Hockeyförbundet skämmer ut sig

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svensk ishockey har målat in sig i ett hörn och tycks ännu inte förstå vad en dom i Riksidrottsnämnden, RIN, innebär. RIN kan liknas vid idrottens egen domstol och besked kan inte överklagas.

 Nu har RIN funnit att Ishockeyförbundets handläggning av Bodens dispensansökan i rättighetsstriden med Hockeyettan är på kollisionskurs  med svensk lagstiftning.

Kan det uttryckas tydligare?  Det är bara för Anders Larsson och hans styrelse att tugga i sig RIN-domen, bevilja dispens och skriva om den aktuella paragraf 6:1. Den omstridda paragrafen i tävlingsbestämmelserna som inte tillåter lag i förbundsserier att lämna ligaorganisationer, i det här ärendet Hockeyettan.

Tre ledamöter, varav en jurist, har också reserverat sig mot styrelsens hårdnackade motstånd. En ledamot, Anders Källström, har anmält jäv då han också är ledamot i ATG:s styrelse, som via plattformen StayLive har den exklusiva sändningsrätten för Hockeyettan.

Tragiskt

RF:s ordförande Björn Eriksson har i en TT:s intervju kallat den uppkomna situationen för en grekisk tragedi och i en tidigare intervju med Idrottens Affärer medgav han att ”situationen är mycket bekymmersam”.

Ja, i shockeyn måste förstå att varken han eller RF som helhet kan ifrågasätta RIN och ordföranden Krister Malmsten.

Nu har Björn Eriksson kallat till sig ishockeyn för klargörande av vad RIN-beskedet innebär. Enligt uppgift ska parterna mötas under tisdagen.

Finns det någon annan utväg för  ishockeyn än att omedelbart lämna bifall till Bodens dispensansökan? Nej, jag ser inte det.  Först därefter kan arbetet med en ny skrivning av paragraf 6:1 inledas, och som ishockeyn kan leva med i framtiden..

Ärendet kompliceras av att Hockeyettan har försökt driva Bodens ishockey i konkurs och har vunnit en strid i skiljedom från 5 november 2020, upprättat av Stockholms Handelskammare Skiljedomsinstitut. En dom som lämnade Bodens Hockey med rättegångskostnader på 1.3 miljoner kronor.  Ett betydande belopp för en förening i Hockeyettan.

För Bodens Ishockey är Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing ett rött skynke och frågan är om inte Bodens stridsiver avtar om Glysing träder tillbaka som företrädare för Hockeyettan.

Idrottens Affärer har sökt Glysing, han har inte återkommit.

Antalet inställda/uppskjutna matcher i Hockeyettan växer. Kalix som har bortamatch mot Boden på onsdag har redan meddelat att laget inte kommer till spel. Förbundets tävlingsnämnd, som har att handlägga ärenden om lag som uteblir har ingen avundsvärd uppgift.

Lex Asplöven från 2019  innebär att lag som uteblir från matchtillfällen  i förbundsserier har förlorat sin serietillhörighet. Örnsköldsviks HF, Kalix, Mörrum och Vimmerby,  som har vägrat att spela mot Karlskrona, ska således lämna Hockeyettan. Om regelboken ska följas.

kräver pengar

Karlskronas nej till Hockeyettan och Glysing har enbart sin grund i rättighetsstriden. De anser att ATG-avtalet är för dåligt och vill sända sina hemmamöten i egen regi. De har inga bakomliggande ekonomiska krav som Boden.

Ja, ni förstår. Positionerna är låsta, samtidigt vädjar nu spelarna om en uppgörelse.  30-årige Christian Nyman i Boden sade på måndagen till Sportbladet..

-Få slut på allt kaos. Den här följetongen började redan förra säsongen. Vi vill spela matcher nu. Det gäller att bestämma vad som är rätt, och vad som är fel. Så får vi spelare finns oss i det.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.