MFF borde ha spjärnat emot

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hemvisten heter Swedbank Stadion. Och läser man vad som här och där skrivs om Malmö FF just nu så är det enbart affärer det talas om. Allt är pengar.
Trion som styr över affärerna i Malmö FF, inköp såväl som försäljningar. Fr v Pär Ågren tränaren Åge Hareide och sportchefen Daniel Andersson. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

 

Attraktiva varor, exporten går bra, stabilt ekonomiskt läge. Importer med förväntningar på sig.

Men låt oss se det sportsligt; jag hade trott att MFF efter det senaste årets framsteg för både klubbledning, tränare och spelare skulle ta ett par viktiga kliv upp på Europastegen. Visa vägen för de andra.

Allt i klubben andades hög europeisk klass.

Tveksamt om det håller i sig.

Borde spjärna emot

Stark ekonomi betyder att man kan handla lite vidlyftigare men också - hålla emot, behålla det man har.

Konsten är att kontraktsbinda spelare i ett trupp så att man har en spridning i längd och tid. Självklart vill klubbar sälja innan spelaren glider in i den kontraktslösa Bosmanfasen och inte inbringar några pengar.

Men eftersom detta domslut en gång gjorde spelarens marknad så lönsam borde klubbarna å sin sida strida med det man har.

Han skulle ha stannat

Jag förstår de flesta av MFF:s försäljningar i år; Simon Thern, Magnus Eriksson, Magnus Halsti, Emil Forsberg.

Isaak Kiese Thelin däremot borde man behållit. Nu när man inte var i akut behov av pengar.

Om en svensk klubb skall klättra i Europa, stabilisera sig på en nivå som motsvarar mittenlagen i ett antal europeiska ligor (portugisiska, holländska, franska, italienska, faktiskt), så måste man få en viss kontinuitet, hålla fast längre i en bra årgång och inte släppa iväg spelare som inte ens fullgjort hälften av kontraktstiden. En klubb med MFF:s muskler har den förmågan just nu.

Avtal med osynligt bläck

Det finns en gammal oskriven lag i Malmö FF att man aldrig stoppar en spelare som vill pröva lyckan utomlands. Men, Herregud, den "skrevs" med osynligt bläck på Eric Perssons tid, när spelarna var amatörer och hade andra jobb vid sidan av fotbollen. 

Idag, när banken är arenan, spelarna yrkesmän och klubben ett affärsdrivande företag håller inte gammal amatörhumanism längre.

Isaak Kiese Thelin har haft en rekordsnabb karriär från IFK Norrköpings bänk till A-landslaget. Han växte fint in i MFF och var en stark pjäs under succéhösten 2014. Men han är långt ifrån färdig. Lite kantig och slängig alltjämt men med en enorm potential. Han hade mått bra av ett år i Sveriges bästa klubb, MFF hade behövt det. 

Måste ha modet att säga nej

Om svenska klubbar steg för steg skall ta sig uppåt i hierarkin måste de visa tuffare tag utåt, ha modet att stå emot och att göra klart för spelare att försäljning inte blir aktuellt förrän efter minst halva kontraktstiden avverkats. 

Visst 35 miljoner är mycket pengar men Malmö FF är i den unika situationen, att man med Champions League-pengarna i ryggen har kraft att tacka nej till friarna. Med ett år till i Sverige, flera mål och ytterligare landskamper hade Thelins värde ökat, han kunde gått för 50 miljoner om ett år. Till en betydligt bättre klubb.

Men min poäng är; klubbarna måste knyta ihop sina trupper så att man räddar en viss kontinuitet och får ut mera av de tunga pjäserna innan de oundvikligen tar klivet vidare.

Säljs billigt till dåliga klubbar

Annars blir allt det som att MFF gav löften i fjol som nu bara blir en tom förhoppning som vi redan kan avskriva som orealistiska. Svensk klubbfotboll kommer att stå där och stampa på samma fläck.

Det säljs spelare alltför billigt till alltför dåliga klubbar.

Jag sitter och ser matcher från italienska och franska ligan ibland, för att få en skymt av min specielle favorit Niklas Hult i Nice eller Albin Ekdal i Cagliari och kan bara konstatera; på den nivån borde MFF i fjolårstappning kunna konkurrera.

Och Malmö bör visa vägen. Med lite högre svansföring, lite proffsigare image och lite tuffare tag - mot både spelare och uppvaktande klubbar.

De sportsliga ambitionerna måste vara minst i paritet med de ekonomiska.

Åke Stolt

andreastVågar jag? (inte verifierad)

ons, 2015-01-28 18:35

1. spelare vill alltid lämna

spelare vill alltid lämna allsvenskan och för större pengar.det kvittar nästan hur mycket pengar vi har.

Mats Matsson (inte verifierad)

fre, 2015-01-30 17:01

2. Jag håller delvis med dig

Jag håller delvis med dig Åke.....men det är inte lätt att stoppa en spelare som vill gå....och har en agent som drar....allt är pengar... Isaac K-T deklarerade klart att han ville lämna....förmodligen nu ekonomiskt oberoende....och att ha kvar en spelare som är missnöjd skapar ingen harmoni.....så vad göra....

Emil (inte verifierad)

tis, 2015-02-03 11:42

3. Inget konstigt

Självklart ska Malmö sälja Kiese för 35 miljoner. Bordeaux är ett mycket fint lag att utvecklas i och den chansen kanske aldrig kommer igen. Ärligt talat, han har gjort ca 7 mål (?) i Allsvenskan och kan säljas för den summan. Jag tror tvärtom att han hade fått ett sämre år under 2015 och istället förlorat värde. Det blev helt enkelt en bra vinstaffär för Malmö FF som tjänade 34,8 miljoner på en säsong och en spelare.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.