Nära en halv miljard i samlad hockeyförlust

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

SHL-klubbarna blöder ekonomiskt – det har vi skrivit flera gånger den här säsongen. Efter 52 grundserieomgångar är de 14 lagens publiktapp i storleksordningen minst 420 miljoner kronor. Det är bara att räkna, lag med stora arenor, typ Frölunda har förlorat mer, lag med mindre arenor, som Oskarshamn, har förlorat mindre.

Ekonomiskt ansvariga har under säsongen beräknat bortfallet till till cirka 30-40 miljoner kronor. Vi väljer att ta den lägre summan, 30 miljoner gånger 14, och landar på 420 miljoner kronor.

En slutlig segrare ska nu utses. Efter alla tvivel och alla parenteser ska hockeyns slutliga segrare utses.

En ”normal” säsong, fri från covid-19 och publikrestriktioner, är slutspel grädde på moset.  Budgeten läggs på grundserien och play off är extra pengar, den här våren finns inga möjligheter att justera bokslut. Snarare tvärtom – play off striden innebär ökade utgifter i form av resor och nya övernattningar, men noll kronor in på kontot.

Frågan är förstås vad som händer till nästa säsong, 2021-2022. Kommer publiken att återvända när smittspridningen är under kontroll och alla vaccinationsmål är i hamn? Många är oroliga och befarar efterverkningar i flera år framåt.

Tomhål i budgeten

Andra är mer positiva, och tror på ett sug efter upplevelser, som SHL-ishockey, när samhället väl öppnar upp igen. 

Det är hur som helst stora belopp som ska fylla upp budgeten där sålda biljetter är den tunga posten, vi har sponsoravtal som ska förnyas, eller omförhandlas. Inte minst lokala sponsoravtal.

 Under den här pandemisäsongen har många lag, i såväl i SHL och Hockeyallsvenskan, också skapat andra kreativa inkomstkällor.

Exempelvis Leksand och den så kallade enkronasmatchen mot Skellefteå i januari som förstärkte kassan med 637 245 tusen kronor. Lagen har tvingats tänka nytt, ofta hand i hand med digitala lösningar för att stärka kommunikationen mellan förening, supporters och sponsorer.

Ett allmänt kommunikationsverktyg

Idrottens Affärer har under säsongen uppmärksammat företaget Never Offside och appen Score som blivit ett kommunikationsverktyg även på elitnivå.

Den stora framtida basen är förstås det förlängda TV-avtalet med C More/TV 4 som totalt garanterar SHL organisationen fem miljarder kronor till och med säsongen 2029-2030. Utslaget på 14 lag beräknas beloppet öka från nuvarande 40 miljoner till 60-65 miljoner från 2024.

Den här säsongen har lagen i både SHL och HA kasserat in statligt kompensationsstöd, baserat på förlorade publikintäkter. I det avseendet är Frölunda säsongens vinnare . I november då RF:s krisstöd för kvartal tre och fyra fördelades erhöll Frölunda 10.8 miljoner kronor, lägst belopp tilldelades Oskarshamn, 2,4 miljoner. 

Totalt erhöll ishockeyn 195 miljoner kronor varav SHL-potten uppgick 107,8 miljoner.

Vid ingången till den här säsongen uppfyllde samtliga lag, med undantag för Malmö, Svenska Ishockeyförbundets licenskrav. Tills vidare kommer inte kravet på eget kapital att tillämpas. Lagen ska däremot i samband med licensprövning lämna in en plan som säkerställer föreningens likviditet. Gäller, SHL, SDHL, HA och Hockeyettan.

Här är sportsliga vinnaren

Säsongens sportsliga vinnare är Leksand, från inställt kvalspel, på grund av coronan, till en slutlig tredje plats och säkrat spel i Champions Hockey League, om turneringen återstartar i höst.

 Leksands uppmarsch är anmärkningsvärd och har med stor sannolikhet möjliggjorts genom externa insatser av föreningens mångåriga mecenat och välgörare, Per Olof Ejendal.

Han har i tidigare intervjuer sagt att han genom åren satsat 100 miljoner på det blåvita laget.

 Kvartetten Marek Hrivik, vinnare av poängligan, Peter Cehlarik, säsongenS målkung, båda Slovakien och USA:s Carter Camper och Carter Ashton, Kanada är var och en för sig mångmiljonspelare.

  Anders Mäki, hockeyanalytiker från Linköping beräknar nettosumman för ett två års kontrakt till 4,4 miljoner svenska kronor, efter skatt. Kontrakten skrivs med hjälp av skattespecialister, där termer som den så kallade A-zinken, eller artistskatt tillämpas. Här förekommer också expertskatt,  från början en statlig åtgärd för att hålla kvar utländska professorer och forskare i svenska företag.  Enligt Mäki fungerar expertskatt även på isen för att hålla ned skattetrycket.

Sportbladet har rapporterat att Ejendal erbjudit boende i en lyxvilla på Leksands gräddhylla, Hjortnäsheden, med utsikt över Siljan om kontraktet förlängs.

Leksand har hur som helst en vinnarformel som gör att laget är het aspirant på SM-guldet, totalt fyra i historien, det senaste från 1975.

Säsongens stora förlorare är förstås Brynäs. 

Jämte Djurgården det mest klassiska laget i svensk ishockey, 13 SM-guld. I Gävle har spelats ishockey i högsta serien sedan 1947, först i Gävle GIK:s regi och sedan 1960 med Brynäs i centrum.

Brynäs har som enda lag aldrig åkt ur den högsta serien. Nu är risken uppenbar, den senaste tränarrockaden, ut med Peter Andersson och in med helt oprövade duon Josef Boumedienne och Nils Ekman inför kvalet mot HV 71 osar panik på lång väg. Hockeyallsvenskan nästa är mitt tips.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.