Men - Armand är särklassig

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den på alla sätt charmerande och spännande skridskoåkaren Nils van der Poel får årets Bragdmedalj av Svenska Dagbladet.

Han är i högsta grad en välförtjänt vinnare, en vinnare i längden, en vinnare av folket han möter.

Det är en i allra högsta grad säregen och intressant idrottspersonlighet som satte upp ett mål, nådde det, tackade för uppmärksamheten (som han för övrigt skiter i) och valde en annan bana i livet.

Det är högst ovanligt och respektabelt. Han har större mål i livet vän att kava runt på en isbana, kliva upp på en prispall och sitta i TV-soffor och prata som sin bragd.

Livet större än isovalen

Han verkar mera intresserad av det stora livet, de viktiga frågorna och det är inte svårt att förstå, att han efter sin idrottskarriär är ett förstaval för många som söker inspirerande föreläsare till sina event.

Det han gjort är enastående i en sport där Sverige historiskt haft profiler som Sigge Eriksson, Jonny Nilsson, Tomas Gustafsson och många fler. Att vinna både 5000 och 10 000 meter på ett OS och därtill sätta världsrekord på milen slår an och jag gissar att hans personlighet, hans sätta att tala om sporten som en metafor för någonting större och väsentligare, hans kloka svar på frågor han får, hela den nimbus han skapat runt sig själv också har betydelse när en jury sätter sig för att bedöma årets främsta idrottsprestationer.

Där fanns Jonna Sundlings sprinterguld på skidor i samma OS att ta hänsyn till, Sandra Näslunds i skicross, Sara Hectors i slalom. Olympiska meriter väger i slutändan lite tyngre än alla andra segrar i väl så konkurrensutsatta sporter. Hoppryttaren Henric von Eckerman gjorde allt vad en sådan kan göra i internationell konkurrens men fanns med i det medaljerade bragdlaget ifjol och då fick väl det räcka. Magnus Ericsson seger i Indy 500 fanns också på listan över tänkbara kandidater också han med hästkrafter att lita till för att nå de stora segrarna.

Mot Nils van der Poel räckte de inte till. 

Han vet vad han gjort

Hörde en snabbintervju med honom direkt efter att beslutet annonserats av SvD:s sportkrönikör Anders Lindblad, som för övrigt skrivit att ”konkurrensen nog aldrig varit så hård” som i år.

Nyutnämnda bragdmedaljörer brukar jubla, säga att de inte fattar, tacka bragdjuryn, att det här är det största priset som går att vinna för en idrottsbragd.

Inte Nils van der Poel. Naturligtvis inte. Han nämnde inte orden glad, eller överraskad, eller överväldigad eller att han trodde att någon annan skulle vinna. Jag är inte ens säker på att han visste om att just den här tisdagen i december utses Svenska Dagbladets bragdmedaljörer. Han vet vad han gjort, vet vad det kostat, vet med sig vad värdet är för honom, enbart för honom. Han har aldrig tävlat för att tillfredsställa någon annan, för att hedra Sverige, eller ens för att få applåder och uppmärksamhet. 

Han har gjort det som ett intressant projekt, som ett test på vad han kunde åstadkomma med sin kropp om han följde ett visst mönster, offrade tillräckligt mycket tid och kraft. Han och bara han vet vad de där guldmedaljerna är värda. Han är säkert glad och stolt innerst inne men han tycker sig inte behöva några jurybeslut på vad han är värd. Därför återhållsamheten när resultatet tillkännagavs. Han tycker nog innerst inne att ingen annan än han själv kan värdesätta det han gjort.

Jag skulle inte kalla honom otacksam, han är inte den typen. Men han ser sig inte som en större och bättre idrottsman och människa bara för att någon annan tycker så.

Duplantis ”månfärd”

Jag hyllar förstås utnämningen av Nils van der Poel. Men det fanns en annan utväg som jag också hade applåderat. Kanske till och mer ännu mera.

Det står numera skrivet i prisets statuter att för att få det en andra gång krävs att bragden måste ”stå i särklass.”

Om det är någon gång man skulle kunna hänvisa till den klausulen så är det i år. När Armand Duplantis, med gott om luft mellan sig och ribban, hoppade över 6.21 och vann VM-guldet i stavhopp i Eugene i somras.

Det är ett av de mest magiska ögonblicken i hela den svenska idrottens historia.

Han är enligt mitt förmenande i en sådana särklass att man kan jämföra med om Neil Armstrong skulle ha förbisetts som Årets resenär till förmän för någon annan globetrotter1969, säkert också mycket äventyrlig och enastående.

Duplantis betraktas idag av många som världens bästa idrottsman alla kategorier, han är redan utsedd till Årets manliga friidrottare i världen. Visst, han fick priset, 2020, men om nu begreppet särklass någon gång skall kunna användas så var det i år. Duplantis idrottsliga nivå är obegripligt hög, prestationen så stor att vi bara står där och gapar i förvåning över om det han gör verkligen är möjligt. Ungefär som vi glodde upp mot månen 1969 och försökte intala oss att det faktiskt gick omkring människor där.

Jag tror i alla fall att Nils van der Poel inte hade brytt sig det minsta om Duplantis hade belönats en andra gång. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.