En oförglömlig nattduell
Mästarnas mästare i nattduell.
Det är så här det ser ut på riktigt. Mörkret som vilar runt strålkastarna, två duellanter på vallen, guldkistan som väntar två och en halv kilometer bort, bössan i näven, de svarta jävlarna som skall jagas bort. Och en svensk och en norrman gör upp om allt. Det blir inte bättre än så här.
Det kan inte bli större. Kan hjärtat hoppa högre upp i halsen utan att man kvävs? Det här skidskyttedramat med svensk OS-guld överträffar det mesta.
Det vi får uppleva från PyeongChang, att ett skidskyttelag, som i en benådat ögonblick möjligen skulle kunna ta ett stafettbrons (troligen i den mixade), reser från Sydkorea med två guld och två silvermedaljer är bortom all logik. Hanna Öberg och Jesper Nelin kan piffa upp sin gemensamma lägenhet med två guldmedaljer.
Det totala genombrottet i världseliten för det här charmiga gänget är nästan svår att ta in. För fyra år sedan i Sotji hade Sverige inget damlag i skidskytte, herrarna kom tia. Nu tog damerna silver och herrarna guldet i stafett.
Mirakelmannen Pichler
Wolfgang Pichler, som måste ha något magiskt medel i sin rekvisita, har lyckats tuta i de här nederlagstippade, skidåkande skyttarna att världen inte är större än att den i ett benådat ögonblick är gripbar. Hans helvetespass med konditionskrävande bestraffningar är välkänd. Han hatas medan det pågår, älskas när de står där med medaljerna i näven.
Jag hörde honom säga, att den som kopierar andras träningsmetoder kommer tvåa. Kopian alltid sämre än originalet. Han har inte bara förmågan att ge sina adepter förutsättningarna, han kan också få de aktiva att tro sig om så mycket mera än vad de ens vågar tänka. Överös honom med alla priser som finns.
Och tänkt; om galningarna i Internationella Olympiska Kommittén fått som de från början ville, då hade Pichler inte ens varit i PyengChang. Han skulle straffas med tillträdesförbud därför att han tränat ryska skidåkare som varit (eller inte varit?) dopade. De fick ge sig till slut och det kanske till och med är så, att Sverige aldrig stått där med fyra sensationella medaljer utan Pichler på plats.
Hade Sverige varit England hade den österrikiske gamle tullpolisen adlats. Kungen var ju på plats så det skulle han kunnat ombesörja på stående fot.
Alla lika delaktiga
Skidskytteguldet får sitt ännu högre värde för de inblandade därför att ingen behövde stå i tacksamhetsskuld till någon enstaka stjärna som nödgades rädda ett hopplöst läge. Alla fyra - OS-debutanten Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström - bidrog med allt de hade.
Duktiga skidåkare är de allihop, skidorna gled så där underbart mjukt och vackert så att allt såg lekfullt ut, och så höll de skyttenerverna i ordning och fixade ner de små svart-månarna, om inte annat så med hjälp av sina extraskott. Men det är klart, nervositeten stiger efterhand som chansen närmar sig.
Så när Sebastian Samuelsson dunkade in alla fem kulorna i stående skyttet och när veteranen Fredrik Lindström behöll lugnet på vallen i det alla sista stående skyttet avgjordes duellen. Medan norrmannen Emil Hegle Svendsen, precis som för fyra år sedan i Sotji, kollapsade totalt mitt under den avgörande kvällsduellen med Lindström.
Men vilken revansch för den rutinerade svensken; inför mixedstafetten ratades han i sista stund. Nu fick han bli slutman i en stafett som kommer att bli en klassiker, vara huvudperson i ett drama varken Shakespeare eller Norén kunnat skapa.
En komplex idrott
Jag har alltid älskat längdåkning - både att utöva och att följa. Jag har jobbat nära och känt många av våra giganter i skidspåren. Det är ett alldeles särskilt folk, personligheter, tjurskallar, avvikare, självplågare, sköna, naturliga människor. Jag kommer inte sluta älska längdåkning men om jag skulle tvingas välja idag, hade jag nog konverterat till skidskyttefamiljen.
Den har charmat oss oemotståndligt under detta OS. Jag skrev en gång, det var förmodligen när det gick åt skogen i något OS, att jag egentligen ogillar idrottstävlingar där vapen är inblandade men tider och huvud förändras och en dag som denna inser jag vilken djävulsk, raffinerad och komplex idrott detta är. Inte bara kondition, skidteknik, vallaperfektion utan också taktik, skjutteknik, precision, starkt psyke.
Den som får ihop alla delarna lyckas, om fyra man gör det samma dag kan det bli guld. Men det är attityden som förändrats. Svenskarna har inte förrän nu förstått hur bra de är. Pichler har berättat.
Dessutom undrar jag om inte konkurrensen är ännu tuffare än i längdåkning. Det är flera nationer som har kapacitet att slåss om medaljer i skidskytte. I de gamla öststaterna, som hade militärer att drilla professionellt, var skidskyttet stort och mycket av de gamla strukturerna finns kvar. Så det är en tuff bransch.
Sex svenska guld nu. Fem silver. Och flera till är på väg (till exempel curling). I vår lilla värld - vi är ju inte norrmän - är det ett succé-OS vi håller på att avsluta.
Åtta medaljer var SOK:s mål, jag skrev ”det kan bli tio men jag tror på sex”. Vinterlandet lever - och i Malmö har denna dag meteorologerna bestämt att våren är kommen. Allt på en gång. Hurra!
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.