Björn Eriksson är den han är, och tur är det...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Svensk idrott hade tur. Mona Sahlin blev engagerad i ett annat viktigt uppdrag och valde att kliva av Riksidrottsstyrelsen och därmed, som det påstås, den självklara nomineringen till ordförandeposten för svensk idrott.
Björn Eriksson pratar med gester och som här visar med hela armen att han vill uträtta något. g. Foto: Henrik Montgomery, TT

 

Sahlin är ännu ett starkt kort i många sammanhang, en engagerad och lidelsefull politiker, hon är inte i den fasen i livet att hon kan ägna idrotten merparten av sin tid. Klokt av henne att kliva av.

Dessutom - och det viktigaste; svensk idrott skall inte ledas av en person som är så otvetydigt politiskt impregnerad  av en enda färg. 

Oändligt bekrätelsebehov, men...

Nu blir det säkert Björn Eriksson.

Det är bra. 

Kritiker hävdar, att han alltid letar efter uppdrag där han kan höras och synas, att han har ett oändligt bekräftelsebehov och är nästan satyriasiskt mediakåt.

Man kan också kalla det fåfänga - och det är inte alltid en nackdel. När den är utan prål.

Viljan att visa vad man har, vad man kan, vad man står för driver också ambitionen och viljan att uträtta något. Den som öppet vill visa upp att han är bra åstadkommer ofta något betydelsefullt.

Så upplever jag Björn Eriksson, därför blir han en utmärkt frontfigur för svensk idrott.

Än sen då

Hur han var som polischef vet jag inte, mera än att det sades, att han gillade att gå omkring i polisuniform fastän han inte var yrkesmässigt kvalificerad för den.

Han tyckte väl han var snygg i den, OK för mig.

Det bästa med Björn Eriksson? Jag tror att han har den tid som krävs och är beredd att lägga den på det här toppjobbet. Det går inte att leda svensk idrott med vänster hand för någon som är  mitt uppe i en annan och (ekonomiskt?) viktigare karriär.

Han har varit idrottsledare i stort och smått. Han gjorde den stora huliganutredningen. Den imponerade på mig. Hade den följts till punkt och pricka och utan onödiga longörer hade mycket varit vunnet. Han vågade i klartext säga det som så många svenska klubbledare duckar för.

Mycket populär

Björn Eriksson har via polisen, tullverket och landshövdingeämbete mm jobbat sig till en aktad position i Sverige. Han har betydande kontakter. Hans förmåga att både slinka in i maktsfären och umgås med folket skall inte underskattas.

Som landshövding i mitt gamla hemlän, Östergötland, hade han nog fått livstidsanställning om reglerna så medgett. Han ryckte ut och klippte blågula band om det så bara var en nyrestaurerad korvkiosk som skulle invigas. Folket gillade honom helt enkelt.

Jag uppskattar hans raka stil. Han hörs och syns och han är inte rädd för faen själv.

Behövs en stark röst

Svensk idrott behöver en starkare röst. Det är svåra tider, klasskillnaderna ökar, idrotten har för vissa blivit en lyx som de ofta måste säga nej till.

En av Erikssons viktigaste uppgifter - för det är klart att han blir vald, inte ens den outtröttlige ständige förloraren Lars Liljegren kan väl se något meningsfullt med att utmana - är att se till att återupprätta den svenska modellen, att idrott inte blir en klassfråga, att idrotten åt alla inte bara är en social hälsofråga utan, faktiskt, också är det bästa sättet att vaska fram talanger. Idrott åt alla måste för alltid betyda att de allra bästa får optimala möjligheter att växa men att resten får alla chanser att hitta sin plats i idrotten.

Med Björn Eriksson kommer svensk idrott få en bas som vågar höras och synas och ta matchen med  tungviktare, en stark röst i en debatt om hur framtids-Sverige skall formas och där idrotten måste skaffa sig en starkare position än hittills.

Åke Stolt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.