En av de allra största
Det var säkert så att fotbollslandslaget och kanske t.o.m. Östersund diskuterades för ordningen skull. Det är möjligt att Peter Fredrikssons och Tove Alexanderssons namn nämndes. Men det var ju egentligen ingenting att diskutera anser Åke Stolt efter tisdgens bragdmedaljmöte.

Sarah Sjöström skulle naturligtvis ha sitt andra (2015 senast) bragdguld och flyttas upp i hederslogen tillsammans med Björn Borg, Ingemar Stenmark och Anja Pärsson, de tre andra som fått utmärkelsen två gånger.
En Sjöström i bassängen ett år som detta virvlar upp en kaskad av superlativer.
Kanske har det aldrig i SvD-medaljens historia (sedan 1925) funnits en starkare meritlista att ta ställning till.
På en annan planet
Bragd är ju ett missbrukat ord. Eller i varje fall överutnyttjat. Fotbollslandslagets säkrade VM-plats på bland annat Hollands och Italiens bekostnad är naturligtvis i fotbollssammanhang och med tanke på förutsättningarna helt enastående.
Det Östersund gjort är i svensk lagidrott är en ny revolution i svensk fotboll värd all tänkbar belöning och uppskattning.
Peder Fredricsons sätt att hantera en häst och gå All In i de stora mästerskapen är beundransvärd och kanske finns det inte en mera genomtränad och uthålligare svensk idrottare än åretruntorienteraren Tove Alexandersson.
Ändå.
Sarah Sjöström är som på en annan planet. Outstanding. Virtuos. Helt enkelt överdjävlig - för att ta ett kraftord när alla andra superlativer är förbrukade.
Jag tror inte bragdjuryn någonsin läst upp en så tung meritlista på sitt årliga möte och Sarah Sjöström har med den ett tävlingsår bakom sig som sprängt alla gränser.
Hon bedöms numera tillsammans med världens alla idrottare i världens alla sporter. I en världssport dessutom.
En av de största
Hon är en av Sveriges största idrottare genom tiderna.
Tre VM-guld i Budapest, ett silver. Totalseger i världscupen, sex världsrekord.
Hon har utsetts till Europas främsta idrottare alla kategorier och har valts till Världens främsta simmare av både Swimming World Magazine och av Internationella simförbundet (Fina).
Vem skulle kunna slå det?
Sex världsrekord på några sommarveckor. Makalöst.
Simmarna lever ju i en ny tid. Förr slog de visserligen igenom lika unga nu men karriärerna var korta - inte minst därför att simningen var en sport som ingen kunde livnära sig på. Gå tillbaka till 80-talet - när till exempel Bengt Baron och Pär Arvidsson vann OS-guld i Moskva; inga företag var intresserade av att betala stort för att använda simmare som reklampelare.
Deras agent, advokaten Björn Wagnsson i Katrineholm, gjorde vad han kunde men fick alltid till svar att simningen inte var någon bra TV- sport, att det inte gick att exponera några varumärken på kropp som till 90 procent befann sig under vatten.
Hejdlös världsturné
Det är andra tider nu. I varje fall för några få. Med Sarah Sjöströms förmåga att prestera också utanför bassängen, med den karisma hon har, den glädje och lust för sin idrott som hon utstrålar och, framförallt, med de extrema resultat hon når, har hon nu sin ekonomiska framtid säkrad.
Så det är inte bara roligare och mera lönsamt att vara simmare i världsklass idag. Det är också mera ansträngande, ställer större krav på kroppar som håller, skallar som kan hålla lågan vid liv.
Sarah kan.
Det kanske är det mest imponerande med hela hennes 2017, att hon efter ett suveränt VM i Budapest kastade sig ut på en hejdlös världsturné med tävlingar vecka efter vecka och vispade hem hela världscupen i suverän stil. En helt ny tid alltså. Förr skulle det toppas till några få tillfällen per år, nu är säsongen lång, resandet flitigt, titlarna att vinna flera, pengarna att tjäna större.
SS - vilket varumärke
Sarah är rätt person i rätt tid och min beundran för denna idrottstjej är gränslös.
Hon är 24. Och vill bli bättre. Lära sig nytt. Utvecklas - i framförallt frisim.
Efter så många år i världstoppen och med grymma träningsdoser utstrålar hon alltjämt glädje och lust och när Svenska Dagbladets Anders Lindblad intervjuade henne i veckan ”lovade” hon att vara med också 2025 när bragdmedaljen fyller 100.
Det kan hon mycket väl. Om någon kan så är det hon.
Därför att hon är en ytterst seriös och säregen idrottsbegåvning.
Med träningsdoser, tävlingshuvud, talang och formtoppningsförmåga som står i särklass.
SS.
Ett varumärke minst lika starkt som ett Z.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar