Men - Armand är särklassig

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den på alla sätt charmerande och spännande skridskoåkaren Nils van der Poel får årets Bragdmedalj av Svenska Dagbladet.

Han är i högsta grad en välförtjänt vinnare, en vinnare i längden, en vinnare av folket han möter.

Det är en i allra högsta grad säregen och intressant idrottspersonlighet som satte upp ett mål, nådde det, tackade för uppmärksamheten (som han för övrigt skiter i) och valde en annan bana i livet.

Det är högst ovanligt och respektabelt. Han har större mål i livet vän att kava runt på en isbana, kliva upp på en prispall och sitta i TV-soffor och prata som sin bragd.

Livet större än isovalen

Han verkar mera intresserad av det stora livet, de viktiga frågorna och det är inte svårt att förstå, att han efter sin idrottskarriär är ett förstaval för många som söker inspirerande föreläsare till sina event.

Det han gjort är enastående i en sport där Sverige historiskt haft profiler som Sigge Eriksson, Jonny Nilsson, Tomas Gustafsson och många fler. Att vinna både 5000 och 10 000 meter på ett OS och därtill sätta världsrekord på milen slår an och jag gissar att hans personlighet, hans sätta att tala om sporten som en metafor för någonting större och väsentligare, hans kloka svar på frågor han får, hela den nimbus han skapat runt sig själv också har betydelse när en jury sätter sig för att bedöma årets främsta idrottsprestationer.

Där fanns Jonna Sundlings sprinterguld på skidor i samma OS att ta hänsyn till, Sandra Näslunds i skicross, Sara Hectors i slalom. Olympiska meriter väger i slutändan lite tyngre än alla andra segrar i väl så konkurrensutsatta sporter. Hoppryttaren Henric von Eckerman gjorde allt vad en sådan kan göra i internationell konkurrens men fanns med i det medaljerade bragdlaget ifjol och då fick väl det räcka. Magnus Ericsson seger i Indy 500 fanns också på listan över tänkbara kandidater också han med hästkrafter att lita till för att nå de stora segrarna.

Mot Nils van der Poel räckte de inte till. 

Han vet vad han gjort

Hörde en snabbintervju med honom direkt efter att beslutet annonserats av SvD:s sportkrönikör Anders Lindblad, som för övrigt skrivit att ”konkurrensen nog aldrig varit så hård” som i år.

Nyutnämnda bragdmedaljörer brukar jubla, säga att de inte fattar, tacka bragdjuryn, att det här är det största priset som går att vinna för en idrottsbragd.

Inte Nils van der Poel. Naturligtvis inte. Han nämnde inte orden glad, eller överraskad, eller överväldigad eller att han trodde att någon annan skulle vinna. Jag är inte ens säker på att han visste om att just den här tisdagen i december utses Svenska Dagbladets bragdmedaljörer. Han vet vad han gjort, vet vad det kostat, vet med sig vad värdet är för honom, enbart för honom. Han har aldrig tävlat för att tillfredsställa någon annan, för att hedra Sverige, eller ens för att få applåder och uppmärksamhet. 

Han har gjort det som ett intressant projekt, som ett test på vad han kunde åstadkomma med sin kropp om han följde ett visst mönster, offrade tillräckligt mycket tid och kraft. Han och bara han vet vad de där guldmedaljerna är värda. Han är säkert glad och stolt innerst inne men han tycker sig inte behöva några jurybeslut på vad han är värd. Därför återhållsamheten när resultatet tillkännagavs. Han tycker nog innerst inne att ingen annan än han själv kan värdesätta det han gjort.

Jag skulle inte kalla honom otacksam, han är inte den typen. Men han ser sig inte som en större och bättre idrottsman och människa bara för att någon annan tycker så.

Duplantis ”månfärd”

Jag hyllar förstås utnämningen av Nils van der Poel. Men det fanns en annan utväg som jag också hade applåderat. Kanske till och mer ännu mera.

Det står numera skrivet i prisets statuter att för att få det en andra gång krävs att bragden måste ”stå i särklass.”

Om det är någon gång man skulle kunna hänvisa till den klausulen så är det i år. När Armand Duplantis, med gott om luft mellan sig och ribban, hoppade över 6.21 och vann VM-guldet i stavhopp i Eugene i somras.

Det är ett av de mest magiska ögonblicken i hela den svenska idrottens historia.

Han är enligt mitt förmenande i en sådana särklass att man kan jämföra med om Neil Armstrong skulle ha förbisetts som Årets resenär till förmän för någon annan globetrotter1969, säkert också mycket äventyrlig och enastående.

Duplantis betraktas idag av många som världens bästa idrottsman alla kategorier, han är redan utsedd till Årets manliga friidrottare i världen. Visst, han fick priset, 2020, men om nu begreppet särklass någon gång skall kunna användas så var det i år. Duplantis idrottsliga nivå är obegripligt hög, prestationen så stor att vi bara står där och gapar i förvåning över om det han gör verkligen är möjligt. Ungefär som vi glodde upp mot månen 1969 och försökte intala oss att det faktiskt gick omkring människor där.

Jag tror i alla fall att Nils van der Poel inte hade brytt sig det minsta om Duplantis hade belönats en andra gång. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.