En olycka kommer sällan ensam...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Vi får köpa grisen i säcken och chansa”, sjöng Galenskaparna & After Shave en gång.

Det gjorde delegaterna på Svenska Fotbollförbundets årsmöte under lördagen. Med 143 röster mot 111 valde man den f d statsministern Fredrik Reinfeldt till ordförande.

Det kanske var ett historiskt misstag.

Han bär på särklassiga meriter som fotbollsledare, men fotbolls-Sverige struntade fullständigt i det och Lars-Christer Olsson tvingades accetptera att klubbar och distriktsförbund föredrar Fredrik Reinfeldt.t

Det har varit ett märklig val. Man hade väl trott att en av den svenska folkrörelsens allra starkast bastioner, Svenska Fotbollförbundet, skulle genomföra en öppen och transparent valrörelse.

Valberedningen måste få underkänt för att den inte för allmänheten, särskilt för fotbollsfolket, kunde presentera mera än ett namn. Reinfeldt var deras kandidat men jag vill berömma Lars-Christer Ohlsson för att han inte svek sina tillskyndare utan stod fast vid sin kandidatur in i det sista. De 111 rösterna för en utmanare är närmast sensationellt stora och visar att Reinfeldt kommer att regera med rätt svagt stöd.

Striden fortsätter

Röstfördelningen visar också på en enorm oenighet i svensk fotboll. Det är en komplex rörelse med internationell representation, nationell elitverksamhet och en enorm bredd-och ungdomsrörelse. Strid om makt och resurser.

Valberedningen kunde, när Reinfeldt presenterades som deras huvudkandidat, inte bidra med några uppgifter som klargjorde varför de såg den förre statsministern, alltjämt med ett fullspäckat schema, som den givne kandidaten.

Vilka löften hade han avgivit? Hur mycket tid var han beredd att lägga på fotbollen? Vilka poster kommer han att frånträda för att få tid att lösa en rad knepiga frågor för att skapa fred i fotbollsrörelsen?

Ingenting har vi fått veta. Det är ett kraftigt underbetyg åt valberedningen men det försvagar också, i mina ögon, tron på Reinfeldt som varande den bäste. I fråga om kunskaper när det gäller fotbollen, dess organisation, dess problem, de internationella kontakterna är han chanslös mot den nu förlorande motkandidaten Ohlsson.

Reinfeldt har förklarat - som ett skäl till varför han inte velat ge någon programförklaring, inte velat berätta hur han tänker ta sig an fotbollens problem - att skälet till att han vägrat ställa upp på intervjuer eller förfrågningar är att ”det är så det går till i folkrörelserna.”

Ett ovisst kort

Jag tror att Fredrik Reinfeldt vet rätt lite om hur det fungerar i folkrörelserna. Han har inte varit på deras sida direkt. Han representerar - om man nu talar i politiska termer - ett parti som aldrig haft ett vettigt idrottspolitiskt program, en ideologi som egentligen är emot subventioner och idrott åt alla.  Reinfeldt har visserligen sagt att han är för den s k 51-procentregeln som omöjliggör för diktatoriska stater i mellanöstern att köpa svenska klubbar men han sätter sig på tronen i Fotbollförbundets lokaler som ett ovisst kort.

Det har varit nonchalant och har inte visat  på någon större respekt för de röstande eller inför folbollsfolket i allmänhet att han tigit som muren inför valet medan Ohlsson frispråkigt valt att deklarera vad han vill och preciserat problembilden. Han har heller inte dragit sig för att kritisera Reinfeldt för hans val att tiga. Därför fanns det inte två likvärdiga kandidater att välja på och det är ju inte ovanligt att man i de här sammanhangen då gör som valberedningen vill.

Två tunga förluster

När Reinfeldt vägrat borde det varit valberedningens plikt att sätta press på honom och avkrävt honom svar på ett otal frågor för att bilda sig en uppfattning om ifall han verkligen är rätt man. Nu föll man för namnet och naturligtvis är det för Reinfeldt en fin fjäder i hatten i många sammanhang att kunna öka ut sitt cv med den tyngsta posten i den överlägset största och mäktigaste idrotten i Sverige. Fotboll är makt i nästan alla sammanhang.

Efter den framgångsrika arbetsmyran Lars-Åke Lagrell fick SvFF den anonyme Karl-Erik Nilsson som hade svårt att ta ställning till en så enkel fråga som att bestämma sig för om han skulle gilla Fifa-bossen Gianni Infantino eller inte. Reinfelt har hittills vägrat ta ställning också i den frågan. 

Nu skall han ha sin chans. Så fungerar också demokratin.

Men av vad som hittills framkommit och med tanke på vilka arbetsuppgifter som väntar hade Svenska Fotbollförbundet behövt en ordförande på heltid. Det får man inte.

Därför tycker jag valet av Reinfeldt var ett misstag.

Men en olycka kommer sällan ensam. 0-3 i fredags, 111-143 idag. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.