Hockeyförbundet skämmer ut sig
Svensk ishockey har målat in sig i ett hörn och tycks ännu inte förstå vad en dom i Riksidrottsnämnden, RIN, innebär. RIN kan liknas vid idrottens egen domstol och besked kan inte överklagas.
Nu har RIN funnit att Ishockeyförbundets handläggning av Bodens dispensansökan i rättighetsstriden med Hockeyettan är på kollisionskurs med svensk lagstiftning.

Kan det uttryckas tydligare? Det är bara för Anders Larsson och hans styrelse att tugga i sig RIN-domen, bevilja dispens och skriva om den aktuella paragraf 6:1. Den omstridda paragrafen i tävlingsbestämmelserna som inte tillåter lag i förbundsserier att lämna ligaorganisationer, i det här ärendet Hockeyettan.
Tre ledamöter, varav en jurist, har också reserverat sig mot styrelsens hårdnackade motstånd. En ledamot, Anders Källström, har anmält jäv då han också är ledamot i ATG:s styrelse, som via plattformen StayLive har den exklusiva sändningsrätten för Hockeyettan.
Tragiskt
RF:s ordförande Björn Eriksson har i en TT:s intervju kallat den uppkomna situationen för en grekisk tragedi och i en tidigare intervju med Idrottens Affärer medgav han att ”situationen är mycket bekymmersam”.
Ja, i shockeyn måste förstå att varken han eller RF som helhet kan ifrågasätta RIN och ordföranden Krister Malmsten.
Nu har Björn Eriksson kallat till sig ishockeyn för klargörande av vad RIN-beskedet innebär. Enligt uppgift ska parterna mötas under tisdagen.
Finns det någon annan utväg för ishockeyn än att omedelbart lämna bifall till Bodens dispensansökan? Nej, jag ser inte det. Först därefter kan arbetet med en ny skrivning av paragraf 6:1 inledas, och som ishockeyn kan leva med i framtiden..
Ärendet kompliceras av att Hockeyettan har försökt driva Bodens ishockey i konkurs och har vunnit en strid i skiljedom från 5 november 2020, upprättat av Stockholms Handelskammare Skiljedomsinstitut. En dom som lämnade Bodens Hockey med rättegångskostnader på 1.3 miljoner kronor. Ett betydande belopp för en förening i Hockeyettan.
För Bodens Ishockey är Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing ett rött skynke och frågan är om inte Bodens stridsiver avtar om Glysing träder tillbaka som företrädare för Hockeyettan.
Idrottens Affärer har sökt Glysing, han har inte återkommit.
Antalet inställda/uppskjutna matcher i Hockeyettan växer. Kalix som har bortamatch mot Boden på onsdag har redan meddelat att laget inte kommer till spel. Förbundets tävlingsnämnd, som har att handlägga ärenden om lag som uteblir har ingen avundsvärd uppgift.
Lex Asplöven från 2019 innebär att lag som uteblir från matchtillfällen i förbundsserier har förlorat sin serietillhörighet. Örnsköldsviks HF, Kalix, Mörrum och Vimmerby, som har vägrat att spela mot Karlskrona, ska således lämna Hockeyettan. Om regelboken ska följas.
kräver pengar
Karlskronas nej till Hockeyettan och Glysing har enbart sin grund i rättighetsstriden. De anser att ATG-avtalet är för dåligt och vill sända sina hemmamöten i egen regi. De har inga bakomliggande ekonomiska krav som Boden.
Ja, ni förstår. Positionerna är låsta, samtidigt vädjar nu spelarna om en uppgörelse. 30-årige Christian Nyman i Boden sade på måndagen till Sportbladet..
-Få slut på allt kaos. Den här följetongen började redan förra säsongen. Vi vill spela matcher nu. Det gäller att bestämma vad som är rätt, och vad som är fel. Så får vi spelare finns oss i det.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.
-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter Martin Åkerberg som valde att stiga av våren 2022.
Sommaren 2019 föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.
Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK. Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar