Deras beslut bevisar allt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Galenskaparna/After Shaves gamla dundersuccé Macken byggde mycket på den devisen. Det ska va gött att leva annars kan det kvitta. Och det är i grunden det idrotten också handlar om. Som för Anna Haag och Emil Jönsson.

Emil Jönsson firas sambon Anna Haag efter målgången i herrarnas jaktstart 15 km i världscupen i Falun på söndagen. Det var hans sista elitlopp när han nu lägger skidorna på hyllan som Anna gjorde tidigare i dag. Foto: Ulf Palm / TT

Annas och Emils beslut att avsluta sitt skidåkande på elitnivå är därför helt naturligt. De saknar båda motivationen till ännu en säsong med galet mycket träning, ett inrutat liv som bygger på att få ut maximalt av kroppen en speciell del av året, inte få äta det du vill, inte vara uppe sent, hela tiden ha koll på hur din kropp känner sig och reagerar på olika övningar och mängd.

Att de varit två har sannolikt gjort att de orkat mer och längre än de trodde, men nu är det slut. De vill inte mer. De vill annat.

De ska vara gött att leva.

Det innebär inte att bara ligga på en divan och äta chokladpraliner. Det är inte bara det som är det goda.

Det goda är när man har balans i själ och kropp, och är glad att göra det man gör. När man njuter av att åka ytterligare en mil och känna mjölksyran komma och ändå kunna pressa sig vidare. Eller när man efter en skada kommer tillbaka och känner att kroppen funkar, att bollkänslans finns kvar och man bara längtar efter att springa ut på det gröna gräset, eller i den mjuka sanden. Eller staka sig runt i snön.

Men det ska vara roligt. Med glädje kommer motivationen. Det är den glädjen man inte får glömma bort när man idrottar, eller när man är ledare för barn och ungdomar i någon idrott. Att inte göra träningen till något trist och tråkigt. Låta glädjen vara grunden i övningarna. Då kommer motivationen automatiskt, och vi vanliga soffliggare kan fortsätta att njuta av våra idrottsstjärnor framför TV:n.

För att återkomma till Mästarnas Mästare en liten stund. När våra svenska stjärnor tittar på varandras utvalda sekvenser i idrottslivet, förstår de alla vad den betyder, oavsett om de varit simhoppare eller brottare. Glädjen i stunden går nästan att ta på. Alla förstår vad som har krävts, vilken oerhörd motivation som avgör om du lyckas eller inte.

Den glädjen är också avgörande om du som publik väljer att gå på fotbollsmatcher. Eller inte. Glädjen i att älska ett lag, och kanske se det vinna. Det är gött.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen