Hockeyettans strid går till domstol?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Frågan om ersättning för uteblivna publikintäkter bör prövas mellan berörda föreningar i allmän domstol, och således utanför idrottens regelverk!

Svenska Ishockeyförbundet frånsäger sig ansvar för inför Boden och Karlskronas ersättningskrav då lag i Hockeyettan, en förbundsserie, valde att bojkotta matcher mot just Boden och Karlskrona.

Av beslutet, som andas en erfaren och slipad jurist, återremitteras ärendet till förbundets tävlingsnämnd, som tidigare avslagit de två lagens begäran.

-Det är i högsta grad märkligt att styrelsen väljer att ”meddela” nämnden att våra krav ska behandlas av allmän domstol. En åtgärd för att ytterligare förhala processen, menar Per Rosenqvist, klubbchef i Karlskrona.

- Förbundet hamnar på kollisionskurs med  kapitel 2 paragraf 8, som understryker att strider inom specialförbunden ska handläggas hos idrotten, inte av det civila samhället, säger Per Rosenqvist.

Björn Eriksson avvaktar

RF:s ordförande Björn Eriksson säger att nämnda paragraf är generell, och har sin grund i idrottsrörelsens vilja att lösa sina egna tvistemål.

-Jag kan i nuläget inte bedöma ishockeys ställningstagande, men rent allmänt har ishockeyn för många ärenden  hängande i luften, anser Björn Eriksson. 

Ersättningskraven, totalt  cirka 2 miljoner kronor uppstod då lag i Hockeyettan bojkottade matcher mot Boden/Karlskrona. På direkt uppmaning av ledande företrädare från Hockeyettan i en uppmärksammad ljudfil som spreds till media.

Då misstanke om korruption och otillbörligt beteende förelåg begärde RF in yttrande av förbundet senast 2 december. Förbundets svar har klassats som arbetsmaterial och har inte offentliggjorts.

Idrottens Affärer har skrivit det tidigare och gör det ännu en gång. 

Ishockeyförbundets hantering av striden inom Hockeyettan är under all kritik, och det är uppenbart att styrelsen helhjärtat står bakom Hockeyettans ordförande, Ronnie Glysning.

En majoritet av Hockeyettans 40 klubbar har nu tvingat fram ett extra årsmöte den 22 januari. En punkt på dagordningen är val av ny ordförande som föreslås bli Håkan Svensson, tidigare ordförande i AIK. Som vd. föreslås på 50 procent Stephan Guiance, han hade tidigare en liknande befattning på Hockeyallsvenskan.

Det är andra gången i höst som Ishockeyförbundet väljer att ställa sig utanför idrottens regelverk. Det första tillfället var när Riksidrottsnämnden slog fast att förbundets  paragraf, 6:1 var olaglig, i strid med EU-konventionen och rättigheten att fritt välja exempelvis ligatillhörighet.

Den stora frågan är förstås hur mycket trots RF och Björn Eriksson kan tolerera. Kan ett specialförbund ställa sig utanför regelverket?

 Ett mindre förbund än ishockeyn hade snabbt tvingats rätta in sig i ledet. Inför hotet att lämnas utan bidrag och andra plusvärden som ett RF-medlemskap innebär.

På svarta listan

I Boden arbetar ordföranden Thomas Regemalm frenetiskt med att undvika en föreningskonkurs.  Lagom till jul ska Hockeyettan ha in 2 miljoner på kontot från Boden, den sura räkningen efter den slutliga skiljedomen.

-Vi kommer att klara det, till stor besvikelse för Glysing och förbundet, säger Thomas Regemalm.

Han är också förbittrad över att Hockeyettan håller inne cirka 100 000 kronor som föreningen är tilldelad av Ishockeyförbundets NHL-pengar, ersättning för spelare som vandrat uppåt i seriesystemet. Karlskrona är också på Hockeyettans svarta lista. Övriga Hockeyettan lag har  kompenserats.

-Ett tydligt fall av egenmäktigt förfarande, säger Regemalm.

Nej det är ingen julfrid i den här ”hockeysåpan”.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.