Är fotbollens framtid hotad?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 

Fotbollsmonopolet är brutet.

En stor förlust för de övergripande organisationer som gäller oss - Uefa och Fifa.

Det är EU-domstolen som har bestämt, för EU styr ju och ställer också över det som man tycker att de kan strunta i att lägga vantarna på.

Det skall vara fri konkurrens också på fotbollens område

Fotboll, stjärnglans och - pengar. därför blir sporten så utsatt, riskerna tilltar och i synnerhet pengarna...

Skall vi vara rädda för vad som händer om de stora, rika klubbarna nu tar kommandot, bildar egna ligor och gör som de vill utan övergripande regelverk. Man kan ju tycka att institutioner som i varje fall försöker vara demokratiska, som ägs av de nationella förbunden, ändå garanterar någon form av skydd för att hela sportens näringskedjan skall kunna vinna på att fotbollens stora ligor, Champions League, Europa League, Conference League, ändå delar med sig också till de mindre bemedlade.

Johansson vägrade förhandla

Hotet från storklubbarna är inte nytt. När Lennart Johansson, den svenska Uefa-presidenten, var med och skapade Champions League (en bättre variant av den tidigare Europacupen) 1992 var det för att göra turneringen mera attraktiv och inkomstbringande. Den blev en dundersuccé med stort TV- och sponsorsintresse - men också för att det mullrades i leden, att sonderingar gjordes från de stora klubbarna som ville bilda eget, starta en egen liga utan ned- och uppflyttning. 

Det var inte bara odemokratiskt utan skulle också ge till resultat att de mindre lagen från de svagare fotbollsnationerna skulle drabbas och de rika klubbarna bli ännu rikare. Johansson vägrade förhandla med det som då hette G14 och klubbarna gav till slut upp försöken. Flera klubbarna drog öronen åt sig och allt rann ut i sanden. 

Men de stora organisationerna Uefa och Fifa andades ut för tidigt och nu är de fråntagna det exklusiva privilegiet att styra över den internationella klubbfotbollen. Och med tanke på hur ägarförhållandena ser ut i de flesta av de europeiska storklubbarna kan man befara att projektet kommer att bli av. De är säkert en bra bit dit.

Planerna är redan skissade på en turnering med tre divisioner, Star League (16 klubbar i två grupper), Gold League (16 klubbar i två grupper) och Blue League (32 klubbar i fyra grupper). Även damerna får två divisioner om totalt 32 klubbar. Nu talar man inte längre om stängda ligor utan om upp-och nerflyttning och mera pengar förstås. Vi får väl se.

Nya ägare största hotet

A22 heter den nya organisationen och den kan nu jobba vidare i vissheten om att varken Uefa eller Fifa kan hota med repressalier eller lägga hinder i vägen. Det blir till slut klubbarna och fansen som avgör om allt kan bli verklighet, om hela den europeiska fotbollskartan skall ritas om. Det behöver inte bli dåligt men det finns en stor risk i de länderna där toppklubbarna ägs av oligarker, oljeländer och amerikanska miljardärer. Medlemsmakten är sedan länge bruten. Om ägarna är intresserade kan de nu göra vad de vill med fotbollen utan att fråga Uefa eller Fifa om lov. 

Där ligger det största hotet. Om giriga ägare bara ser kortsiktigt kan förändringen gå ut över klubbarna längre ner i näringskedjan, då ser de bara till sitt eget utan att tänka på - det som bl a var Lennart Johansson käpphäst - att det är viktigt att också klubbarna i de svagare fotbollsländerna får vara med och dela på kakan eftersom det är från deras klubbar, från de nedre hyllorna på spelarmarknaden, som de gör sina köp till bra priser. 

Om de stora fotbollsorganisationerna hade varit förutseende kunde de kanske organiserat sig annorlunda för att står emot påtryckningarna men nu har de ingen makt att göra något. Om inte de nationella fotbollförbunden eller klubbarna och, i förekommande, fall medlemmarna säger ifrån. Klubbarna främst. Nationsförbundens makt försvagas ju också av att EU-domstolen i Luxemburg nu spräckt fotbollsmonopolet.

Allsvenskan ligger i lä

Oron sprider sig nu i Fotbolls-Europa men jag tycker det är lite för tidigt att helt såga projektet. Det finns brister i det nya systemet - inte minst på damsidan - där alltför dåliga lag får möta alldeles för bra 

Riskerna är stora att Champions Leagues gruppspel avgörs för tidigt, att för många matcher blir ointressanta, att TV-bolagens intresse svalnar, att publiken sviker. Turneringarna behöver vässas. 

Det nya behöver inte bli dåligt. Domedagsbasunerna kan nog sätta sordinerna på ett tag till. 

Vad händer med de nationella ligorna, vad händer med Allsvenskan? Ja, vad jag begriper kan vem som helst starta en konkurrerande liga också i Sverige, om Elon Musk för för sig kan han naturligtvis köpa hela Allsvenskan om han vill, det Svenska Fotbollförbundet kan ingenting göra. 

Men det finns förstås en svensk hake som gör det svårt; klokt nog har idrottsledarna slagit vakt om den s k 51-procentregeln, den som omöjliggör att kineser, ryska oligarker, shejker eller amerikanska multimiljardärer tar över ägandet i klubbarna. För i allt det nya är det  klubbarna själva och deras medlemmar som bestämmer. Särskilt då i länder som Sverige där medlemsmakten hittills är säkrad. 

När de nya vindarna  blåser, både de nya ägandeformerna och rebellerna som vill starta eget, sitter i alla fall den gamla fina Allsvenskan i lä och kan fira sitt 100-årsjubileum i lugn och ro nästa år.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.