Succéer och fiaskon – det är OS det!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

''Bekvämlighet. De tränar inte.'' Det är det gamla Åsarna-trollet Thomas Wassbergs svar på frågan varför det går så trögt för de svenska skidåkarna. Männen alltså. Nog tror jag de tränar. Men män är nog bekvämare än kvinnor och väljer bort de plågsamma sporterna. Kris på herrsidan. Medaljer till damerna.

Foto: AP Photo/Felipe Dana

Den svenska OS-truppen i PyeongChang har varit inne i ett närmast sensationellt flow efter att Charlotte Kalla slagit an tonen redan från början.

Kalla är den här OS-truppens leading lady. Hon har sökt sina egna vägar utanför landslagsrutinerna, hon visade sin absoluta världsklass – toppform till varje mästerskap – när hon gjorde ett nytt monsterlopp och räddade hem svenskornas stafettsilver efter att förbundskaptenen Grip grep tag i fel tjej till startsträckan. Anna Haag är väl en som skall vara mest tacksam att få åka hem från OS med en silvermedalj.

Medicinska gränser

Kalla har varit i en klass för sig i många år, den enda, egentligen, som vågat pressa sin kropp till norska doser och – uppenbarligen – blivit en världsstjärna utan att vara astmasjuk.

Det tycks ju annars vara en förutsättning.

I utländska medier sätts det frågetecken efter den starka norskan Ragnhild Haga som av medicinska skäl uppges ta rejäla doser astmamedicin. Det är en knivig fråga det där.

Jag hörde talas om det norska bruket av medikamenter redan när jag arbetade med min vinter-OS-bok "Ringar av is" 2008-2009, då mina norska sagesmän berättade – med drag av skamsenhet – hur de norska idrottarna – som kommit så långt när det gällde vetenskap och korsbefruktning av kunskaper – "tänjde på de medicinska gränserna", som de sa, till det yttersta.

En materialsport

Med detta menades att de inte betedde sig brottsligt i idrottsjuridisk mening men att det ändå kunde betraktas som ett brott mot idrottens etik och moral, att ge medicin till dem som inte var sjuka.

Försvaret har alltid varit att skidåkare så lätt blir sjuka att man måste förebygga med alla medel för att undvika luftrörsproblem och förkylningar.

Norrmännen sägs ha drösvis med astmamedicin med sig till Sydkorea och lite sjukt är det ju.

Rätt spray i halsen och rätt smörja under skidorna.

Längdåkning är en materialsport både för människorna och fortskaffningsmedlen.

Det har som sagt glidit lätt för svenskarna hittills. Både i längdspåren och mellan skidskyttestationerna har det sett glatt och trevligt ut.

Men inte ett mästerskap utan att vallningsfiasko.

Rakryggad vallachef

Nu kom det. Till råga på allt i herrstafetten. Och så stod han där – jag tycker han är så modig, rakryggad och fin – Urban Nilsson, den svenske vallningschefen. Ingen människa har frågat efter honom när medaljerna har rasat in och Kalla och Stina Nilsson och Ebba Andersson haft fullt drag under galoscherna.

Då när han och hans team gett svenskorna chansen att visa hur duktiga är. Då, när skidorna varit perfekta. Och utan denna samverkan – en skidåkare i form och skidor med fart – vinner ingen olympisk medalj.

Vid fiaskot bars han fram till skampålen. Urban Nilsson bad om ursäkt, sa förlåt till både åkarna och svenska folket. Utan att blinka. Det är strongt gjort. Som om han förrått landet eller förskingrat statskassan. Det är ju bara olympiska spel.

Nej, det gick verkligen inte bra för varken Jens Burman eller Daniel Richardsson men jag är inte säker på att det bara var skidornas fel. Det har ju varit ett riktigt skitår för svensk herrskidåkning och något har uppenbarligen gått fel under vägen. Dålig form, ingen fart, usel återväxt.

Johannes Hösflot Kläbo däremot, den norske slutmannen i stafetten. Jag tror aldrig jag sett en skidåkare dansa sig igenom tio kilometer stafettsträcka så fullkomligt obehindrat och utan ansträngning och med ett glid som jag heller aldrig sett maken till. Han åkte på ett par dopade skidor. Vackert, överlägset och fullt legalt.

Bomvalla och bomvallen

Och mitt i glädjen över att Sveriges faktiskt överraskat med fyra guld och tre silver måste vi ju påminna oss om att Norge faktiskt har tagit nio guld, nio silver och sju brons när det här skrivs söndag eftermiddag.

Det kan säkert ha rasslat någon till medan jag var ouppmärksam ett ögonblick.

Bom i vallaboden och bom på skjutvallen.

Det var vad vi serverades till söndagsmiddag.

——

Och överallt denne Roberto Vacchi.

Vilken makalös man. Hur orkar han. Hur hinner han. Hur klarar han rösten. Sover han aldrig? Hittills Sveriges främste manlige olympier. Med sin svada, sin kontroll över alla fakta, sitt informationsflöde både i längd och i skidskytte.

Han har inte riktigt lika bra bisittare som SvT:s Jacob Hård har i den fenomenale Anders Blomquist under världscupsäsongen men Vacchi klarar sig nästan utan hjälp. Ett kommentatorsfenomen. Outtröttlig. Det är han och trygga studioankaret Jonas Karlsson som bär upp hela OS-bevakningen i Femman.
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.