Fotbollsproffs – och verkställande direktör

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
30-årige Philip Haglund är fotbollsproffs i allsvenska Sirius och verkställande direktör i bolaget Gimi. Det grundade han 2014. I fotboll letar man efter luckor. Efter en tids funderande hittade Philip luckan i dagens digitala värld. Luckan var barnen.
Nej, det här är inte Philip Haglunds barn. Än har inte fotbollsstjärnan blivit pappa. Barnen på bilden tillhör Veckopengens barnråd. Philip chattar med barn varje dag. Foto: Gimi AB

2015 startade han sparappen Veckopengen.

– Barnen måste lära sig att hantera pengar digitalt. Det blir allt vanligare att betala med mobilen. Den ersätter plånboken. Barn som inte fattar pengars värde får det svårt senare i livet, säger Philip.

Ett av företagen som gick in med kapital i Gimi var Reforce, ett managementkonsultföretag. Det är i deras lokaler på Skeppsbron som Philip och hans anställda sitter.

Hur många är ni?

– Om du hade fråga mig för ett år sen hade svaret blivit fem. I dag har vi 16 på kontrakt, fem är kvinnor. Vi har åtta programmerare, alla män. Det är svårt att hitta kvinnliga programmerare.

Philips ansvar är bland annat att leda arbetet, anställa medarbetare, hitta bidragsgivare, ”att få människor att följa mig och min vision”.

Chattar med barnen

Barnen som via föräldrarna använder appen Veckopengen är mellan sex och 15 år. Företaget har ett barnråd i olika åldrar.

– Jag chattar med barn varje dag, säger han.

Vad frågar de?

– Var är mina pengar?

Philip ler.

Det är föräldrarna som sköter appen. Föräldrarna är banken. Barnen ska göra saker för att få pengar. Philip och hans anställda vill skapa en digital plånbok för barnen på riktigt. Idag lär Veckopengen barnen att spara digitala pengar. Nästa steg att addera tjänster så att barnen faktiskt kan handla med digitala pengar.

– Vi föreslår föräldrarna vad en tjänst är värd. Till exempel klippa gräset eller städa sitt rum. Barnen får en summa som går in i ”spargrisen”, förklarar Philip.

Philips fotbollsliv

Philip i Sirius blåsvarta dräkt. ”Jag trivs bra i klubben och räknar med att stanna nästa säsong också”, säger han. I kväll möts Sirius-Örebro på Studenternas i Uppsala. — Foto: Björn Pettersson

Han debuterade i allsvenskan för moderklubben Brommapojkarna 2007. Efter några år blev han proffs i nederländska Heerenveen.

– Jag tjänade bra men det livet passade inte mig. Jag stannade i ett och halvt år. Sen blev jag värvad till IFK Göteborg.

En korsbandsskada 2014 innebar ett stopp i karriären. Nästa adress blev Hammarby.

Inför den här säsongen gick han från Hammarby till Sirius.

Philip har tjänat bra som fotbollsproffs, vi snackar om miljonlöner. Men att bara träna, spela och tänka fotboll är inte hans grej. Han vill ha något meningsfullt att göra. Philip är utbildad civilekonom efter studier på Stockholms universitet och Handelshögskolan.

– Jag jobbar mer med mitt företag än med fotbollen, säger han.

Än har han inte tagit ut någon lön. Företaget Gimi visar röda siffror.

– Förra året backade vi fyra miljoner kronor, säger han.

Europa nästa år

Självklart är han optimist.

– Vi är i en övergångsfas. Men vi är Europas snabbaste finansiella plattform för familjer. Vi har snart 400 000 användare. Förutom Sverige finns vi i Danmark, Finland och Norge. Nästa år väntar Europa. Fortsätter vi i den här takten får vi lika många kunder som storbankerna.

Den sympatiske direktören kallar sina två jobb för att gå in i två dörrar. Han vill ha tillgång till båda dörrarna.

– Fotbollen och mitt jobb här är två skilda världar. Barnen jag chattar med vet inte att jag är fotbollsspelare.

Vilken spargris använder direktören själv?

– Bra fråga. Jag pensionssparar.

Göran Söderlund

Fakta om appen

Appen finns för nedladdning för iOS och Android.

iOS-appen hittar du här, Android-appen hittar du här.

Mer information om företaget finns att tillgå på https://www.gimitheapp.com

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med  förbättrade villkor.

Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.