Fifa äventyrar demokratin i Rysslands namn

Här framgår nämligen tydligt att Fifa gått med på att alla journalister som ska bevaka Confederations Cup i sommar i Ryssland ska skriva på ett avtal där man förbinder sig att inte göra något annat än att titta på fotbollsmatcherna och intervjua spelarna. Ett avtal som naturligtvis är helt regelvidrigt.
Putin dikterat kraven
Det uppges i den tyska tidningen Bild att det är Ryssland och Putin själva som dikterat kraven som Fifa nu uppges ha accepterat. Ryssland, som trots mycket hård kritik från alla i den demokratiska världen, står värd för stora fotbolls-VM nästa år, arrangerar då också traditionellt mini-VM året innan, redan nu i juni. De flest länder som kvalificerat sig till VM deltar också i detta mini-VM, trots att det förstås inte har samma höga status, och trots att matcherna i många fall mer liknar träningsmatcher än riktiga tävlingsmatcher. Hur som helst, många nationer kommer dit, inte minst Tyskland som nästa år ska försvara sin VM-titel. Tyska journalister kan självfallet inte acceptera sådana skrivningar i avtalen som nu läckt, liksom inga andra journalister heller från den demokratiska världen.
Ingen fullständig bild
Skulle man acceptera att skriva på ett sådant avtal skulle all journalistik inriktad på att beskriva det riktiga Ryssland, det tudelade samhället som råder där mellan människor som har allt i överflöd och människor som inget har, att beskriva samhället som sägs vara kommunistiskt men där några få privata bolag och personer äger det mesta, och där yttrandefrihet alltför ofta betyder fängelse, förbjudas. Istället skulle alla journalister bara vara tillåtna att vistas vid fotbollsarenorna och vid spelargångarna, för att inte bryta mot avtalet. Att Ryssland försöker sig på att tysta och kväsa journalister och yttrandefrihet är en av anledningarna till att landet blivit häftigt ifrågasatt som arrangörsland, men där Fifa, trots mycket hård kritik, ändå valde att behålla landet som arrangör för VM 2018, är inte förvånande. Det är snarare bara vad man kan förvänta sig.
Beklämmande val
Men problemet är Fifa, som borde lärt sig lite efter de senaste årens våldsamma turbulens när det gäller allt från val av arrangörsländer till ledare inom organisationen och inte minst den mycket utbredda korruptionen. Att Fifa i det läget väljer att vandra vidare på denna smutsiga väg är beklämmande. Nu är inte sista ordet sagt i frågan, det uppges att det ska vara ett möte den 9 maj då pressackrediteringar och annat ska diskuteras. Då kommer Tyskland kräva förändringar. Jag hoppas att alla andra länder med demokratiska styrsätt gör detsamma. Allt annat än att det inte blir ett avtal där den fria journalistiken kränks, vore förödande.
Hoppas på Karl-Erik
Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har ju blivit invald i Uefas exekutiva kommitté. Jag hoppas Karl-Erik kan bli samma starka och tydliga förgrundsfigur som Lennart Johansson var en gång i tiden, även om han verkade i Fifa. Det betyder att man står upp för svenska grundvärderingar som yttrandefrihet, demokrati, fri press. Och man gör det högljutt och tydligt, och man blir också i vissa sammanhang obekväm, men man står ändå fast vid sina åsikter. En sån röst i fotbollsvärlden längtar jag efter.
Mest lästa just nu
Svenska techbolaget Sweetspot har under måndagen lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket gällande Svenska Golfförbundets IT-system GIT. Klagomålet avser missbruk av dominerande ställning och grundas på det faktum att golfklubbarna inte själva kan välja vilket IT-system de vill använda.
- Vi ifrågasätter att det går till på det här sättet och om det verkligen är det bästa för golfens alla utövare. Det skulle vara intressant att få detta prövat, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson
Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.
Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.
-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar