Deras beslut bevisar allt
Galenskaparna/After Shaves gamla dundersuccé Macken byggde mycket på den devisen. Det ska va gött att leva annars kan det kvitta. Och det är i grunden det idrotten också handlar om. Som för Anna Haag och Emil Jönsson.
Annas och Emils beslut att avsluta sitt skidåkande på elitnivå är därför helt naturligt. De saknar båda motivationen till ännu en säsong med galet mycket träning, ett inrutat liv som bygger på att få ut maximalt av kroppen en speciell del av året, inte få äta det du vill, inte vara uppe sent, hela tiden ha koll på hur din kropp känner sig och reagerar på olika övningar och mängd.
Att de varit två har sannolikt gjort att de orkat mer och längre än de trodde, men nu är det slut. De vill inte mer. De vill annat.
De ska vara gött att leva.
Det innebär inte att bara ligga på en divan och äta chokladpraliner. Det är inte bara det som är det goda.
Det goda är när man har balans i själ och kropp, och är glad att göra det man gör. När man njuter av att åka ytterligare en mil och känna mjölksyran komma och ändå kunna pressa sig vidare. Eller när man efter en skada kommer tillbaka och känner att kroppen funkar, att bollkänslans finns kvar och man bara längtar efter att springa ut på det gröna gräset, eller i den mjuka sanden. Eller staka sig runt i snön.
Men det ska vara roligt. Med glädje kommer motivationen. Det är den glädjen man inte får glömma bort när man idrottar, eller när man är ledare för barn och ungdomar i någon idrott. Att inte göra träningen till något trist och tråkigt. Låta glädjen vara grunden i övningarna. Då kommer motivationen automatiskt, och vi vanliga soffliggare kan fortsätta att njuta av våra idrottsstjärnor framför TV:n.
För att återkomma till Mästarnas Mästare en liten stund. När våra svenska stjärnor tittar på varandras utvalda sekvenser i idrottslivet, förstår de alla vad den betyder, oavsett om de varit simhoppare eller brottare. Glädjen i stunden går nästan att ta på. Alla förstår vad som har krävts, vilken oerhörd motivation som avgör om du lyckas eller inte.
Den glädjen är också avgörande om du som publik väljer att gå på fotbollsmatcher. Eller inte. Glädjen i att älska ett lag, och kanske se det vinna. Det är gött.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.
Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar