Lämpliga drömmar om ny hall i Oskarshamn

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Under veckans landslagsuppehåll för Karjala Cup har SHL-klubbar tid att fundera över framtiden. Efter 19 till 16 omgångar, av 52, är tabellen orolig läsning för flera.

En ny evenemangsarena skulle, enligt kommunens beräkningar, kosta Oskarshamns kommun mellan 24,2 och 27 miljoner om året.

 Inte minst för Färjestads tränare Johan Pennerborn, fem raka förluster och en blygsam niondeplats (!) är inte alls i nivå med de förväntningar som Pennerborn bär på sina axlar. Sedan 2017, då han tog plats nummer ett på Färjestads-bänken har 45-årige Pennerborn haft SM-guld i blicken. 

Ännu har han inte gått i mål, trots säsongens storsatsning med ett otal ”hemvändare” från NHL och KHL. De  signalerade nu eller aldrig för Pennerborn.

Oroligt i Värmland

Facit är nedslående, och det här uppehållet är lämpligt för en omstart – med en ny röst i båset. Historiskt brukar FBK-ledningen agera när förhoppningar inte

infrias. Raden av sparkade tränare under 2000-talet innehåller namn som Roger Melin, Leif Strömberg, Niklas Czarnecki och Leif Carlsson, alla välkända i hockey-Sverige.

Nu tycks såväl sportchef Peter Jakobsson som vd. Stefan Larsson vara handlingsförlamade. Färjestads är SHL-hockeyns mest välbärgade klubb med ett eget kapital som överstiger 100 miljoner kronor. Sålunda saknas inte ekonomiska medel för en rockad på tränarbänken.

Frågan är förstås var Jakobsson/ Larsson kan hitta Pennerborns ersättare? Ska de leta i de egna leden eller rikta blicken utanför Värmlands-gränsen.?

Mitt förslag är Stephan Lundh, 62 år, och med stor erfarenhet från SHL, Tre Kronor och ishockey överhuvudtaget. Han misslyckades visserligen med att rädda HV 71 kvar i SHL i våras, men hans renommé är stort och han kan vara den injektion som stjärnspäckade Färjestad behöver. 

Brister ändå i Redhawks

Ännu ett krislag är Malmö Redhawks, där sportchefen Patrik Sylvegård har fyllt på med ”hemvändare” på rad. Senast att ansluta var 30-årige Magnus Pääijärvii men hittills har resultatet varit magert, förlust i fem av de sex senaste matcherna och två raka bakslag på hemmais. Tränaren Joakim Fagerwall andades stor besvikelse i lördags och saknade egentligen svar på varför hans lagbygge inte fungerar.

Vid SHL-akutens krisdörr finns förstås också jumbon Timrå. Redan nu är det akuta rådet att  tränaren Fredrik Andersson, ja, han sitter säkert, börjar förbereda sitt lag inför våren 2022, och ett kvalspel för att rädda SHL-kontraktet. 

Så kritiskt är läget, och jag kan inte se att något kan rädda laget. För nytt kontrakt krävs i allmänhet 55-60 poäng, och den backen är alltför brant för Timrå.

Djurgården finns också långt framme i akutkön. Här har tränaren Barry Smith redan fått gå. Efter två raka segrar, under Nichlas Falk, var ”Falk-effekten” som bortblåst i lördags, hemska 0-7 mot Luleå, skakar på nytt DIF-styret.

 Nu saknades ett tio-tal (!) ordinarie spelare. DIF-ledningen måste rannsaka sig själva och fråga varför skadelistan är så lång och omfattande. Tillfälligheter, eller är träningsupplägget fel och är den medicinska uppföljningen bristfällig?

 Nu är juniorlöftet William Eklund på väg tillbaka sedan hans NHL-klubb San José kommit fram till att William ”mår bäst” av ytterligare en säsong i SHL. Ett besked som också inrymmer ekonomiskt hänsynstagande från San Josés sida.

Frågan är hur William, ”årets junior 2021”, mår mentalt efter att ha tvingas lämna  Kalifornien med mycket goda vitsord – för att komma tillbaka med ett nästan omänskligt krav på sina unga axlar.

SHL-tabellen tabellen avslöjar att nya tider gäller.

Historiskt skifte

 Tidigare storheter som Djurgården, Färjestad, Luleå och inte minst Brynäs förlorar is till lag som Rögle, Leksand, Örebro och i år Oskarshamn som tar för sig allt mer. ” Gamla” märken som håller är främst Frölunda, Växjö och Skellefteå.

Tydligt är att det rekordstora TV-avtalet med C-more, den här säsongen cirka 45 miljoner och som kommer att växa upp mot 60 miljoner de närmaste åren, har jämnat ut ekonomiska skillnader. Under skickligt ledarskap har nya lag utnyttjat avtalets möjligheter och klättrat i hiearkin.

Den här säsongen tycks Oskarshamn, med bara 27 000 invånare i kommunen, ta ännu ett steg. Sportchefen Thomas Fröberg har haft stor utdelning när han byggt laget och unge klubbdirektören Martin Åkerberg, 35 år, som i hela sitt liv, ägnat sig åt ishockeyn i hemstaden, har baxat frågan om en ny ishall till kommunstyrelsens bord för beslut i december.

En ny arena, med plats för 4 500 åskådare och budgeterad till 250-300 miljoner kronor ligger i vågskålen för Anders Erlandsson, s, kommunstyrelsens ordförande. Efter höstens framgångar borde det vara politiskt självmord att säga nej till Åkerberg och inte utnyttja ”suget” efter SHL-ishockey i den lilla kuststaden.

Beträffande konflikten i Hockeyettan ägnades söndagen åt förnyade samtal på ordförande-nivå. I  flera klubbar växer oron för Hockeyettans varumärke och att pågående strid skadar framtida möjligheter till sponsoravtal, både på centralt på och lokal nivå.

Ordföranden Ronnie Glysing har fortsatt greppet om ordförande-klubban. Frågan är hur länge?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.