Nära en halv miljard i samlad hockeyförlust

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

SHL-klubbarna blöder ekonomiskt – det har vi skrivit flera gånger den här säsongen. Efter 52 grundserieomgångar är de 14 lagens publiktapp i storleksordningen minst 420 miljoner kronor. Det är bara att räkna, lag med stora arenor, typ Frölunda har förlorat mer, lag med mindre arenor, som Oskarshamn, har förlorat mindre.

Ekonomiskt ansvariga har under säsongen beräknat bortfallet till till cirka 30-40 miljoner kronor. Vi väljer att ta den lägre summan, 30 miljoner gånger 14, och landar på 420 miljoner kronor.

En slutlig segrare ska nu utses. Efter alla tvivel och alla parenteser ska hockeyns slutliga segrare utses.

En ”normal” säsong, fri från covid-19 och publikrestriktioner, är slutspel grädde på moset.  Budgeten läggs på grundserien och play off är extra pengar, den här våren finns inga möjligheter att justera bokslut. Snarare tvärtom – play off striden innebär ökade utgifter i form av resor och nya övernattningar, men noll kronor in på kontot.

Frågan är förstås vad som händer till nästa säsong, 2021-2022. Kommer publiken att återvända när smittspridningen är under kontroll och alla vaccinationsmål är i hamn? Många är oroliga och befarar efterverkningar i flera år framåt.

Tomhål i budgeten

Andra är mer positiva, och tror på ett sug efter upplevelser, som SHL-ishockey, när samhället väl öppnar upp igen. 

Det är hur som helst stora belopp som ska fylla upp budgeten där sålda biljetter är den tunga posten, vi har sponsoravtal som ska förnyas, eller omförhandlas. Inte minst lokala sponsoravtal.

 Under den här pandemisäsongen har många lag, i såväl i SHL och Hockeyallsvenskan, också skapat andra kreativa inkomstkällor.

Exempelvis Leksand och den så kallade enkronasmatchen mot Skellefteå i januari som förstärkte kassan med 637 245 tusen kronor. Lagen har tvingats tänka nytt, ofta hand i hand med digitala lösningar för att stärka kommunikationen mellan förening, supporters och sponsorer.

Ett allmänt kommunikationsverktyg

Idrottens Affärer har under säsongen uppmärksammat företaget Never Offside och appen Score som blivit ett kommunikationsverktyg även på elitnivå.

Den stora framtida basen är förstås det förlängda TV-avtalet med C More/TV 4 som totalt garanterar SHL organisationen fem miljarder kronor till och med säsongen 2029-2030. Utslaget på 14 lag beräknas beloppet öka från nuvarande 40 miljoner till 60-65 miljoner från 2024.

Den här säsongen har lagen i både SHL och HA kasserat in statligt kompensationsstöd, baserat på förlorade publikintäkter. I det avseendet är Frölunda säsongens vinnare . I november då RF:s krisstöd för kvartal tre och fyra fördelades erhöll Frölunda 10.8 miljoner kronor, lägst belopp tilldelades Oskarshamn, 2,4 miljoner. 

Totalt erhöll ishockeyn 195 miljoner kronor varav SHL-potten uppgick 107,8 miljoner.

Vid ingången till den här säsongen uppfyllde samtliga lag, med undantag för Malmö, Svenska Ishockeyförbundets licenskrav. Tills vidare kommer inte kravet på eget kapital att tillämpas. Lagen ska däremot i samband med licensprövning lämna in en plan som säkerställer föreningens likviditet. Gäller, SHL, SDHL, HA och Hockeyettan.

Här är sportsliga vinnaren

Säsongens sportsliga vinnare är Leksand, från inställt kvalspel, på grund av coronan, till en slutlig tredje plats och säkrat spel i Champions Hockey League, om turneringen återstartar i höst.

 Leksands uppmarsch är anmärkningsvärd och har med stor sannolikhet möjliggjorts genom externa insatser av föreningens mångåriga mecenat och välgörare, Per Olof Ejendal.

Han har i tidigare intervjuer sagt att han genom åren satsat 100 miljoner på det blåvita laget.

 Kvartetten Marek Hrivik, vinnare av poängligan, Peter Cehlarik, säsongenS målkung, båda Slovakien och USA:s Carter Camper och Carter Ashton, Kanada är var och en för sig mångmiljonspelare.

  Anders Mäki, hockeyanalytiker från Linköping beräknar nettosumman för ett två års kontrakt till 4,4 miljoner svenska kronor, efter skatt. Kontrakten skrivs med hjälp av skattespecialister, där termer som den så kallade A-zinken, eller artistskatt tillämpas. Här förekommer också expertskatt,  från början en statlig åtgärd för att hålla kvar utländska professorer och forskare i svenska företag.  Enligt Mäki fungerar expertskatt även på isen för att hålla ned skattetrycket.

Sportbladet har rapporterat att Ejendal erbjudit boende i en lyxvilla på Leksands gräddhylla, Hjortnäsheden, med utsikt över Siljan om kontraktet förlängs.

Leksand har hur som helst en vinnarformel som gör att laget är het aspirant på SM-guldet, totalt fyra i historien, det senaste från 1975.

Säsongens stora förlorare är förstås Brynäs. 

Jämte Djurgården det mest klassiska laget i svensk ishockey, 13 SM-guld. I Gävle har spelats ishockey i högsta serien sedan 1947, först i Gävle GIK:s regi och sedan 1960 med Brynäs i centrum.

Brynäs har som enda lag aldrig åkt ur den högsta serien. Nu är risken uppenbar, den senaste tränarrockaden, ut med Peter Andersson och in med helt oprövade duon Josef Boumedienne och Nils Ekman inför kvalet mot HV 71 osar panik på lång väg. Hockeyallsvenskan nästa är mitt tips.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.