Lämpliga drömmar om ny hall i Oskarshamn
Under veckans landslagsuppehåll för Karjala Cup har SHL-klubbar tid att fundera över framtiden. Efter 19 till 16 omgångar, av 52, är tabellen orolig läsning för flera.
Inte minst för Färjestads tränare Johan Pennerborn, fem raka förluster och en blygsam niondeplats (!) är inte alls i nivå med de förväntningar som Pennerborn bär på sina axlar. Sedan 2017, då han tog plats nummer ett på Färjestads-bänken har 45-årige Pennerborn haft SM-guld i blicken.
Ännu har han inte gått i mål, trots säsongens storsatsning med ett otal ”hemvändare” från NHL och KHL. De signalerade nu eller aldrig för Pennerborn.
Oroligt i Värmland
Facit är nedslående, och det här uppehållet är lämpligt för en omstart – med en ny röst i båset. Historiskt brukar FBK-ledningen agera när förhoppningar inte
infrias. Raden av sparkade tränare under 2000-talet innehåller namn som Roger Melin, Leif Strömberg, Niklas Czarnecki och Leif Carlsson, alla välkända i hockey-Sverige.
Nu tycks såväl sportchef Peter Jakobsson som vd. Stefan Larsson vara handlingsförlamade. Färjestads är SHL-hockeyns mest välbärgade klubb med ett eget kapital som överstiger 100 miljoner kronor. Sålunda saknas inte ekonomiska medel för en rockad på tränarbänken.
Frågan är förstås var Jakobsson/ Larsson kan hitta Pennerborns ersättare? Ska de leta i de egna leden eller rikta blicken utanför Värmlands-gränsen.?
Mitt förslag är Stephan Lundh, 62 år, och med stor erfarenhet från SHL, Tre Kronor och ishockey överhuvudtaget. Han misslyckades visserligen med att rädda HV 71 kvar i SHL i våras, men hans renommé är stort och han kan vara den injektion som stjärnspäckade Färjestad behöver.
Brister ändå i Redhawks
Ännu ett krislag är Malmö Redhawks, där sportchefen Patrik Sylvegård har fyllt på med ”hemvändare” på rad. Senast att ansluta var 30-årige Magnus Pääijärvii men hittills har resultatet varit magert, förlust i fem av de sex senaste matcherna och två raka bakslag på hemmais. Tränaren Joakim Fagerwall andades stor besvikelse i lördags och saknade egentligen svar på varför hans lagbygge inte fungerar.
Vid SHL-akutens krisdörr finns förstås också jumbon Timrå. Redan nu är det akuta rådet att tränaren Fredrik Andersson, ja, han sitter säkert, börjar förbereda sitt lag inför våren 2022, och ett kvalspel för att rädda SHL-kontraktet.
Så kritiskt är läget, och jag kan inte se att något kan rädda laget. För nytt kontrakt krävs i allmänhet 55-60 poäng, och den backen är alltför brant för Timrå.
Djurgården finns också långt framme i akutkön. Här har tränaren Barry Smith redan fått gå. Efter två raka segrar, under Nichlas Falk, var ”Falk-effekten” som bortblåst i lördags, hemska 0-7 mot Luleå, skakar på nytt DIF-styret.
Nu saknades ett tio-tal (!) ordinarie spelare. DIF-ledningen måste rannsaka sig själva och fråga varför skadelistan är så lång och omfattande. Tillfälligheter, eller är träningsupplägget fel och är den medicinska uppföljningen bristfällig?
Nu är juniorlöftet William Eklund på väg tillbaka sedan hans NHL-klubb San José kommit fram till att William ”mår bäst” av ytterligare en säsong i SHL. Ett besked som också inrymmer ekonomiskt hänsynstagande från San Josés sida.
Frågan är hur William, ”årets junior 2021”, mår mentalt efter att ha tvingas lämna Kalifornien med mycket goda vitsord – för att komma tillbaka med ett nästan omänskligt krav på sina unga axlar.
SHL-tabellen tabellen avslöjar att nya tider gäller.
Historiskt skifte
Tidigare storheter som Djurgården, Färjestad, Luleå och inte minst Brynäs förlorar is till lag som Rögle, Leksand, Örebro och i år Oskarshamn som tar för sig allt mer. ” Gamla” märken som håller är främst Frölunda, Växjö och Skellefteå.
Tydligt är att det rekordstora TV-avtalet med C-more, den här säsongen cirka 45 miljoner och som kommer att växa upp mot 60 miljoner de närmaste åren, har jämnat ut ekonomiska skillnader. Under skickligt ledarskap har nya lag utnyttjat avtalets möjligheter och klättrat i hiearkin.
Den här säsongen tycks Oskarshamn, med bara 27 000 invånare i kommunen, ta ännu ett steg. Sportchefen Thomas Fröberg har haft stor utdelning när han byggt laget och unge klubbdirektören Martin Åkerberg, 35 år, som i hela sitt liv, ägnat sig åt ishockeyn i hemstaden, har baxat frågan om en ny ishall till kommunstyrelsens bord för beslut i december.
En ny arena, med plats för 4 500 åskådare och budgeterad till 250-300 miljoner kronor ligger i vågskålen för Anders Erlandsson, s, kommunstyrelsens ordförande. Efter höstens framgångar borde det vara politiskt självmord att säga nej till Åkerberg och inte utnyttja ”suget” efter SHL-ishockey i den lilla kuststaden.
Beträffande konflikten i Hockeyettan ägnades söndagen åt förnyade samtal på ordförande-nivå. I flera klubbar växer oron för Hockeyettans varumärke och att pågående strid skadar framtida möjligheter till sponsoravtal, både på centralt på och lokal nivå.
Ordföranden Ronnie Glysing har fortsatt greppet om ordförande-klubban. Frågan är hur länge?
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar