riktats mot Liverpools just nu rehabiliterande världsstjärna Virgil van Dijk spelar egentligen ingen roll, men ingen som följer internationell fotboll har kunnat undgå den nederländska landskaptenens totala överlägsenhet både i sitt spel och hela sin apparition. I den allsvenska premiäromgången hittade jag i alla fall tre andra intressanta innerbackar med de moderna, offensiva egenskaperna. 

Naivt Degerforsspel

Oliver Ekroth har hunnit bli 29 och har smugit under min radar men i allsvensk belysning var hans ledarförmåga och passningsskicklighet lika påtaglig som hans lag Degerfors temposvaga och naiva spel. 

Jag hade väntat mig så oerhört mycket mera av ett lag som anses besitta nästan samma spelmässiga egenskaper Östersund när laget kom upp och chockade hela fotbolls-Sverige. 

Möjligen finns det där men matcherna i allsvenskan spelas inte i ultrarapid och en nykomling som premiärspelar på Friends måste vara mera beräknande, primitivt och enkelt i sitt tänkande istället för att försöka blända med grannlåt. Här måste Degerfors tänka om annars bär det rakt ner i källarn.

Hjalmar Ekdahl, 22,  i Djurgården har jag nämnt tidigare, han fortsatte sitt fina spel i premiären mot Elfsborg och han har också den där härliga blicken högt och framåt, han vågar attackera, visa upp sig, ta ansvaret och inte bara skydda sig själv med sidledspassningar. En oerhört intressant spelare.

Joseph Okumo, 23, i Elfsborg är ännu en i samma kategori, stor och kraftfull, det blir slarvfel ibland i bollhanteringen men också hos honom finns det där modet och viljan att göra lite mera än att bara hålla bollen i rörelse och aldrig göra bort sig.

Ser vi en utveckling här och inom ramen för bibehållen taktiskt precision så kan något spännande hända. Halmstads come back med segern mot topptippade Häcken var omgångens taktiska triumf med evigt unge Andreas Johansson som centralgestalt.

MFF-Hammarby bäst

Bästa matchen? Tveklöst Malmö mot Hammarby. Har haft mina dubier inför MFF:s möjligheter att återupprepa fjolårsguldet efter en mer än skral vår med tydlig nonchalans och ointresse hos flera nyckelspelare. Får nog tänka om. Malmö har det och nye kroaten Antonio Colak kan till och med blir en ”bättre Rosenberg” än det Isaak Kiese-Thelin försökte bli. Och på tal om innerbackar; Malmö har ju den unge och omsusade (”säljs för 80 miljoner till sommaren”) av dem alla, Anel Ahmedhodzic, men jag ser ännu en del brister i honom, inte minst i offensiven) så vi får väl se. En jättetalang är han utan tvekan.

Djurgården är absolut en guldkandidat. Bortaseger mot ett intressant Elfsborg kommer inte många lag att få uppleva.

Är spänd på Henrik Rydströms återkomst till Kalmar. Han fick sprätt på Sirius, han tänker i samma banor med sina kalmariter och det borde gett segern mot bottentippade Östersund men det blir väl Kalmars dilemma i år också; en riktigt tung, kompromisslös toppforward saknas i i bygget.

Jag har tillgång till all fantastiskt fotboll i Champions League men det kan inte hjälpas; det är med en viss känsla man följer vår spännande allsvenska.

 

 

 

 

 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.