"Jag trodde inte mina ögon"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det har kanske med den onda tiden att göra, med rapporterna om människors lidande, fullkomligt galna terrorister, miljardärer som flyr från skatter; den där känslan, ja rent av behovet av, att bli förflyttad bort från verkligheten.
Spelarna som charmade hela fotbolls-Sverige. Östersunds Saman Ghoddos (tv) hoppar högst efter att ha kvitterat till 1-1 i premiärmatchen i fotbollsallsvenskan mot Hammarby IF inför en fullsatt Tele2 Arena i Stockholm. Foto: Jessica Gow, TT

 

Att bara få njuta av en balett som Svansjön eller, som jag gjorde i fredags, se den ljuvliga musikalen Billy Elliot (med musik av Elton John) på Operan i Malmö, där den unge Billy, som tvingas till boxningslokalen av sin elake farsa smiter iväg till danslokalen istället och där gör oss tårögda med sin vilja, sitt mod, sin konst. 

Ungefär så kände jag när jag satt framför TV:n i måndagskväll och inte trodde mina ögon.

Som Barcelona...

Östersund spelade fotboll ungefär som Billy dansade, som Jan Johansson spelade svensk folkmusik, som Bodil Malmsten när hon skrev, som Rudolf Nurejev när han dansade, som, ja som Barcelona spelar fotboll.

Jag har följt svensk och internationell fotboll på nära håll sedan slutet av 60-talet. Jag har aldrig, ALDRIG, sett en allsvensk debutant skapa koreografisk skönhet med närmast geometrisk kreativitet så som Östersund spelade mot Hammarby i den första halvleken på Tele2 Arena.

Det finns en våghalsighet inbyggd i den där ambitionen att vårda bollen lika ömt som ett dyrbart Farbergé-ägg, det kommer att straffa sig förr eller senare, men det spelar ingen roll; om det så bara blir den där halvleken, så blir det ändå en fotbollens lilla, underbara dansuppvisning som jag aldrig kommer att glömma.

Med kvickhet, med precision, med smidiga, offensiva spelare, med fotbollens enkla (men därmed svåra) konst att med hjälp av trianglar bygga det höga huset. Det kommer alltid att finnas de som vill och kan riva sönder det vackra - sådan är världen en gång skapad - men konstens själar dör aldrig.

Ett svenskt lag!

Det var så vackert att det nästan var omöjligt att ta in, att det var ett svenskt lag jag satt och såg. Var det redan tisdag, var det Champions League? Nej, det var en allsvensk debutant från skidmetropolen Östersund, det var Frösöblomster och Wilhelm Peterson--Berger och det riktigt doftade gräs fast det var konstgjort.

Kom inte och säg att det spelas torftig fotboll i Allsvenskan om en allsvensk nykomling - så modigt och fräckt - vågar spela en så tekniskt högkvalificerad fotboll på bortaplan i sin allra första match.

Det har funnits klubbar som tagit allsvenskt guld sitt första år. Öster har gjort det, IFK Göteborg också. 1968 gjorde Öster sällskap av Åtvidaberg upp till högsta divisionen och de blev båda hyllade för en underhållande fotboll som också hade kvalitet nog att räcka till guld.

Men det här var på en gång en fotbollskonst av internationell klass.

Överlägsen stilpoäng

Om det varit konståkningsbedömning också på fotboll hade segern förstås skyhögt gått till Östersund.

Men fotboll är ett skoningslöst, matematiskt spel, den inrymmer både världens onda och världens goda och det är klart att det finns allsvenska "odjur" som kommer att ta död på skönheten. Alla musikaler skall väl inte sluta lyckligt.

Den här säregna klubben spelar teater, dansar, underhåller och ägnar sig åt samhälleligt engagemang också utanför fotbollsplanen och här fortsatte de att ge oss luttrade, rädda och bekymrade världsmedborgare i en ond tid någonting skönt och vackert att försvinna in i.

Men försvarsspelet...

Det kan finnas anledning att oro sig för den taktiska organisationen i Östersunds försvarsspel, det såg lite stelt och valpigt och ostrukturerat ut och målvakten och backarna tycktes inte hela tiden synkroniserade. 

Men om den här halvleken bara blir som en kort, fin dikt i hela det stora utbudet av litteratur så kan det vara bra med det.

Så här kan fotboll spelas, så här ljuvligt upprymd kan en gammal fotbollskrönikör bli, och presenterad så här är det ingen diskussion om vilken som är den största, mest komplexa och mest berörande av alla världens idrotter. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen