"Tennisen har tappat resurserna"
Tyvärr känns inte svensk tennis som hetast för tillfället. Jag villl ge min reflektion om varför jag tror det är som det är. Ett stort skäl är att förr fanns tennistränarna på banan medan tillvaron numera består av mer och mer byråkratiskt jobb.
Lever kvar i det gamla
De flesta klubbarna kämpar med näbbar och klor för att försöka få både verksamheten och ekonomin att gå runt. Det finns helt enkelt inget utrymme för att ha dubbla tjänster i klubbarna och det går ut över träningarna.
Ett stort problem i Sverige är att många människor lever kvar i tron att tennisspelare är den glassiga sporten där spelarna tjänar fantasisummor och att tennistränare är ett välbetalt yrke.
Sanningen är den precis som i alla andra sporter att bara de absolut bästa spelarna tjänar mycket, ja, egentligen alldeles för mycket.
Hockeyspelaren skulle säga nej
För att ta en jämförelse - om Sveriges 100:e bästa hockeyspelare skulle bli erbjuden att tjäna lika mycket som Sverige nästbäste spelare (Mikael Ryderstedt) så tror jag inte ens han skulle tänka sig att snöra på sig skridskorna.
Det är klart att pengarna påverkar ungdomarna, de som skulle kunna välja tennis. Det du ser i TV, det glamorösa livet i Swedish Open i Båstad, tennisspelarnas matchklädsel mm gör att många glömmer tennisens, i mina ögon, rätta och egentliga sida.
Det finns en vardag bland föreningarna som är fjärran från stjärntennisen och det här är ett dilemma när klubbar ska prata med sina kommuner för att äska pengar till verksamheten. Många politiker ser just denna bild av pengar när de tänker på tennis och glömmer då de elementära bitarna med sporten.
Klara fördelar med tennis
De flesta klubbarna jobbar stenhårt, men detta framkommer aldrig eller väldigt sällan i media.
I själva verket finns många fördelar och positiva faktorer. Här är några exempel:
- Tennis är en av världens mest globala sporter och därför fantastisk för integrationen.
- Tennis är en sport du kan hålla på med hela livet och könsfördelningen samt åldersfördelningen är relativt jämn kontra andra sporter.
- Tennis kräver en grym fysik och det är något som sällan framkommer.
- Tennis har ett eget förbund som tillsammans med klubbarna anstränger sig för att hålla en låg medlemsavgift för att så många som möjligt ska få chansen till att spela.
Kommunernas beslutsunderlag
Om man skulle slå ut en kommuns utgifter för en spelare i respektive sport tror jag att man skulle bli oerhört förvånad. Då tänker jag på konstgräsplaner, arenor, hockeyhallar, tennishallar, driftkostnader, huliganism mm.
Det skulle naturligtvis krävas ett oerhört jobb att göra dessa efterforskningar, men det skulle vara en väldig hjälp för kommunerna inför beslut om hur mycket pengar som ska läggas på respektive sport.
Tidigare fanns det färre spelare runt om i världen, men det var ändå en väldigt stor sport. Det finns säkert tio olika skäl till förändringarna, men jag tycker att det är dags att sluta med att jämföra standarden med åren när det var som bäst.
Med bara måttliga önskemål...
Det är bättre att fråga oss själva hur vi kan vi kan få fram nya världsstjärnor. Säg att det vore ett måttligt önskemål att ha två spelare på topp 100 och ytterligare två spelare bland topp 200.
Men då krävs det lite mer resurser. Exempelvis ett bättre samarbete idrotter emellan, men framför ett större samarbete över klubbgränserna, samt fortsatt hårt jobb som redan gäller bland många föreningar i tennis Sverige.
Slutligen, det är intressant att se skiften på styrka och framgång inom och mellan idrotter. I orienterarens och basketspelarens värld ser den kanske annorlunda ut. Men visst skulle det vara spännande att se konkurrensanalyser sporter emellan.
Mest lästa just nu
Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.
AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.
Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.
Djurgårdens ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar
Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,
formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen upp med bilder från Indy 500.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Greger (inte verifierad)
fre, 2012-02-10 10:20
1. Så sant som det är sagt !
Så sant som det är sagt !