Ett bättre Malmö FF? Njaa!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Malmö FF regerar. Inte bara genom att vara den ekonomiskt överlägset starkaste fotbollsklubben i Sverige. "Alla" tror att Malmö FF skall göra om bravaden från fjol, både internationellt och inomskärs.
Åge Hareide minns hur MFF tappade fem landslagsmässiga spelare och hur MFF ändå gjorde succé. I år är förutsättningarna avsevärt bättre. MFF har kunnat värva och förstärka som egentligen ingen annan allsvensk klubbar har gjort tidigare. Foto: Andreas Hillergren, TT

 

Det tror jag varken klubbledningen eller den norske tränaren Age Hareide eller ens spelarna har någonting emot.

Det är som någonting ympas in i folk som flyttar ner till Malmö, att de tror sig om att klara precis det som folk förväntar sig av dem. Och lite till. Folk växer i den bördiga skånemyllan.

MFF vinner Allsvenskan och tar sig in i Champions League igen.

Så lyder beställningen och det tycks också vara vad de flesta s k fotbollsexperter i övriga Sverige tror. I varje fall går de allsvenska tipsen solklart i den riktningen.

Visst, men...

Det kan säkert bli så. 

MFF har en trupp som sannolikt är Allsvenskans starkaste med kvalitetssäkrad täckning på i stort sett varje plats i laget.

Klubben har kunnat ge sportchefen Daniel Andersson ekonomiskt svängrum att handla och den en gång så kloke och lojale lagspelare Daniel har visat samma styrka när han tagit på sig chefskostymen.

Norske Magnus Wolff Eikrem kan bli en sensation med sin spetskvalitet som "servare" vid hörnor och frisparkar och sitt goda spelsinne i övrigt. Peruanen Yostiman Yotun kommer tillsammans med Anton Tinnerholm att bilda Allsvenskans mest intressanta (och offensiva) backpar. Oskar Lewicki representerar det rent bibliska, "Den förlorade sonens återkomst", och Rasmus Bengtsson tar upp kampen med två landslagsspelare om en plats i mittförsvaret.

Skilda vilkor

Tongångarna man hört från Malmöhåll under våren och nu dagarna före den allsvenska premiären, vittnar om att ledningen tycker sig ha en ännu starkare trupp i år. Jag är inte lika säker på det. Vill se bevis först och påminna om några saker:

MFF förlorade inför säsongen 2015 fem spelare av landslagsklass.

OK, Simon Thern hann aldrig riktigt kommit tillbaka efter skadan men efter en träningsvinter och en matchvår tror jag han hade tagit det där klivet som alla vet att han har kapacitet för.

Magnus Eriksson visade sin internationella klass och sitt ansvar för laget i Champions League, Emil Forsbergs säregna förmåga att blanda extravaganta solonummer med hårt arbete och många målskott är inte ersatt och Isaac Kiese Thelin representerar en spelartyp som tillåter variationer, förenkling, nödlösningar i "tjuvlägen" men är samtidigt en outtröttlig murbräcka i nittio minuter. Just den typen finns heller inte ersatt. Lägg därtill Magnus Halsti, en av lagets nyttigaste spelare de senaste åren oavsett han spelat defensiv mittfältare eller dominerat som inropande innerback.

Det fanns stora spetskvaliteter och variationer i fjolårets trupp som kanske inte nås i år.

I varje fall är det en öppen fråga.

Spänd förväntan

Jag gillar fotbollsallsvenskan. Jag vill ha den precis som den är nu. Den är populär, ett oerhört starkt varumärke, den håller ingen dålig klass även om den inte rankas så högt beroende på otillräckliga framgångar i internationellt cupspel. Den tekniska kvaliteten har aldrig varit högre, publikt står den sig gott. Det är inte rättvist att jämföra t ex MFF med lagen man mötte i Champions. Men väl med medelvärdet i de stora ligorna i Europa. 

13.369 lyder det allsvenska publikrekordsnittet på, noterat 1959, året efter ett succéartat fotbolls-VM i Sverige med finalspel för vårt eget landslaget mot Brasilien.

Det kanske inte slås i år heller, troligen inte, men årskortsförsäljningen visar rekordsiffror och inte minst Hammarby får kassörerna att joddla.

Frågor söker svar

Och vem utmanar Malmö? IFK Göteborg förstås som fick behålla Lasse Wibe. AIK givetvis men jag varnar lite för Örebro SK; ett starkt och välorganiserat lag som för länge sedan tvättat bort alla föreställningar om tråkfotboll. ÖSK spelar en modern och charmig fotboll i hög fart.

Henke i HIF, succé eller fiasko?

Vart tar publiken (och Nanne) Hammarby?

När skall Djurgården…?

Anders Svensson som innerback i Elfsborg; intressant!

Det blir nog trångt i mitten.

Bara en sak är klar; Åtvidaberg åker inte ur i år heller.

---

Om Hamrén bara sagt...

PS. Är det bara kungen och Erik Hamrén som inte får uttala sig i politiska frågor? Tänk så underbart befriande det hade varit om han vid första frågan inför landskampen mot Iran bara svarat: "Det är fullständigt åt helvete att kvinnor inte får gå på fotboll, vad är det männen i de här länderna är rädda för?"

Hade han fått sparken då eftersom det tydligen är Nilsson och co. som har ensamrätt på politiska åsikter?

Icke!

Däremot respekt!

Åke Stolt

Fakta

Allsvensk premiär

Lördag:

Hammarby-Häcken             

Kalmar FF-Helsingborg        

Söndag:

IFK Göteborg-Åtvidaberg         

Falkenberg-Gefle              

Djurgården-Elfsborg           

IFK Norrköping-Örebro             

Måndag

AIK-Halmstad           

Sundsvall-Malmö FF 

Sven Svensson, Halmstad (inte verifierad)

tors, 2015-04-02 13:10

1. Tack Åke

Tack Åke för ännu en läsvärd krönika. Särskilt slutklämmen, mitt i prick!
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.