Regeringen vågar inte ta beslut

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Räkna med att du kan stöta ihop med den här killen med rånarluva om du går på fotboll i år. För frågan om att införa maskeringsförbud vågar regeringen fortfarande inte fatta beslut om.
Polis och supportergrupp i bråk. Tyvärr lär vi väl inte undgå sådana scener i år heller. Foto: TT

 

Vid en demonstration gäller maskeringsförbud, men vid idrott går det bra att inte visa vem man är. Ja i alla fall är det ingen från ordningsmakten som med lagliga medel kan göra något åt det.

Regeringen drar ut på beslutet

Personer som maskerar sig när de har för avsikt att begå brott, tända bengaliska eldar eller allmänt vara störiga och skrämma andra kan fortfarande dra på sig en rånarluva och döja sitt ansikte.

Här kommer inte regeringen till handling trots att huliganutredarens Björn Erikssons konkreta förslag för nästan exakt på dagen ett år sedan.

Regeringen och riksdagen har nu röstat igenom det nya, något vassare, förslaget om huliganernas tillträde till idrottsarenorna. Istället för att följa Björn Erikssons förslag från Huliganutredningen har man nu gått ett litet steg längre. Huliganerna kan numera bli avstängda i tre år och inte bara i ett. Men någon anmälningsplikt blir det inte tal om, inte nu i alla fall.

Stöder Björn Erikssons linje

Om socialdemokraterna får makten efter valet i september, kommer de att ta upp frågan igen och då föreslå modellen enligt Björn Eriksson, en modell som redan England infört. Nämligen att på matchdag ska de huliganer som inte får gå på matcherna, också ska anmäla sig på polisstationen i sitt område, så att de inte smiter in på arenan ändå.

Det var ett förslag som inte alliansen ville eller vågade stå bakom, men som socialdemokraterna stödjer.

Förvånande är kanske att socialdemokraternas tilltänkta kamrater i den nya regeringen, inte ville ha någon förstärkning av tillträdesförbundet över huvudtaget. De tyckte att det räckte med det år som regeringen beslutat om tidigare. ”Det finns inga bevis på att ett förlängt tillträdesbevis ger resultat” säger exempelvis mps talesperson i den här frågan, Maria Ferm.

Men det är ju valår...

Om det nya beslutet kan man tycka två saker; 

1) Att det är bra att regeringen vågar vara något strängare i sitt nya förslag. 

2) Varför inte helt enkelt göra som Björn Eriksson föreslår? Det hade varit så mycket enklare för alla, inte minst för de klubbar som dras med detta gäng av människor som sabbar för alla.

Men det är valår i år och då gäller det att göra så lite som möjligt, alltså så lite som möjligt som kan störa eventuella väljare men ändå något litet så man tilltalar eventuella väljare. Huja. 

Med supportrar och utan huliganer

För alla oss supportrar som gillar att gå på matcher live, vore det i alla fall mycket bra om man visste att man: 

1) Inte behöver vara orolig för bråk när man ska gå på fotboll 

2) att supportrarna fortfarande har stor plats på läktarna och kan heja fram lagen de håller på.

En match utan supporters är värdelös, men en match med huliganer på läktaren är värre.

Cecilia Giertta

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.