Succéer och fiaskon – det är OS det!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

''Bekvämlighet. De tränar inte.'' Det är det gamla Åsarna-trollet Thomas Wassbergs svar på frågan varför det går så trögt för de svenska skidåkarna. Männen alltså. Nog tror jag de tränar. Men män är nog bekvämare än kvinnor och väljer bort de plågsamma sporterna. Kris på herrsidan. Medaljer till damerna.

Foto: AP Photo/Felipe Dana

Den svenska OS-truppen i PyeongChang har varit inne i ett närmast sensationellt flow efter att Charlotte Kalla slagit an tonen redan från början.

Kalla är den här OS-truppens leading lady. Hon har sökt sina egna vägar utanför landslagsrutinerna, hon visade sin absoluta världsklass – toppform till varje mästerskap – när hon gjorde ett nytt monsterlopp och räddade hem svenskornas stafettsilver efter att förbundskaptenen Grip grep tag i fel tjej till startsträckan. Anna Haag är väl en som skall vara mest tacksam att få åka hem från OS med en silvermedalj.

Medicinska gränser

Kalla har varit i en klass för sig i många år, den enda, egentligen, som vågat pressa sin kropp till norska doser och – uppenbarligen – blivit en världsstjärna utan att vara astmasjuk.

Det tycks ju annars vara en förutsättning.

I utländska medier sätts det frågetecken efter den starka norskan Ragnhild Haga som av medicinska skäl uppges ta rejäla doser astmamedicin. Det är en knivig fråga det där.

Jag hörde talas om det norska bruket av medikamenter redan när jag arbetade med min vinter-OS-bok "Ringar av is" 2008-2009, då mina norska sagesmän berättade – med drag av skamsenhet – hur de norska idrottarna – som kommit så långt när det gällde vetenskap och korsbefruktning av kunskaper – "tänjde på de medicinska gränserna", som de sa, till det yttersta.

En materialsport

Med detta menades att de inte betedde sig brottsligt i idrottsjuridisk mening men att det ändå kunde betraktas som ett brott mot idrottens etik och moral, att ge medicin till dem som inte var sjuka.

Försvaret har alltid varit att skidåkare så lätt blir sjuka att man måste förebygga med alla medel för att undvika luftrörsproblem och förkylningar.

Norrmännen sägs ha drösvis med astmamedicin med sig till Sydkorea och lite sjukt är det ju.

Rätt spray i halsen och rätt smörja under skidorna.

Längdåkning är en materialsport både för människorna och fortskaffningsmedlen.

Det har som sagt glidit lätt för svenskarna hittills. Både i längdspåren och mellan skidskyttestationerna har det sett glatt och trevligt ut.

Men inte ett mästerskap utan att vallningsfiasko.

Rakryggad vallachef

Nu kom det. Till råga på allt i herrstafetten. Och så stod han där – jag tycker han är så modig, rakryggad och fin – Urban Nilsson, den svenske vallningschefen. Ingen människa har frågat efter honom när medaljerna har rasat in och Kalla och Stina Nilsson och Ebba Andersson haft fullt drag under galoscherna.

Då när han och hans team gett svenskorna chansen att visa hur duktiga är. Då, när skidorna varit perfekta. Och utan denna samverkan – en skidåkare i form och skidor med fart – vinner ingen olympisk medalj.

Vid fiaskot bars han fram till skampålen. Urban Nilsson bad om ursäkt, sa förlåt till både åkarna och svenska folket. Utan att blinka. Det är strongt gjort. Som om han förrått landet eller förskingrat statskassan. Det är ju bara olympiska spel.

Nej, det gick verkligen inte bra för varken Jens Burman eller Daniel Richardsson men jag är inte säker på att det bara var skidornas fel. Det har ju varit ett riktigt skitår för svensk herrskidåkning och något har uppenbarligen gått fel under vägen. Dålig form, ingen fart, usel återväxt.

Johannes Hösflot Kläbo däremot, den norske slutmannen i stafetten. Jag tror aldrig jag sett en skidåkare dansa sig igenom tio kilometer stafettsträcka så fullkomligt obehindrat och utan ansträngning och med ett glid som jag heller aldrig sett maken till. Han åkte på ett par dopade skidor. Vackert, överlägset och fullt legalt.

Bomvalla och bomvallen

Och mitt i glädjen över att Sveriges faktiskt överraskat med fyra guld och tre silver måste vi ju påminna oss om att Norge faktiskt har tagit nio guld, nio silver och sju brons när det här skrivs söndag eftermiddag.

Det kan säkert ha rasslat någon till medan jag var ouppmärksam ett ögonblick.

Bom i vallaboden och bom på skjutvallen.

Det var vad vi serverades till söndagsmiddag.

——

Och överallt denne Roberto Vacchi.

Vilken makalös man. Hur orkar han. Hur hinner han. Hur klarar han rösten. Sover han aldrig? Hittills Sveriges främste manlige olympier. Med sin svada, sin kontroll över alla fakta, sitt informationsflöde både i längd och i skidskytte.

Han har inte riktigt lika bra bisittare som SvT:s Jacob Hård har i den fenomenale Anders Blomquist under världscupsäsongen men Vacchi klarar sig nästan utan hjälp. Ett kommentatorsfenomen. Outtröttlig. Det är han och trygga studioankaret Jonas Karlsson som bär upp hela OS-bevakningen i Femman.
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige.  Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.

I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen  i Bromma.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå.  I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.

På onsdagen, den 11 december,  tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.

Det norska förbundet, NFF, kommer till skillnad  från SvFF att avstå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.