Den svenska tjejrevolutionen
Sju guld – sex silver – ett brons.
Sett till det metalliska värdet Sveriges bästa vinter-OS genom tiderna.
Tack vare tjejrevolutionen. Initierad av utförsfenomenet Pernilla Wiberg i början av 90-talet, stadfäst på olympisk nivå nu i sydkoreanska PyeongChang.
Under 65 år hade endast fem kvinnor tilldelats Svenska Dagbladets bragdmedalj. Pernilla Wiberg blev den sjätte när hon belönades för VM-guld 1991. Hon var först med att säga att utbildning och familj fick vänta, hon skulle bli bäst i världen, hon skulle göra idrotten till sitt yrke, sin försörjning. Det fick ett symbolvärde, hon gav kvinnorna plats och status som professionella idrottare. Hon var den svenska idrottens svar på Ellen Key och Emmeline Pankhurst.
Långt över kalkylerna
Efter henne kastade sig den ena tjejen efter den andra ut i världskonkurrens utan skyddsnät. Det blev som en revolution och de senaste decennierna har kvinnorna varit den svenska idrottens främsta fanbärare ute i världen. Annika Sörenstam, Kajsa Bergqvist, Carolina Klüft, Susanna Kallur, Therese Alshammar, Susanne Ljungskog, Magdalena Forsberg, Anna Karin Olofsson, Anja Pärson och den här OS-truppens ankare Charlotte Kalla och Stina Nilsson, slalomesset Frida Hansdotter och årets jättesensation Hanna Öberg som sköt kärlekspilar rätt in i våra hjärtan.
Det är en mäktig svit av svenska världsstjärnor i varierande sporter.
Där hänger inte ens Norge med. Men vintern är Norges och OS i Sydkorea landets bästa någonsin.
Det är imponerande hur Charlotte Kalla och Stina Nilsson, egensinnigt och självsäkert, styrt sina formkurvor mot en olympisk pik. Det är svårt och beundransvärt. När Kallas skidor svek henne i medaljkampen på den avslutande tremilen briljerade Stina med all sin taktiska kyla och tog bronset – en sorts skidåkningens mogenhetsexamen för sprintdrottningen.
Sju guld – lika många som i Turin 2006. Långt över kalkylerna. Medan motvinden blåste bort herrguldet spelade Anna Hasselborgs lag styv curling och förde Anette Norbergs tradition från 2006 och 2010 vidare. Den karismatiska Anettes roll som förebild skall nog inte underskattas här.
Det stora genombrottet
Skidtruppen måste mitt i damernas glitter gräva fram orsakerna till några fiaskon i vallabodarna och ett rent bedrövligt utfall i herrloppen. Hellner kastade in handduken på femmilen, Halfvarsson bröt, det har varit svarta ögon, hängande kinder, dystra miner, uppgivna kommentarer. Och inget tydligt framtidshopp i sikte. Hur gör Norge för att alltid säkra återväxten? Kan vi lite ödmjukt fråga?
Anna Haag? Vad gjorde att förbundskapten Rikard Grip valde henne både i stafett och tremil? Det finns lite att analysera. Grip tycks ju heller inte kunna ingjuta självförtroende och energi i de tvivlande. Hans framtid bör utvärderas. Det behövs kanske en tuffing som Pichler hos längdåkarna också.
Skidskyttarna har fått det stora genombrottet. Vi har sett enstaka stjärnor som Magdalena Forsberg, Anna Karin Olofsson, Helena Jonsson, Björn Ferry tidigare men nu finns två starka lag, en idrottsfamilj som göder varandra med energi och kärlek och förutom Sebastian Samuelssons enastående genombrott och Hanna Öberg som chockade hela världseliten flera gånger om med guld och silver som resultat, bjöd de svenska stafettherrarna på en av de häftigaste uppvisningar vi sett.
Duellen i skymningen mellan Fredrik Lindström och Hegle Svendsen, det optimala, avgörande idrottsögonblicket i koncentrat, är något av det mest nervpirrande jag sett. Oförglömligt. Årets Ögonblick får gärna bli en egen kategori på idrottsgalan.
Nu får agenterna jobba
Nu får verkligen både SOK, agenter och storföretag börja jobba. Det här är attraktiva reklampelare. Det är skidskyttet som har framtiden. Den här sporten bara växer – inte minst i popularitet och vad gäller tittarsiffror. Hoppas det pumpas in miljoner nu. De här världsstjärnorna skall inte behöva gå med håven.
Och Fredrik Lindström nummer två " På Spåret" skall inte behöva ställa frågan "Vart är vi på väg?" Gissar att framförallt Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson – skickliga, charmiga, vältaliga har alla möjligheter att slå mynt av sin sport nu.
Fiasko i freestyle och snowboard. De känns som gökungar i boet, lika malplacerade som Robert Gustafsson i dansbandsversion i melodifestivalen.
Publikfiasko. Inte kul för de aktiva. Men vi som följer tävlingarna på TV bryr oss knappast.
Ryssarna avstängda men på plats ändå. IOK måste bestämma sig. Trovärdig och juridiskt oantastlig jakt på fuskarna – eller släppa allt fritt. Det är inte rättssäkert nu på långa vägar.
Naiva drömmare
OS-tävlingarna har målats upp som ett historiskt, politisk statement i och med Nordkoreas medverkan och det kombinerade damhockeylaget. Naiva drömmare finns det gott om. Såg att en stolle i Internationella Olympiska Kommittén föreslog att det koreanska blandlaget borde få Fredspriset?
Varför?
Är det någon som tror att lite apspel, en burk mascara och lite falsk förklädnad förändrar någonting? Blir Kim mindre farlig, blir Trump plötsligt klok?
Ett OS kan vara en andningspaus – precis som när uniformerna försvann, judehatet tonades ner och nidskrifterna förbjöds under en kort tid under OS i Garmisch Partenkirchen och Berlin 1936.
När elden släcktes och de svedda fredsduvorna togs om hand släpptes galningarna loss igen.
Men visst; det var skönt med lite fredlig nationskamp ett par veckor.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet. Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.
Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar