Fotbollsproffs – och verkställande direktör

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
30-årige Philip Haglund är fotbollsproffs i allsvenska Sirius och verkställande direktör i bolaget Gimi. Det grundade han 2014. I fotboll letar man efter luckor. Efter en tids funderande hittade Philip luckan i dagens digitala värld. Luckan var barnen.
Nej, det här är inte Philip Haglunds barn. Än har inte fotbollsstjärnan blivit pappa. Barnen på bilden tillhör Veckopengens barnråd. Philip chattar med barn varje dag. Foto: Gimi AB

2015 startade han sparappen Veckopengen.

– Barnen måste lära sig att hantera pengar digitalt. Det blir allt vanligare att betala med mobilen. Den ersätter plånboken. Barn som inte fattar pengars värde får det svårt senare i livet, säger Philip.

Ett av företagen som gick in med kapital i Gimi var Reforce, ett managementkonsultföretag. Det är i deras lokaler på Skeppsbron som Philip och hans anställda sitter.

Hur många är ni?

– Om du hade fråga mig för ett år sen hade svaret blivit fem. I dag har vi 16 på kontrakt, fem är kvinnor. Vi har åtta programmerare, alla män. Det är svårt att hitta kvinnliga programmerare.

Philips ansvar är bland annat att leda arbetet, anställa medarbetare, hitta bidragsgivare, ”att få människor att följa mig och min vision”.

Chattar med barnen

Barnen som via föräldrarna använder appen Veckopengen är mellan sex och 15 år. Företaget har ett barnråd i olika åldrar.

– Jag chattar med barn varje dag, säger han.

Vad frågar de?

– Var är mina pengar?

Philip ler.

Det är föräldrarna som sköter appen. Föräldrarna är banken. Barnen ska göra saker för att få pengar. Philip och hans anställda vill skapa en digital plånbok för barnen på riktigt. Idag lär Veckopengen barnen att spara digitala pengar. Nästa steg att addera tjänster så att barnen faktiskt kan handla med digitala pengar.

– Vi föreslår föräldrarna vad en tjänst är värd. Till exempel klippa gräset eller städa sitt rum. Barnen får en summa som går in i ”spargrisen”, förklarar Philip.

Philips fotbollsliv

Philip i Sirius blåsvarta dräkt. ”Jag trivs bra i klubben och räknar med att stanna nästa säsong också”, säger han. I kväll möts Sirius-Örebro på Studenternas i Uppsala. — Foto: Björn Pettersson

Han debuterade i allsvenskan för moderklubben Brommapojkarna 2007. Efter några år blev han proffs i nederländska Heerenveen.

– Jag tjänade bra men det livet passade inte mig. Jag stannade i ett och halvt år. Sen blev jag värvad till IFK Göteborg.

En korsbandsskada 2014 innebar ett stopp i karriären. Nästa adress blev Hammarby.

Inför den här säsongen gick han från Hammarby till Sirius.

Philip har tjänat bra som fotbollsproffs, vi snackar om miljonlöner. Men att bara träna, spela och tänka fotboll är inte hans grej. Han vill ha något meningsfullt att göra. Philip är utbildad civilekonom efter studier på Stockholms universitet och Handelshögskolan.

– Jag jobbar mer med mitt företag än med fotbollen, säger han.

Än har han inte tagit ut någon lön. Företaget Gimi visar röda siffror.

– Förra året backade vi fyra miljoner kronor, säger han.

Europa nästa år

Självklart är han optimist.

– Vi är i en övergångsfas. Men vi är Europas snabbaste finansiella plattform för familjer. Vi har snart 400 000 användare. Förutom Sverige finns vi i Danmark, Finland och Norge. Nästa år väntar Europa. Fortsätter vi i den här takten får vi lika många kunder som storbankerna.

Den sympatiske direktören kallar sina två jobb för att gå in i två dörrar. Han vill ha tillgång till båda dörrarna.

– Fotbollen och mitt jobb här är två skilda världar. Barnen jag chattar med vet inte att jag är fotbollsspelare.

Vilken spargris använder direktören själv?

– Bra fråga. Jag pensionssparar.

Göran Söderlund

Fakta om appen

Appen finns för nedladdning för iOS och Android.

iOS-appen hittar du här, Android-appen hittar du här.

Mer information om företaget finns att tillgå på https://www.gimitheapp.com

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen